Αλέξης Τσίπρας: Στη Βουλή να φέρετε τη σύμβαση – σκάνδαλο για το Κέντρο Αεροπορίας Καλαμάτας

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Με προανακριτική επιτροπή για τη διερεύνηση της διακρατικής συμφωνίας με το Ισραήλ που αφορά τη σύμβαση ύψους 1,850 δισ. ευρώ για την οργάνωση Διεθνούς Κέντρου Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα προειδοποίησε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας. «Σας θεωρώ έντιμο πολιτικός και σας λέω να μην υπογράψετε αυτήν τη σύμβαση» είπε στον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για «καταφανέστατη ζημία του Δημοσίου» από τη συγκεκριμένη σύμβαση τη στιγμή που «υπάρχει εναλλακτική με μικρότερο κόστος και καλύτερα αποτελέσματα», ενώ απαίτησε από τον Νίκο Παναγιωτόπουλο να μην ξανακουνήσει το δάχτυλο στον ΣΥΡΙΖΑ στο όνομα του πατριωτισμού, αφού ο υπουργός ανήκει στην παράταξη που το 2009 «χρεοκόπησε τη χώρα και την οδήγησε μνημόνια». «Δεν σας επιτρέπω κ. Παναγιωτόπουλε να ξανασηκώσετε το δάχτυλο και να κατηγορήσετε τον ΣΥΡΙΖΑ με όρους πατριδοκαπηλίας» είπε χαρακτηριστικά.

Εξήγησε δε ότι είναι άλλο η προσπάθεια ενίσχυσης του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλο να υπογράφονται συμφωνίες που «σκανδαλωδώς ζημιώνουν το Δημόσιο». «Δεν ζητάμε να μην ενισχύσει η κυβέρνηση την Πολεμική Αεροπορία για την εκπαίδευση των πιλότων, ζητάμε να έχει ευθύνη και για το τελευταίο ευρώ του έλληνα φορολογούμενου και κυρίως ζητάμε αυτή η ενίσχυση του αξιόμαχου να στηρίζεται στην αξιοσύνη των στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας» τόνισε, προσθέτοντας πως έχουμε τους καλύτερους πιλότους, γεγονός που αναγνωρίζεται διεθνώς.

«Θα πω λίγα λόγια και σταράτα», συνέχισε. «για να τα ακούσετε εσείς και να τα ακούσει και ο πολιτικός σας προϊστάμενος και διαχειριστής της Μαξίμου Α.Ε., όπως είπε η αείμνηστη Γεννηματά, αλλά και για να τα ακούσουν και οι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΘΑ. Σας προειδοποιώ: μην προχωρήσετε σε μία σύμβαση που ζημιώνει Δημόσιο». Παρέθεσε το εξής παράδειγμα για να στηλιτεύσει τους κυβερνητικούς χειρισμούς: «Αυτό που κάνετε είναι σαν να θέλει κάποιος να αγοράσει ένα ακίνητο, και αντί να το αγοράσει, να δίνει σε κάποιον διπλάσιο ποσό της αξίας του και μετά να το παίρνει σε leasing».

Κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, η αγορά 10-12 εκπαιδευτικών αεροσκαφών έχει κόστος σχεδόν 300 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό κόστος υποστήριξης και αναβάθμισης δεν θα ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ σε βάθος εικοσαετίας. «Κι εσείς δίνετε 2 δισ. ευρώ για να αγοράσει τα αεροσκάφη μία ισραηλινή εταιρία, γιατί δεν τα έχει, και να μας τα δώσει leasing. Τι λογική έχει αυτό;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε πως μόνο τα χρήματα που θα δοθούν στην πρώτη τριετία (550 εκατ. ευρώ) φθάνουν για να αγοραστούν τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη.

Επ΄αυτού, επισήμανε ότι η συνολική υπέρβαση σε βάθος εικοσαετίας ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, ενώ η ετήσια υπέρβαση θα ανέλθει σε 50 εκατ. ευρώ. «Έχουμε αυτήν την πολυτέλεια ενώ εκτοξεύτηκε το χρέος στο 210% του ΑΕΠ;» ρώτησε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και ξεκαθάρισε πως οι ένοπλες δυνάμεις χρειάζονται αυτά τα 50 εκατ. ευρώ.

Προαναγγελία Προανακριτικής Επιτροπής

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εγκάλεσε τον κ. Παναγιωτόπουλο για το γεγονός ότι δεν έχει φέρει ακόμα τη σύμβαση στη Βουλή, χαρακτηρίζοντας την επιλογή αυτή ως απόδειξη υπεκφυγής. «Μην υπογράψετε αυτή τη σύμβαση έχοντας στο μυαλό σας ότι θα κρυφτούν οι ευθύνες πίσω από κάποιο ΚΥΣΕΑ. Γιατί την επόμενη φορά που θα συζητηθεί το ζήτημα αυτό στη Βουλή, δεν θα έρθει ως επίκαιρη επερώτηση, αλλά ως θέμα διερεύνησης ευθυνών όπως ορίζει το Σύνταγμα σε περιπτώσεις απιστίας και διασπάθισης δημοσίου χρήματος», ήταν τα λόγια με τα οποία ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε για συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής στην περίπτωση που προχωρήσει η Διακρατική Συμφωνία.

Και κατέληξε: «Μην ξεχνάτε ότι δεν θα είστε ισόβια στη διακυβέρνηση του τόπου με την αλαζονεία της εξουσίας που έχετε. Όποτε και αν κάνετε εκλογές θα δείτε την πραγματική δημοσκόπηση. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι δεν υπάρχει παραγραφή, έχουμε αλλάξει το Σύνταγμα. Αυτήν την πρωτοφανή ζημία του Δημοσίου δεν θα αφήσουμε έτσι ως αυριανή κυβέρνηση».

* Πληροφορίες από το tvxs.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεση στο νοσοκομείο αλ Σίφα – 200 νεκροί σε 10 μέρες

Τους 200 έχουν φτάσει πλέον οι νεκροί στο νοσοκομείο αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας, κατά την...

Έκθεση-βόμβα από το Λογιστήριο του Κράτους για «γαλάζιες ακρίδες» στο νοσοκομείο Μεταξά

*Του Κώστα Παναγιώτου - Το Documento αποκαλύπτει έκθεση-κόλαφο του...

Τέμπη: Οι ανακρίβειες Βορίδη και τα ψέματα της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος

Είναι απορίας άξιο πώς γίνεται να θεωρείται “δυνατό χαρτί”...
Διαφήμιση