Ανδρέας Ξανθός: Σε κραυγαλέα αντίθεση με τα διδάγματα της πανδημίας η κυβέρνηση (ηχητικό)

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

«Η κυβέρνηση θέλει να ξεμπερδέψει με την πανδημία για να επαναφέρει την ανθυγιεινή και αντικοινωνική ατζέντα της»

«Το νοσοκομείο της Ικαρίας, άλλα και όλα τα νοσοκομεία της περιφέρειας, έχουν περιπέσει σε μια μίζερη κατάσταση. Αποχωρούν γιατροί συνεχώς χωρίς να αντικαθίστανται και ο κόσμος έχει μία τρομερή αγωνία και ανασφάλεια, δεν ξέρει αν την ώρα της ανάγκης, θα του παρασχεθούν αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας», είπε στον ρ/σ “Στο Κόκκινο 105,5” και στον Νίκο Ξυδάκη, ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

«Είναι ζήτημα ασφαλείας, κοινωνικής συνοχής και αξιοπρέπειας, το να υπάρχουν στις εσχατιές της χώρας, στα νησιά και στις περιοχές της άγονης γραμμής, αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας. Όμως πλέον, για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται ένα νέο πλαίσιο κινήτρων για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού. Η γενναία αναβάθμιση των μισθολογικών αποδοχών των γιατρών και του υπολοίπου προσωπικού και τα επιπλέον κινήτρα για τις νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές αλλά και τις “άγονες” ειδικότητες, πρέπει να είναι η παρακαταθήκη από την πανδημία. 

Απαιτείται ένα νέο Δημόσιο Σύστημα Υγείας το οποίο θα μπορέσει αξιόπιστα, με τη λογική της ισότητας και καθολικότητας, να καλύψει τις νέες ανάγκες που έχει φέρει στο προσκήνιο η πανδημία.
Αυτόν τον νέο υγειονομικό χάρτη, η κυβέρνηση τον αντιλαμβάνεται με ως συγχωνεύσεις, περικοπές και καταργήσεις δομών. Όμως ο νέος υγειονομικός χάρτης δεν σημαίνει αυτό. Σημαίνει ότι με βάση τα πληθυσμιακά, τα συγκοινωνιακά, τα δημογραφικά και τα ανοσολογικά δεδομένα κάθε περιοχής, οργανώνω ένα σχέδιο ανασυγκρότησης του ΕΣΥ με μόνιμο και σταθερό τρόπο. 

Δυστυχώς δεν υπάρχει αυτή η πολιτική βούληση στην κυβέρνηση. Γι’ αυτό και αντιμετωπίζει την πανδημία ως παρένθεση, ως  μπόρα περαστική, με την οποία πρέπει να ξεμπερδέψουμε, για να επανέλθουμε στο γνωστό σενάριο των ιδιωτικοποιήσεων. 

Με αυτή τη λογική, οι ακριτικές περιοχές καταδικάζονται ακόμα περισσότερο, γιατί ο επιχειρηματικός ιδιωτικός τομέας δεν θα ενδιαφερθεί για περιοχές που τα πληθυσμιακά τους δεδομένα δεν ευνοούν μια κερδοφόρα επένδυση.  

Τώρα η πανδημία έχει δημιουργήσει νέα προβλήματα στο ΕΣΥ που δυστυχώς είναι πιο αποδιοργανωμένο. Αντί να είναι ενισχυμένο μετά από ενάμιση χρόνο πανδημίας, έχει κατεβάσει ρολά για πολλά νοσήματα εκτός Covid. Ο κόσμος δεν εξυπηρετείται, δεν μπορεί να κλείσει τακτικό ραντεβού, ούτε να προγραμματίσει ένα χειρουργείο. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορούν οι άνθρωποι να εξυπηρετηθούν από το δημόσιο σύστημα υγείας και να επιβαρύνονται, πληρώνοντας πολλά χρήματα επειδή αδυνατεί το σύστημα υγείας, λόγω σχεδιασμού να ανταποκριθεί στο διττό ρόλο φροντίδας των ασθενών με κορωνοϊό αλλά και όλων των υπολοίπων ασθενών που μπήκαν σε δεύτερη μοίρα». 

Καταστροφική η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ με όρους ιδιωτικού management

H νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας έχει μιλήσει πλέον ανοιχτά για την αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ στη λογική μιας ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνονται μειοδοτικοί διαγωνισμοί με πακέτα παροχών τα οποία θα τα καλύπτουν οι μεγάλοι διαγνωστικοί όμιλοι με τους οποίους θα συμβάλετε αποκλειστικά ο ΕΟΠΠΥ. Τα υπόλοιπα μικρά εργαστήρια θα μείνουν εκτός και ουσιαστικά με αυτή την κίνηση τα μικρά εργαστήρια της γειτονιάς, θα εξαφανιστούν. Επίσης θα υπάρχουν κακής ποιότητας υπηρεσίες καθώς θα παρέχονται με τη λογική του μίνιμουμ πακέτου, το οποίο θα μπορεί να βελτιωθεί με επιπλέον εισφορές που θα καταβάλλει ο ασφαλισμένος ανταποδοτικά. Αυτό είναι μια μορφή έμμεσης ιδιωτικοποίησης του συστήματος υγείας.

Επίσης περιμένουμε να δούμε την ιδέα των ΣΔΙΤ στο χώρο της πρωτοβάθμιας φροντίδας που έχει υποσχεθεί η νέα ηγεσία να φέρει ως το τέλος του έτους και πως το τοπίο θα διαμορφωθεί.  Αυτή η προσέγγιση, είναι σε κραυγαλέα αντίθεση με τα διδάγματα της πανδημίας, που λένε ότι η τελευταία καταφυγή των πολιτών και ο μηχανισμός ο οποίος απορροφά και διαχειρίζεται τις κοινωνικές ανισότητες και προσφέρει καθολική κάλυψη, είναι ο δημόσιος τομέας. Άρα αυτός πρέπει να δυναμώσει και να υπάρξουν επενδύσεις σε ανθρώπινους και υλικούς πόρους.  

Για να αντιμετωπιστούν οι νέες προκλήσεις που ανέδειξε η πανδημία, απαιτούνται πολιτικές ισότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης και αναδιανομής, δηλαδή αριστερές και προοδευτικές πολιτικές. Αυτή είναι η βασική ιδέα του ΣΥΡΙΖΑ για το δημόσιο σύστημα υγείας και το ισχυρό κοινωνικό κράτος. Πλέον καταλαβαίνουν όλοι ότι δεν θα μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη,  ευημερία και μέλλον με αξιοπρέπεια, χωρίς ένα ισχυρό Δημόσιο Σύστημα Υγείας».

Πηγή; Ρ/Σ “Στο Κόκκινο”

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεση στο νοσοκομείο αλ Σίφα – 200 νεκροί σε 10 μέρες

Τους 200 έχουν φτάσει πλέον οι νεκροί στο νοσοκομείο αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας, κατά την...

Έκθεση-βόμβα από το Λογιστήριο του Κράτους για «γαλάζιες ακρίδες» στο νοσοκομείο Μεταξά

*Του Κώστα Παναγιώτου - Το Documento αποκαλύπτει έκθεση-κόλαφο του...

Τέμπη: Οι ανακρίβειες Βορίδη και τα ψέματα της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος

Είναι απορίας άξιο πώς γίνεται να θεωρείται “δυνατό χαρτί”...
Διαφήμιση