Αλ.Τσίπρας: Να αξιοποιηθεί η δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών για ειρήνη και σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Την ανάγκη να προχωρήσει η ενταξιακή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και να τερματιστεί η επιθετικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο των επαφών που είχε στην Σλοβενία, όπου συμμετέχει στην προπαρασκευαστική συνάντηση των Ευρωσοσιαλιστών, ενόψει της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων.

Ο κ. Τσίπρας είχε συναντήσεις με την πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Σλοβενίας Tanja Fajon, καθώς και τον επικεφαλής του αριστερού κόμματος Luka Mesec, ενώ το απόγευμα συμμετείχε στο γεύμα εργασίας των ευρωσοσιαλιστών με βαλκανικά σοσιαλιστικά κόμματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κουμουνδούρου, «ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η δυναμική που δημιούργησε η Συμφωνία των Πρεσπών για ειρήνη και σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια θα χαθεί οριστικά και θα δημιουργηθεί ένα πολιτικό κενό για τρίτες δυνάμεις, εάν η ΕΕ δεν αναλάβει άμεσα τις ευθύνες της, προκειμένου να προχωρήσει η ενταξιακή προοπτική των χωρών της περιοχής». Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να τερματιστεί η επιθετικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και να ασκηθούν διεθνείς και ευρωπαϊκές πιέσεις στη γείτονα για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ και προσφυγή με την Ελλάδα στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας τόνισε την σημασία που έχει η ενίσχυση των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, ώστε «η πανδημία να μην αποτελέσει ανάπαυλα για επιστροφή στις καταστροφικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας του παρελθόντος και να στηριχθούν τα δικαιώματα απέναντι στην ακροδεξιά, η οποία ενισχύεται και εντός των συντηρητικών κομμάτων».

Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη, το Σύμφωνο Σταθερότητας να αντικατασταθεί με Σύμφωνο Βιώσιμης Ανάπτυξης και Οικονομικής Σύγκλισης και να υπάρξουν ευρωπαϊκές πολιτικές στήριξης σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά απέναντι στην κρίση ενέργειας.

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Μητσοτάκης: Μετά το 3ήμερο της φθοράς στη Βουλή ανακοίνωσε κατώτατο μισθό 830 €, καθαρά 706

Στα 830 ευρώ μικτά από 780 σήμερα αυξάνεται από την 1η Απριλίου ο κατώτατος...

Υπόθεση Κολωνού: Ένοχος ο Μίχος για τα κακουργήματα – Αθώα η μητέρα της 12χρονης

Ένοχο για βιασμό κατά πλειοψηφία έκρινε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τον 55χρονο...

Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Τζαμπάλια και το Χαλέπι της Συρίας

Το Ισραήλ επεκτείνει τη «νεκρή ζώνη» στη Γάζα, παράλληλα με...

Βαθιά τραυματισμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τίποτα δεν είναι ίδιο πλέον όπως πριν

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Ερώτημα είναι πλέον ακόμα...
Διαφήμιση