Ανησυχεί τον ΣΥΡΙΖΑ η τακτική του Μητσοτάκη ως “πρόθυμου συμμάχου” 

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Την έντονη ανησυχία του για την εξωτερική πολιτική «προκεχωρημένου φυλακίου της Δύσης» που ακολουθεί η κυβέρνηση στο ουκρανικό ζήτημα συνεχίζει να εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αξιωματική αντιπολίτευση καταγράφει συνεχώς κυβερνητικές πρακτικές και δηλώσεις που θεωρεί επιπόλαιες και επικίνδυνες για την χώρα, διακρίνοντας στοιχεία επιπολαιότητας που εμπλέκουν την χώρα βαθύτερα στην πολεμική εμπλοκή.

Θυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαφωνήσει με την αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία που λήφθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Επίσης χαρακτηριστικό παράδειγμα θεωρεί την πρόσφατη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη που είπε πως οι κυρώσεις της δύσης προς την Ρωσία στοχεύουν στην ανατροπή του προέδρου της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν. Αντίληψη που όπως σχολίαζαν σκωπτικά στην Κουμουνδούρου δεν έχει εκφράσει ούτε …ο γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Καλύπτει η κυβέρνηση τις δηλώσεις Βαρβιτσιώτη;

Η αξιωματική αντιπολίτευση επανήλθε στο θέμα αυτό με ανακοίνωσή της. Επισήμανε ότι τέτοιες δηλώσεις οφείλουν να διαψεύδονται από την κυβέρνηση, όμως κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί. Όπως αναφέρει αυτές οι δηλώσεις «είναι επικίνδυνες τόσο για τις διπλωματικές προσπάθειες για ειρήνευση όσο και για την ίδια τη θέση της χώρας μας, αφού την εμπλέκουν ακόμα περισσότερο στον πόλεμο». Παράλληλα σχολιάζει πως «η σιωπή της κυβέρνησης και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη σημαίνει συμφωνία με τα λεγόμενα Βαρβιτσιώτη. Δεν ήταν άλλος ένας ατυχής αυτοσχεδιασμός υπουργού, αλλά πρόκειται για κυβερνητική γραμμή. Είτε από έλλειψη σοβαρότητας, είτε από προσπάθεια να εμφανιστούν ακόμα πιο “πιστοί και πρόθυμοι σύμμαχοι”, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.Η διεθνής θέση και τα συμφέροντα της χώρας τίθενται σε κίνδυνο».

Στις δηλώσεις Βαρβιτσιώτη είχε αναφερθεί και ο αρμόδιος για τα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρουγκαλος. Όπως επισήμανε «είναι άλλο να στεκόμαστε απέναντι στη Ρωσική εισβολή με ισχυρές κυρώσεις, προκειμένου να τερματιστεί, άλλο ο κ. Μητσοτάκης να εμπλέκει την Ελλάδα άμεσα στον πόλεμο, στέλνοντας πολεμικό υλικό και διατυμπανίζοντας ότι η Αλεξανδρούπολη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των επιχειρήσεων. Και άλλο, ακόμη πιο επικίνδυνο από όλα, να μιλάει ο κ. Μητσοτάκης μέσω του Υπουργού του σε αμερικανικά Μέσα για κυρώσεις με στόχο την ανατροπή της Κυβέρνησης στη Ρωσία, σε αντίθεση μάλιστα μέχρι και με τις δηλώσεις των ΗΠΑ (Μπλίνκεν) που ξεκαθαρίζουν πως «οι κυρώσεις δεν αποσκοπούν σε αλλαγή καθεστώτος».Οι αλλοπρόσαλλες κινήσεις Μητσοτάκη στην Ουκρανία θέτουν σε κίνδυνο την Ελλάδα».

Η Ελλάδα να παραμείνει ευρωπαϊκός πυλώνας σταθερότητας

Θυμίζουμε ότι η αφετηριακή θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την εξωτερική πολιτική της χώρας στην τρέχουσα συγκυρία βασίζεται στην ανάγκη μιας ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που δεν θα μετατρέπει την Ελλάδα σε τμήμα της κρίσης. Χαρακτηριστικές άλλωστε ήταν οι αναφορές που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα».

Τόνισε την ανάγκη «η Ελλάδα να παραμείνει ευρωπαϊκός πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Να μην υιοθετήσει το επικίνδυνο αφήγημα Μητσοτάκη περί «φυλακίου της Δύσης προς Ανατολάς», εν προκειμένω μας βάζει στην πρώτη γραμμή της στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Ρωσία». Πιο ειδικά σημείωσε ότι «η εσπευσμένη -και χωρίς καμία διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις- απόφαση Μητσοτάκη για αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία, ήταν μεγάλη απερισκεψία, στα όρια της εθνικής επιπολαιότητας. Ελπίζω να μη το βρούμε μπροστά μας λίγους μήνες αργότερα» . Τόνισε παράλληλα ότι «η Ελλάδα οφείλει να λαμβάνει θέση υπεράσπισης του Διεθνούς Δικαίου, χωρίς να γίνεται μέρος της κρίσης».

Με αντίστοιχο τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας ανέλυσε και την στάση που πρέπει να έχει η χώρα ως μέλος του ΝΑΤΟ απέναντι στην Ρωσία. Επισήμανε ότι πρέπει να « κάνουμε το παν για να προασπίσουμε τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, τόσο μέσω της συμμετοχής μας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αλλά και πολύ πέρα από αυτούς τους διεθνείς οργανισμούς, διατηρώντας τους απαραίτητους ανοιχτούς διαύλους στο πλαίσιο μιας ενεργητικής, πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής».

Διευκρίνισε πως «η Ρωσία δεν είναι σύμμαχος, αλλά είναι μια ισχυρή χώρα, με επιρροή στην περιοχή μας και με τον λαό της οποίας έχουμε ιστορικούς δεσμούς. Οφείλουμε σήμερα, να σταθούμε απέναντί της, χωρίς ωστόσο να υιοθετούμε λογικές αντιρωσικής υστερίας, νεομακαρθισμού».

Αναγκαίο ένα σχέδιο αυτάρκειας

Μια ακόμη πλευρά του ζητήματος έθεσε ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης συνδέοντας τις διεθνείς εξελίξεις με την ανάγκη η χώρα να εκπονήσει ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο αυτάρκειας . Επισήμανε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» ότι «η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι κυρώσεις προς τη Ρωσία, που συνιστούν τη «συνέχιση του πολέμου με άλλα μέσα», φαίνεται ότι σηματοδοτούν το τέλος της παγκοσμιοποίησης όπως τη γνωρίσαμε τα τελευταία 30 χρόνια».

Με βάση αυτό σημείωσε πως «οι διεθνείς εξελίξεις μετά την 24η Φεβρουαρίου θέτουν εκ νέου επιτακτικά ζητήματα αυτάρκειας, ασφάλειας και ανθεκτικότητας για κάθε χώρα. Και θα πρέπει και στην Ελλάδα να δούμε πολύ σοβαρά αυτά τα υπαρξιακά ζητήματα». Είπε όμως ότι «δυστυχώς στην Ελλάδα έχει εγκαταλειφθεί το θέμα του μακροχρόνιου σχεδιασμού και του ευρύτερου συντονισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική που συγκροτήσαμε το 2018, ο κ. Μητσοτάκης την «έβαλε στο συρτάρι» το 2019 μόλις εξελέγη».

*Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου στο news247.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Τζαμπάλια και το Χαλέπι της Συρίας

Το Ισραήλ επεκτείνει τη «νεκρή ζώνη» στη Γάζα, παράλληλα με...

Βαθιά τραυματισμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τίποτα δεν είναι ίδιο πλέον όπως πριν

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Ερώτημα είναι πλέον ακόμα...

Η αποτίμηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που συνεργάστηκαν για την πρόταση μομφής

*Του Φοίβου κλαυδιανού - Νέα δεδομένα φαίνεται να δημιουργεί...
Διαφήμιση