Αλ.Τσίπρας στη Βουλή: «Είσαστε ήδη δεύτερο κόμμα, κάντε τώρα εκλογές να λυτρωθεί ο λαός» (βίντεο)

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

«Κάντε τώρα εκλογές. Λυτρώστε τον ελληνικό λαό από την ανικανότητα, την αναλγησία και την αλαζονεία σας» προκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση της ΝΔ ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, στην παρέμβασή του στο πλαίσιο της συζήτησης της επίκαιρης επερώτησης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την πανδημία. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε επίθεση κατά μέτωπο στην κυβέρνηση για ακρίβεια, ενεργειακή κρίση, ΕΣΥ και «δημοσκοπήσεις της χαράς».

«Είστε η χειρότερη κυβέρνηση τη χειρότερη στιγμή» επανέλαβε πολλές φορές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο οποίος άσκησε σφοδρή κριτική όχι μόνο για την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά και για την ανθρωπιστική κρίση στην οποία βρίσκονται μπροστά τα νοικοκυριά εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και της έκρηξης της ακρίβειας.

«Είστε ατζαμήδες, ιδεοληπτικοί, επικίνδυνοι για τη χώρα» τόνισε. Κατηγόρησε τα μέλη της κυβέρνησης ότι παρακολουθούν «ως τροχονόμοι τα καρτέλ στον τομέα ενέργειας να έχουν ουρανοκατέβατα κέρδη».

«Αρνείστε συστηματικά εδώ και μήνες – όταν το ζητάω από τη ΔΕΘ – να μειώσετε τον ΕΦΚ στα καύσιμα και τον ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα. Γιατί; Καταψηφίσατε την τροπολογία που φέραμε για τον ΕΦΚ και μας λέτε ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος. Αλήθεια;» σημείωσε, θυμίζοντας ότι η ΕΕ δεν μας ελέγχει για πλεονάσματα και ότι 18 χώρες στην ΕΕ μείωσαν ΕΦΚ για όσο διαρκεί η κρίση. «Τι περιμένετε εσείς;» διερωτήθη και χαρακτήρισε θράσος την αιτιολογία που προβάλλουν υπουργοί ότι αν μειωνόταν ο ΕΦΚ θα ευνοούνταν όσοι έχουν Καγιέν. «Σε ποιους τα λέτε αυτά;» είπε με έμφαση.

Ο Αλ. Τσίπρας επέκρινε έντονα την απόφαση της κυβέρνησης για βίαιη διακοπή της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων και για εμμονή στη μη χρησιμοποίησή τους, την ώρα της κρίσης, την ώρα που και η ΕΕ προτρέπει προς αυτή την κατεύθυνση.

«Τα ίδια κάνατε και στο ζήτημα της ΛΑΡΚΟ, σπεύσατε για διάλυση και ιδιωτικοποίηση» υπογράμμισε, τονίζοντας ότι το νικέλιο σήμερα έχει ανέβει στις 81 χιλιάδες δολάρια ο τόνος.

Σε ό,τι αφορά την πανδημία, ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για χείριστη διαχείρισή της από την κυβέρνηση. Την κατηγόρησε δε για ιδεοληπτική νεοφιλελεύθερη εμμονή, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Το μόνο σχέδιο που έχετε για την μετά Covid εποχή είναι η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ».

Τα βασικά σημεία της παρέμβασης Τσίπρα στη Βουλή

– Ζητήσαμε επίκαιρη επερώτηση στις 15 Νοέμβρη για την πανδημία και η συζήτηση διεξάγεται 4 μήνες αργότερα. Έπρεπε να ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία για να ξεκινήσει η συζήτηση.

– Είναι λάθος να συνηθίσουμε την απώλεια, να θεωρούμε ότι είμαστε μια χαρά με 50-60 νεκρούς τη μέρα. Το πιο εξοργιστικό από όλα είναι ότι ήρθατε κ. Πλεύρη να πείτε ότι τα κάνατε όλα καλά. Θα περίμενε κανείς με 12.733 απώλειες σε έξι μήνες να έχετε πιο χαμηλά τη μπάλα κ. Πλεύρη.

– Στους τελευταίους 6 μήνες με αυτόν τον τρομακτικό αριθμό απωλειών έχουμε συντριπτικές συγκρίσεις με άλλες χώρες της ΕΕ. Πώς είναι δυνατόν να έχουμε ξεπεράσει σε θανάτους ανά εκατ. πληθυσμού χώρες που βίωσαν με ιδιαίτερη ένταση την πανδημία., όπως η Ιταλία με το Μπέργκαμο, η Ινδία, οι ΗΠΑ, η Βραζιλία.

– Πώς είναι δυνατόν να είμαστε διαρκώς πάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης σε θανάτους ανά εκατ. κατοίκων και να έχετε το θράσος να λέτε ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ;

– Θα λογοδοτήσει κανένας για αυτή την εξέλιξη; Θα αναζητήσουμε την αιτία της χείριστης εξέλιξης της πανδημίας και των θανάτων στη χώρα μας;

– Η περίφημη μελέτη Λύτρα – Τσιόδρα που αποτυπώνεται 62,5% θνητότητα στις ΜΕΘ της χώρας μας, ενώ στην ΕΕ κυμαίνεται από 25 ως 35%. Θα αναρωτηθεί κανείς γιατί αυτή η τρομακτική διαφορά; Ή σας ενδιαφέρει να λέτε τα πήγαμε καλά με 26.400 ανθρώπους που χάθηκαν;

– Δεν σας ενδιαφέρει γιατί είστε η κυβέρνηση της δικαιολογίας. Για την πανδημία δεν φταίτε εσείς, είναι παγκόσμια αλλά στην Ελλάδα είμαστε πρωταθλητές σε θανάτους. Το ίδιο και με τα καιρικά φαινόμενα, φταίει η κλιματική αλλαγή, αλλά στην Ελλάδα έμειναν οι άνθρωποι αποκλεισμένοι σε κεντρικές αρτηρίες.

– Το ίδιο και με την ακρίβεια, δεν φταίτε εσείς αλλά ο Πούτιν και ας είχε έρθει πολύ πριν τον πόλεμο. Αποφασίσατε βίαιη απολιγνιτοποίηση, ξεπούλημα της ΔΕΗ και δικτύων, αφήνετε ανεξέλεγκτη την αισχροκέρδεια των ηλεκτροπαραγωγών, αλλά φταίνε εξωγενείς παράγοντες.

– Χρειάζεται μία κυβέρνηση ευθύνης και όχι της δικαιολογίας και της προπαγάνδας.

– Μην νομίζετε ότι θα μπορείτε για πολύ να γλιτώνετε από την ασπίδα που σας παρέχουν φίλοι σας στα ΜΜΕ, με τις δημοσκοπήσεις της χαράς που αρνείται ακόμα και η Επιτροπή της Βουλής να δώσουν τα αστάθμηστα στοιχεία.

– Ποια είναι η εικόνα που βιώνει η κοινωνία, τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις; Την τρίτη εβδομάδα δεν έχουν να πληρώσουν τα έξοδα και τους λογαριασμούς. Χθες ήμουν στην αγορά της Καλαμάτας. Βγείτε να ρωτήσετε τους πολίτες, δεν υπάρχει εισόδημα, δεν υπάρχει τζίρος, αυξάνονται οι λογαριασμοί και τα χρέη, πώς θα τα βγάλουν πέρα;

– Και εσείς λέτε ότι δεν φταίτε εσείς αλλά ο Χατζηπετρής.

– Το χειρότερο από όλα είναι σαν να κρύβετε κάτω από το χαλί τα αποτελέσματα της πολιτικής σας, ο σχεδιασμός σας προβλέπει συγχωνεύσεις, κλείσιμο νοσοκομείων. Εδώ ο κόσμος χάνεται και εσείς στη νεοφιλελεύθερη εμμονή σας. Το μόνο σχέδιο που έχετε και για την μετακόβιντ εποχή είναι ιδιωτικοποίηση του δημοσίου συστήματος υγείας.

– Καμία έγνοια για τις νέες ανάγκες και προκλήσεις που ανέδειξε η πανδημία, όπως η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο οικογενειακός γιατρός, η κοινοτική φροντίδα, η ψυχική Υγεία. Μόνο να προχωρήσετε στη λογική των συγχωνεύσεων, κλεισίματος νοσοκομείων.

– Είστε η χειρότερη κυβέρνηση τη χειρότερη στιγμή. Είναι μέγα ατύχημα ότι κυβερνήσατε εσείς την περίοδο της πανδημίας, γιατί πέρα από ανίκανοι είστε και ιδεοληπτικοί. Ακόμα και άλλη κυβέρνηση της Δεξιάς δεν θα είχε κάνει αυτά που έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την ιδεοληπτική εμμονή του.

– Λέτε ότι δώσατε 43 δισ., πού πήγαν αυτά τα λεφτά; Ούτε ένα δισ. δεν δώσατε για το ΕΣΥ. Αλλά δώσατε 6,6 δισ. σε κλειστούς διαγωνισμούς και απευθείας αναθέσεις, 1,5 δισ. για την ιδιωτικοποίηση των συντάξεων. Αυτή είναι η πολιτική σας, όχι να στηρίξετε την κοινωνία και οτιδήποτε δημόσιο.

– Ο πληθωρισμός χθες σκαρφάλωσε στο 7,2%, υψηλό 26ετίας. Όταν πανηγύριζε ο Μητσοτάκης στον προϋπολογισμό ότι έχουμε χαμηλό πληθωρισμό σε σχέση με άλλες χώρες, του λέγαμε ότι έρχεται τσουνάμι και μας έλεγε ότι θα είναι υπόθεση ενός δύο μηνών.

– Υπάρχουν πολίτες που δεν μπορούν να ανάψουν ούτε το καλοριφέρ, που δεν μπορούν ούτε να γεμίσουν το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου τους με 2 ευρώ τη βενζίνη, που βλέπουν τρομακτική αύξηση στα βασικά καταναλωτικά προϊόντα και δεν μπορούν να πάρουν τα απαραίτητα. Παραγωγοί που δεν σπέρνουν τα χωράφια τους γιατί το κόστος παραγωγής είναι δυσβάσταχτο. Τι κάνετε για αυτό; Τους τροχονόμους, τους σχολιαστές;

– Αρνείστε τα αυτονόητα που συστηματικά εδώ και μήνες ζητάμε. Το ζητάμε από τη ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβρη, αντί να επιδοτεί την αισχροκέρδεια των ηλεκτροπαραγωγών και της ΔΕΗ, να μειώσει το ΕΦΚ σε βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, τον ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα. Και μας λέτε ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, ενώ δεν υπάρχει ρήτρα διαφυγής.

– 18 χώρες στην ΕΕ μείωσαν τον ΕΦΚ στα καύσιμα. Από σήμερα και η Πορτογαλία θέτει σε εφαρμογή τη μείωση μετά από απόφαση του Αντόνιο Κόστα. Είμαστε η μοναδική χώρα της ΕΕ μαζί με την Εσθονία που δεν έχει κάνει αύξηση του κατώτατου μισθού, δώσατε αύξηση ένα κουλούρι.

– Και έχετε το θράσος να λέτε ότι αν το κάνατε θα ευνοούσατε αυτούς που έχουν Καγιέν. Δεν ντρέπεστε να τα λέτε αυτά, που οι άνθρωποι δεν έχουν να πάνε με το αμάξι στη δουλειά τους;

– Παρακολουθείτε ως τροχονόμοι τα καρτέλ να έχουν ουρανοκατέβατα κέρδη. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, τα κέρδη, η αισχροκέρδεια είναι πάνω από 1 δις. Και αντί να πατάξετε στην πηγή την αισχροκέρδεια, αντί να βάλετε πλαφόν στην χονδρική όπως λέει η Κομισιόν, επιδοτείτε την αισχροκέρδεια.

– Δεν ντρέπεται ο κ. Μητσοτάκης να λέει ότι ήταν απολύτως σωστή η στρατηγική μας να κλείσουμε τις λιγνιτικές μονάδες εσπευσμένα. Και ότι ο λιγνίτης είναι το ίδιο ακριβός. Ψέματα μέσα στη Βουλή.

– Και αντί να εφαρμόσει αυτά που λέμε τόσο καιρό, ο κ. Μητσοτάκης στέλνει επιστολή στην ΕΕ, μία μέρα μετά αφού έχει βγάλει την νέα εργαλειοθήκη η Κομισιόν, που παροτρύνει κράτη μέλη να επιστρατεύσουν λιγνιτικές μονάδες και να βάλουν πλαφόν στην εσωτερική αγορά.

– Η Κομισιόν ζητά διατίμηση στις τιμές αερίου και ρεύματος, αυτό που λέγαμε εμείς και μας λέγατε ότι είμαστε ανίδεοι. Θέτει μέχρι και ζήτημα ιδιοκτησιακής αλλαγής, κρατικοποιήσεις δηλαδή. Και εσείς μας λοιδορούσατε όταν λέγαμε μην ιδιωτικοποιήσετε τη ΔΕΗ.

– Στις 8/3 η πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στις τιμές αερίου και ρεύματος, στις 9/3 η επιστολή Μητσοτάκη.

– Η Κομισιόν προτείνει πλαφόν στην χονδρική αγορά σε κάθε κράτος μέλος και ο κ. Μητσοτάκης ενώ το λέμε έξι μήνες, προτείνει πλαφόν στον ενεργειακό κόμβο του ολλανδικού χρηματιστηρίου. Ξέρετε γιατί; Γιατί τα τζιμάνια της ΔΕΠΑ έκαναν διαπραγμάτευση με την Gazprom και πέτυχαν να παίρνουμε πιο ακριβά 30% από την βουλγαρική ΔΕΠΑ. Γιατί εξάρτησε την τιμή κατά 80% με τον χρηματιστηριακό κόμβο TTF της Ολλανδίας.

– Είσαστε και ατζαμήδες και ιδεοληπτικοί, είσαστε επικίνδυνοι για τη χώρα, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, που απειλούνται σήμερα με ανθρωπιστική αλλά και επισιτιστική κρίση αν δεν αλλάξετε άμεσα πολιτική.

– Τα ίδια έχετε κάνει και στη ΛΑΡΚΟ. Σπεύσατε για ιδιωτικοποίηση, αλλά το νικέλιο σήμερα έχει πάει από 14.000 δολάρια ο τόνος στα 81.000 δολάρια ο τόνος . Θα συνεχίσετε αυτή την εγκληματική απόφαση;

– Τις τελευταίες μέρες και ο κ. Πλεύρης και οι άλλοι υπουργοί δεν ασχολούνται καν με τα θέματα που απασχολούν τα υπουργεία τους. Ασχολούνται με το πού θα είναι υποψήφιοι και θα πώς θα οργανώσετε την προεκλογική σας εκστρατεία. Γιατί έχετε πάρει απόφαση να δραπετεύσετε. Ορίστε εκλογές, θέλετε το Μάιο; Κάντε τις νωρίτερα, ακόμα και το Μάρτιο.

– Θέλετε να αλλάξετε τον εκλογικό νόμο; Αλλάξτε τον δύο και τρεις φορές. Έτσι και αλλιώς, δεν θα μπορείτε να δώσετε μπόνους στο δεύτερο κόμμα. Γιατί είστε ήδη δεύτερο κόμμα.

– Λυτρώστε τον ελληνικό λαό από την αλαζονεία και την ανικανότητά σας, να σώσουμε ό,τι μπορεί να σωθεί.

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρνει εξαήμερη εργασία από την 1η Ιουλίου

*Του Ανδρέα Πετρόπουλου - Την ώρα που σε αρκετά...

Τα μυστικά των δημοσκοπήσεων – Τι πρέπει να γνωρίζετε

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Πού θα κυμανθεί το...

Ο Μητσοτάκης αγοράζει ακριβότερα τα F-35 που είναι και αχρείαστα – Περίεργη η σιωπή του ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μας αγοράζει τα ακριβότερα κι...

Κασσελάκης: “Αυτός είναι ο δικός σας ΣΥΡΙΖΑ” – Οι 42 υποψήφιοι του ευρωψηφοδελτίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσίασε χθές τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ για τις...
Διαφήμιση