Αλέξης Τσίπρας – Τα επτά του «μηνύματα» και το σκληρό ροκ πίσω από τις εκλογές

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Με το χαρτί των εκλογών πλέον σε κάθε αποστροφή του αντιπολιτευτικού τους λόγου από εδώ και στο εξής, στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις του. Το αίτημα για εκλογές αποτελεί την σαφή ποιοτική αναβάθμιση της αντιπολιτευτικής στρατηγικής της Κουμουνδούρου, καθώς κάθε αντιπαράθεση θα καταλήγει πλέον με το αίτημα «παραιτηθείτε».

Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν το χαρτί των εκλογών εντάσσεται σε μία συνολικότερη πιο επιθετική στρατηγική που υιοθετεί ο Αλέξης Τσίπρας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την άμεση διαγραφή Κουρουμπλή την περασμένη Πέμπτη, απόφαση που μπορεί να ξένισε εντός και εκτός των τειχών της Κουμουνδούρου, καθώς η προηγούμενη διαγραφή από την κοινοβουλευτική ομάδα ήταν του Στάθη Παναγούλη το μακρινό 2015.

Πέρα από μήνυμα προς όλους τους αποδέκτες ένθεν κακείθεν, το οποίο εξάλλου είχε στείλει ήδη από την συνεδρίαση της ΚΟ της Δευτέρας για να το εφαρμόσει κιόλας 3 μέρες μετά, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε επ’ ουδενί να αφήσει περιθώρια ελιγμών στον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος προεξοφλείτο πως θα έρθει στη Βουλή με τους χαρακτηρισμούς Κουρουμπλή ανά χείρας. Λίγο η δυσθυμία του τελευταίου να ανασκευάσει, λίγο η στοχοπροσήλωση στο στρίμωγμα Μητσοτάκη την επόμενη μέρα, η απομάκρυνση από την ΚΟ ήταν δεδομένη. Και εκ του αποτελέσματος ορθή, δεδομένου ότι όπως επισημαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο δεν μπόρεσε να αλλάξει την ατζέντα, αλλά πλέον είναι έτι περαιτέρω απολογούμενος για τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα, που αποτέλεσε και τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και έριξε τον κύβο των εκλογών.

Είναι σαφές πως ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά πως ο κ. Μητσοτάκης δεν θα κάνει πρόωρες εκλογές και θα επιχειρήσει να εξαντλήσει την τετραετία. Για αυτό το λόγο και η επιλογή να ανασύρει το όπλο των εκλογών λίγο πριν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και με τη συμπλήρωση 2,5 ετών έχει σημαντικά οφέλη:

1. Πρώτα από όλα, συμπίπτει χρονικά με το αίσθημα ανασφάλειας και οργής που εδράζεται στα δύο φλέγοντα θέματα: Την πορεία της πανδημίας και τους λογαριασμούς που προκαλούν ηλεκτροσόκ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τα οποία θα εντείνουν σημαντικά τη φθορά της κυβέρνησης, ενδεχομένως και πολλαπλασιαστικά με το αίτημα των εκλογών πλέον διατυπωμένο ρητά.

2. Εκπέμπει σιγουριά για την ανατροπή, δεδομένου ότι ο κ. Μητσοτάκης της «παντοκρατορίας» και των σαρωτικών δημοσκοπήσεων απέφυγε να σηκώσει το γάντι, εμφανίστηκε αμήχανος και αρκέστηκε σε ανέξοδους λεονταρισμούς που χαρακτηρίστηκαν αλαζονικοί.

3. Δίνει αυτοπεποίθηση και σύνθημα κινητοποίησης στο στράτευμα, το οποίο το τελευταίο διάστημα, προσυνεδριακή περίοδος γαρ, εξαντλούσε την κριτική του σε εσωκομματικού χαρακτήρα ζητήματα παντελώς αδιάφορα για την κοινωνία.

4. Στέλνει σαφές μήνυμα συσπείρωσης, μετά και τη διαγραφή Κουρουμπλή, τόσο στη βάση, όσο και στα ηγετικά κλιμάκια του κόμματος, που πλέον παρά τον προσυνεδριακό χαρακτήρα της περιόδου, οφείλουν να υπηρετούν πρωτίστως το αίτημα για εκλογές. Δεν γίνεται ο αρχηγός να έχει κηρύξει πόλεμο και οι λοχαγοί να τσακώνονται ποιος θα κάτσει πού…

5. Στρώνει το χαλί για εξαιρετικά σκληρή πόλωση, πιθανόν διάρκειας ακόμη και ενός έτους, η οποία θα έχει το ζήτημα των εκλογών πλέον στην ημερήσια διάταξη και επιχειρεί να ενεργοποιήσει ψηφοφόρους που είναι στις δεξαμενές των απογοητευμένων και κυρίως τη μεγάλη δεξαμενή των αναποφάσιστων.

6. Έχοντας και τις δικές της μετρήσεις η Κουμουνδούρου αμφισβητεί de facto μερίδα των δημοσκοπήσεων που εμφανίζουν χαοτική πρωτοκαθεδρία της ΝΔ, όσο και το δημοσκοπικό φούσκωμα του ΚΙΝΑΛ, το οποίο συμπλέει με το έντονο φλερτ Μητσοτάκη, όπως αυτό αποτυπώθηκε προχθές στη Βουλή.

7. Θέτει με το «καλημέρα» τη νέα ηγεσία του ΚΙΝΑΛ προ του πρώτου σκληρού διλήμματος: Πρέπει ή δεν πρέπει να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη; Με το όπλο των εκλογών πάνω στο τραπέζι, ενδεχόμενη απόρριψη των εκλογών μπορεί να εκληφθεί και ως στήριξη στην κυβέρνηση της Δεξιάς, ενώ τα διλήμματα το προσεχές διάστημα και θα πολλαπλασιαστούν και θα ενταθούν.

* Ανάλυση από το ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Άνεμοι ακροδεξιού λαϊκισμού στα πανιά της ΝΔ με την υποψηφιότητα Μπελέρη

*Γράφει ο Στράτος Βαλτινός - Αν ο Ερντογάν έχριζε...

Τέμπη – μπάζωμα: Πειθαρχική έρευνα για την εισαγγελέα που αρχειοθέτησε την μήνυση κατά Τριαντόπουλου

Ηεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, ζητά πειθαρχική εξέταση...

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανώτας – Το παρασκήνιο και η κόντρα με τη Μπεκατώρου

Ενοχλημένος εμφανίστηκε ο Δημήτρης Παπανώτας στην πρώτη του δήλωση...
Διαφήμιση