Αλ. Τσίπρας στο Φόρουμ των Δελφών: Κίνδυνος κοινωνικής κρίσης εξαιτίας της ακρίβειας (βίντεο)

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Για έλλειμμα ενεργειακής στρατηγικής, βίαιη απολιγνιτοποίηση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, κατηγόρησε ο Αλέξης Τσίπρας την κυβέρνηση από την παρέμβαση του στο Φόρουμ των Δελφών, ασκώντας της κριτική για τον τρόπο αντιμετώπισης της ακρίβειας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε πως «η μεγάλη εικόνα είναι ότι δεν βρισκόμαστε σε εποχή κανονικότητας και πρέπει να αποφασίσουμε πώς ακριβώς θέλουμε η ΔΕΗ να λειτουργεί. Με γνώμονα τη δημόσια και κοινή ωφέλεια ή την αύξηση των κερδών και των μερισμάτων των ιδιωτών που έχουν μπει;». «Σε μια στιγμή κρίσης πρώτιστο μέλημα μας πρέπει να είναι η κοινή ωφέλεια κι η μείωση των υπέρογκων λογαριασμών που παίρνει ο καταναλωτής», σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε τι λογαριασμούς ρεύματος λαμβάνει ο ίδιος. «Αυξήθηκε και σε εμένα ο λογαριασμός της ΔΕΗ απλά εγώ ανήκω σε αυτούς τους πολίτες που έχουν τη δυνατότητα αυτή η αύξηση να με θυμώνει και να με προβληματίζει, αλλά να μη με βγάζει εκτός οικογενειακού προϋπολογισμού μου». «Πληρώναμε γύρω στα 200 ευρώ και είναι πάνω από 400», είπε, προσθέτοντας ότι «αυτά τα 200 ευρώ αύξησης εγώ μπορώ να τα βγάλω πέρα, μια οικογένεια όμως που έχει 1.500 ευρώ ή 2.000 εισόδημα και έχει ανελαστικές υποχρεώσεις δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα». Τόνισε πως «όταν αυτό συνδυάζεται και από πολύ μεγάλες αυξήσεις και στα είδη βασικής κατανάλωσης διατροφής, στα καύσιμα, βρισκόμαστε σε μια εξίσωση δισεπίλυτη όσο παραμένει σταθερό το εισόδημα και συρρικνώνεται και ανεβαίνουν οι υποχρεώσεις των νοικοκυριών» και πως «αν αυτό συνεχιστεί για πάρα πολύ ανησυχούμε ότι θα δημιουργήσει συνθήκες κοινωνικής κρίσης».

Παράλληλα, άσκησε  σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό ότι «αποχώρησε από τη Σύνοδο Κορυφής χωρίς την αποσύνδεση της τιμής της ενέργειας από το φυσικό αέριο», όπως συνέβη με την Ισπανία και την Πορτογαλία με τις οποίες είχε συνταχθεί αρχικά η χώρα, αλλά και ότι δεν αξιοποίησε τίποτα από την εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. «Και κυρίως για τη φορολόγηση των λεγόμενων ουρανοκατέβατων κερδών», όπως είπε και σχολίασε: «Μας είπε θα φτάσει 90%. Ακόμα μετράνε, μάλλον, έχουν χάσει το μέτρημα».

Για την πυρηνική ενέργεια

Ερωτηθείς σχετικά με την πυρηνική ενέργεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε πως «πέρα από τις πολύ σοβαρές ενστάσεις που υπάρχουν για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις», υπάρχουν και αμφιβολίες για τα οικονομικά οφέλη αφού, όπως σημείωσε, πρόκειται για ακριβή και μακροχρόνια επένδυση. Αντίθετα, τόνισε, είναι αναγκαία η ανάπτυξη της παραγωγής πράσινης ενέργειας να διαχυθεί στην κοινωνία και τάχθηκε υπέρ της «ιδιοπαραγωγής» και «ιδιοκατανάλωσης» ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

«Φιάσκο η χθεσινή ομιλία στη Βουλή μελών του Τάγματος Αζόφ»

Σχετικά με τη χθεσινή ομιλία στη Βουλή μελών του Τάγματος Αζόφ ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε το γεγονός «μεγάλο ατόπημα» από την πλευρά Ζελένσκι και «φιάσκο» από την πλευρά της κυβέρνησης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε την «συμπάθεια» και την «αλληλεγγύη» του προς τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος όπως τόνισε, είναι εκλεγμένος ηγέτης μιας χώρας που βάλλεται, ωστόσο διευκρίνισε ότι δεν έπρεπε να φέρει «μαχητές, μέλη νεοναζιστικών οργανώσεων» και εκτίμησε πως το ατόπημα αυτό είναι κακό και για την Ελλάδα αλλά και για την Ουκρανία. «Στην πραγματικότητα έρχεται να δικαιώσει μια προπαγανδιστική ρητορική από την πλευρά του εισβολέα», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ σχετικά με τη μη αναφορά Ζελένσκι στο Κυπριακό είπε πως παρόλο που είχε ζητήσει μια τέτοια αναφορά, δεν περίμενε ότι θα γίνει. Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτήρισε κρίσιμο το ζήτημα της γεωπολιτικής «αναβάθμισης”» της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι τώρα «παριστάνει την ειρηνευτική, διαμεσολαβητική δύναμη», ενώ «εδώ και 48 χρόνια είναι μια δύναμη που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» με την κατοχή της Βόρειας Κύπρου και έχει «αναθεωρητική ρητορική».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για τη στρατηγική της σε ό,τι αφορά την τρέχουσα κρίση της Ουκρανίας και τον ρόλο της Τουρκίας, υποστηρίζοντας πως έχει κινηθεί με «επιπολαιότητα». «Δεν ήταν καθόλου αναγκαίο να είναι στις χώρες της πρώτης γραμμής στην αποστολή πολεμικού υλικού προς την Ουκρανία. Ήταν απολύτως αναγκαίο να καταδικάσει την εισβολή και να συνταχθεί με τις χώρες της Δύσης στην υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου», είπε και εξήγησε πως η Ελλάδα έχει μια «ιδιαίτερη δυνατότητα» να αποτελεί «πυλώνα σταθερότητας και γέφυρα ταυτόχρονα». Επιπλέον, αρνήθηκε ότι “πατάει σε δύο βάρκες” όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία και ξεκαθάρισε: «Ούτε φιλορώσοι, ούτε αντιρώσοι είμαστε, ούτε φιλοαμερικάνοι ούτε αντιαμερικάνοι. Εμείς είμαστε με την ειρήνη, με τη σταθερότητα. Με τα εθνικά συμφέροντα της χώρας». Επανέλαβε, δε, την άποψη του ότι αποτελεί μονόδρομο η προσφυγή στη Χάγη για την επίλυση των διαφωνιών με την Τουρκία.

«Δεν μπορεί να υπάρξει καμιά συνεργασία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη»

Σχετικά με το αν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως η Ελλάδα όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να έχει κυβέρνηση συνεργασίας στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων των προοδευτικών δυνάμεων. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να υπάρξει καμιά συνεργασία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και κάλεσε τα κόμματα να τοποθετηθούν στα καίρια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές ώστε να ξέρει ο λαός σε κατεύθυνση μπορούν να κινηθούν οι μετεκλογικές συνεργασίες.

Ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις, σημείωσε ότι βλέπει ότι «κλείνει η ψαλίδα με ρυθμούς πολύ ανησυχητικούς για το κυβερνών κόμμα. Εγώ βλέπω ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει πολύ σοβαρό θέμα ο Μητσοτάκης».

Για την επόμενη μέρα στην οικονομία

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κληθείς να σχολιάσει την επόμενη μέρα στην οικονομία, αναφέρθηκε στο ζήτημα του στασιμοπληθωρισμού και υπογράμμισε πως ο μεγάλος κίνδυνος για τις χώρες κυρίως που έχουν μεγάλο ιδιωτικό και δημόσιο χρέος είναι να έρθουν αντιμέτωπες με κοινωνική κρίση. Ως εκ τούτου, είπε, πως είναι αναγκαίο να δοθεί μια ευρωπαϊκή απάντηση, και συγκεκριμένα πρότεινε να παραταθεί η ρήτρα διαφυγής από τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και την υποχρέωση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και να καθιερωθεί το ευρωομολόγου για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης.

Πηγή: documentonews.gr

*Φωτογραφία ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρνει εξαήμερη εργασία από την 1η Ιουλίου

*Του Ανδρέα Πετρόπουλου - Την ώρα που σε αρκετά...

Τα μυστικά των δημοσκοπήσεων – Τι πρέπει να γνωρίζετε

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Πού θα κυμανθεί το...

Ο Μητσοτάκης αγοράζει ακριβότερα τα F-35 που είναι και αχρείαστα – Περίεργη η σιωπή του ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μας αγοράζει τα ακριβότερα κι...

Κασσελάκης: “Αυτός είναι ο δικός σας ΣΥΡΙΖΑ” – Οι 42 υποψήφιοι του ευρωψηφοδελτίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσίασε χθές τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ για τις...
Διαφήμιση