Αυτή η κυβέρνηση πρέπει πρωτίστως και κυρίως να απαξιωθεί ηθικά στις συνειδήσεις

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

* Γράφει ο Αντώνης Λιάκος – Ποιο είναι το μήνυμα να ψάχνεις να δεις αν καίγονται τα Βίλια και η Κερατέα, δηλαδή η Αττική διαγωνίως, και μόλις ανοίγεις την τηλεόραση η πρώτη εικόνα να είναι ο σιδερένιος φράχτης του Έβρου; Μπορεί να μην μπορούν να οχυρώσουν τη χώρα από τις πυρκαγιές που την κατέκαυσαν, αλλά θα την οχυρώσουν με σιδερένια τείχη από τους κακόμοιρους πρόσφυγες του Αφγανιστάν, αυτούς τους ίδιους που εκεί ονομάζονται πρόσφυγες, εδώ λαθρομετανάστες. Οταν και εάν έλθουν ικέτες. Ποιο δικαίωμα στο άσυλο και κουραφέξαλα; Ποια δικαιώματα; Ποιο διεθνές δίκαιο; Σκοπός μας να αποδείξουμε ότι είμαστε τα καλύτερα μπουλντόγκ της Ευρώπης. Πόσο στοίχισε ο φράχτης και πόσο τα πυροσβεστικά μέσα, που ακόμη μετά από τόσες φωτιές κάθε καλοκαίρι, τα δανειζόμαστε; Πόσοι απασχολούνται στα σύνορα για να απωθήσουν τους πρόσφυγες, και πόσοι τις καταστροφικές φλόγες; Αναφέρονται απαξιωτικά στο προσφυγικό ρεύμα από το συριακό πόλεμο το 2015. Αλλά ήτανε οι γιαγιές της Συκαμνιάς στη Λέσβο και το κίνημα αλληλεγγύης που ανέτρεψε την ηθική απαξίωση της Ελλάδας της χρεωκοπίας στη διεθνή κοινή γνώμη.

Τείχη για τους πρόσφυγες του πολέμου. Για να σκεφτούμε όλες τις χώρες να σηκώνουν σιδερένια τείχη για τους φυγάδες του ναζιστικού καθεστώτος, για τους φυγάδες του ισπανικού εμφυλίου πολέμου, για τους πρόσφυγες του 22, για τα κύματα φυγής που προκαλούν οι πόλεμοι; Για σκεφτείτε ψευτοθιασώτες της κλασικής παιδείας τί θα σήμαινε η Αινειάδα του Βιργίλιου με σιδερένια τείχη για να απωθηθούν οι πρόσφυγες του τρωικού πολέμου; Αν θα έγραφαν τις Ικέτιδες ο Αισχύλος και ο Ευριπίδης; Ας δοκιμάσουμε να προβάλουμε λοιπόν αυτό που συμβαίνει σήμερα στην ιστορία και τον πολιτισμό μας.Η άρρητη ιδεολογική καταστροφή που επιχειρούν είναι ακόμη μεγαλύτερη γιατί αφορά τον πυρήνα των αξιών αυτής της κοινωνίας. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει πρωτίστως και κυρίως να απαξιωθεί ηθικά στις συνειδήσεις.

* Ο Αντώνης Λιάκος είναι ομότιμος καθηγητής νεώτερης ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κείμενο από τον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ανταπόκριση από το Columbia / Ένα Πανεπιστήμιο ενάντια στο κατεστημένο όπως και το 1968

Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης υπέρ του...

Λευκός Οίκος: Απαιτεί από το Ισραήλ απαντήσεις για τους ομαδικούς τάφους στη Γάζα

Απαντήσεις από τις ισραηλινές αρχές ζητά ο Λευκός Οίκος...

Ευρωλίγκα: Μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού με 77-75, πέταξε έξω την Μπαρτσελόνα (highlights)

Ο Ολυμπιακός «διάβασε» άψογα το παιχνίδι της Μπαρτσελόνα, «αρπάζοντας»...

Superleague: Η ΑΕΚ διέλυσε με 3-0 τον Παναθηναϊκό και πάει για τίτλο – Βαθμολογία

Η πρωταθλήτρια είναι εδώ! Η ΑΕΚ θύμισε ξανά την...
Διαφήμιση