Αλέξης Τσίπρας: Πολιτικά και νομικά απαράδεκτη η απόφαση της κυβέρνησης για τα ΕΛΠΕ

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

«Πολιτικά και νομικά απαράδεκτη» χαρακτήρισε την «απόφαση της κυβέρνησης να παραχωρήσει δικαιώματα και περιουσία του Δημοσίου στον ιδιώτη μέτοχο των ΕΛ.ΠΕ» ο #ΑλέξηςΤσίπρας.

«Πολιτικά και νομικά απαράδεκτη», χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, «την επιλογή της κυβέρνησης να απεμπολήσει το Δημόσιο το δικαίωμα να ορίζει την πλειοψηφία των μελών του ΔΣ των ΕΛ.ΠΕ παρότι αυτή είχε κατοχυρωθεί με τη συμφωνία μετόχων του 2003 και την κατάργηση συμμετοχής των εκπροσώπων των εργαζομένων».

Μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους από τα εργατικά Σωματεία του Ομίλου των ΕΛ.ΠΕ από όλη την Ελλάδα ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε τον κρίσιμο ρόλο των ΕΛ.ΠΕ στην οικονομία και ανάπτυξη της χώρας και τη γεωπολιτική στρατηγική της.

«Μοναδική υποχρέωση της κυβέρνησης είναι και παραμένει η εξασφάλιση της πλειοψηφίας του Δημοσίου στο ΔΣ των ΕΛ.ΠΕ, καθώς και της εκπροσώπησης των εργαζομένων, όπως έχει κατοχυρωθεί στη συμφωνία των μετόχων του 2003», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και προανήγγειλε την κατάθεση τροπολογίας που ετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και η οποία θα συζητηθεί σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών την προσεχή Πέμπτη, που θα εξασφαλίζει για το Δημόσιο την πλειοψηφία των μελών του ΔΣ, καθώς και την εκπροσώπηση των εργαζομένων στο ΔΣ.

Κατά την εισήγησή του υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όταν το Δημόσιο άσκησε το δικαίωμά του στη Διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ «είχαμε πετύχει υψηλή κερδοφορίαμεγάλες επενδύσειςπροσλήψεις προσωπικού και μείωση του δανεισμού».

Συνεχίζοντας υποστήριξε: «Η παραχώρηση των δικαιωμάτων του Δημοσίου που επιχειρεί η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης, όπως προβλέπονται από τη Συμφωνία Μετόχων του 2003, μειώνει και την αξία της συμμετοχής του Δημοσίου στα ΕΛ.ΠΕ, χωρίς η απώλεια αυτή να έχει καν αποτιμηθεί, ενώ δεν έχει προβλεφθεί ούτε αποζημίωση του Δημοσίου για την απώλεια αυτή…Η κυβέρνηση υλοποιεί μία στρατηγική εξυπηρέτησης συμφερόντων που έρχεται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα του Δημοσίου και των εργαζομένων».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «από την πρώτη μέρα ζητήσαμε από την κυβέρνηση να μην εισάγει το θέμα στη Γενική Συνέλευση και να προχωρήσουν άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση που να θωρακίζει την πλειοψηφία των εκπροσώπων του Δημοσίου και τη συμμετοχή των εργαζομένων στο ΔΣ των ΕΛ.ΠΕ».

Με αφορμή το σχέδιο νόμου για τα εργασιακά, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «η κυβέρνηση είναι συνεπής στην υλοποίηση των δεσμεύσεών της απέναντι στον ΣΕΒ με την κατάργηση του 8ώρου, των συλλογικών συμβάσεων, την καθήλωση του κατώτατου μισθού και τις απλήρωτες υπερωρίες, δηλαδή μία εργασιακή κόλαση, που δημιουργεί ευκαιρία γρήγορης κερδοφορίας λίγων ιδιωτών, αλλά δεν προσφέρει καμία δυναμική συμπεριληπτικής ανάπτυξης και κανένα όφελος για τη χώρα και τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία».

Τέλος, εκτίμησε ότι η αναβολή της Γενικής Συνέλευσης των ΕΛ.ΠΕ επιβεβαιώνει τις διεκδικήσεις των εργαζομένων και τη βάσιμη κριτική που έχει ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ απέναντι στην πολιτικά και νομικά απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης να παραχωρήσει δικαιώματα και περιουσία του Δημοσίου στον ιδιώτη μέτοχο, καθώς και την προχειρότητα των επιλογών της διοίκησης του Ομίλου και της κυβέρνησης.

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεση στο νοσοκομείο αλ Σίφα – 200 νεκροί σε 10 μέρες

Τους 200 έχουν φτάσει πλέον οι νεκροί στο νοσοκομείο αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας, κατά την...

Έκθεση-βόμβα από το Λογιστήριο του Κράτους για «γαλάζιες ακρίδες» στο νοσοκομείο Μεταξά

*Του Κώστα Παναγιώτου - Το Documento αποκαλύπτει έκθεση-κόλαφο του...

Τέμπη: Οι ανακρίβειες Βορίδη και τα ψέματα της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος

Είναι απορίας άξιο πώς γίνεται να θεωρείται “δυνατό χαρτί”...
Διαφήμιση