Αλέξης Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης ο μόνος υπεύθυνος – Αν δεν μπορούν, να φύγουν το συντομότερο

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Τα επιδημιολογικά δεδομένα και η ξέφρενη εξέλιξη του ιού στη χώρα μας σε συνδυασμό με το ναυάγιο του εμβολιαστικού προγράμματος και τις εκτιμήσεις των ειδικών που μεταφέρονται στα επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας. Η αξιωματική αντιπολίτευση εξάντλησε κάθε περιθώριο συναίνεσης και συνεννόησης. Η πρόταση Τσίπρα για ορισμό ολιγομελούς επιστημονικής επιτροπής με τη συμφωνία των κομμάτων που θα αποφασίζει χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το πολιτικό κόστος απορρίφθηκε μετά χλεύης και απαξίωσης από τη Νέα Δημοκρατία.

O Αλέξης Τσίπρας πλέον είναι ξεκάθαρος: “Κάθε Ελληνίδα και κάθε  Έλληνας το γνωρίζει πλέον: ο κ. Μητσοτάκης βλάπτει σοβαρά τη δημόσια Υγεία” είπε χαρακτηριστικά από τη Χαλκίδα το βράδυ της Παρασκευής. «Σήμερα η Ελλάδα χάνει κάθε εβδομάδα ένα χωριό. Σαράντα οικογένειες χάνουν τους ανθρώπους τους. Είμαστε στην κορυφή της Ευρώπης στους θανάτους ανά εκατομμύριο. Και στον πάτο της Ευρώπης στους εμβολιασμούς» είπε χαρακτηριστικά δίνοντας το σύνθημα: «Αν δεν μπορούν, ήρθε η ώρα να φύγουν το συντομότερο δυνατό».

Τραγική πρωτιά

Αυτό πιστοποιούν και τα επίσημα στοιχεία, όπως καταγράφεται στον σχετικό πίνακα (βλέπε πρώτη σελίδα). Η Ελλάδα είναι μακράν η πρώτη χώρα σε θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων στον κυλιόμενο επταήμερο μέσο όρο, με τον δείκτη να αγγίζει το 4,82 στις 4 Νοεμβρίου ανάμεσα στις χώρες του σκληρού πυρήνα της Ευρωπαϊκής  Ένωσης. Μάλιστα, η αμέσως επόμενη χώρα, η Τσεχία -η οποία έχει χρησιμοποιηθεί πρόσφατα ως αντιπαράδειγμα από τη Μ. Γκάγκα λόγω του ίδιου πληθυσμού και εμβολιαστικής κάλυψης-, κινείται περίπου στα μισά. Από κει και πέρα οι υπόλοιπες χώρες είναι πολύ πιο χαμηλά, μετρώντας πολύ λιγότερες απώλειες αναλογικά με τη χώρα μας.

“Ο υπεύθυνος της αποτυχίας είναι αυτός που έχει βάλει λυτούς και δεμένους για να πείσουν τους πολίτες ότι φταίνε αυτοί. Αυτός που έχει σφυρίξει τρεις φορές τη λήξη της πανδημίας. Αυτός που συνειδητά έχει αφήσει το ΕΣΥ σήμερα με 2.500 λιγότερους μόνιμους υγειονομικούς από το καλοκαίρι του 2019, που η πανδημία ήταν άγνωστη λέξη. Αυτός που επέλεξε να μετατρέψει τις πολύτιμες καμπάνιες ενημέρωσης του κόσμου σε καμπάνιες λιβανίσματος του ίδιου στα ΜΜΕ με κρατικό χρήμα. Αυτός που έφερνε τα λοκντάουν το ένα πίσω από το άλλο και τα έσπαγε για να κάνει κορωνογλέντια με τα κομματικά του στελέχη. Αυτός που βλέπει στη μισή Ελλάδα ψεκασμένους, ενώ έχει στα τρία πιο κρίσιμα υπουργεία τα παιδιά του Καρατζαφέρη. Αυτός που φορτώνει την ευθύνη για την εξάπλωση της πανδημίας στους νέους, αλλά σήμερα έχει 1 εκατομμύριο ανεμβολίαστους άνω των 50 ετών” ήταν το δριμύ κατηγορώ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως επιχείρησε να καπελώσει ακόμα και την Εκκλησία λέγοντας ψέματα για την απόφαση της Ιεράς Συνόδου σχετικά με την είσοδο των ανεμβολίαστων στους ιερούς ναούς. Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. έλαβε μια ουσιαστική πρωτοβουλία με την πρόταση νόμου, με την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου να είναι σε αυτό ακριβώς το πνεύμα, ενώ και η επικοινωνία του Αλ. Τσίπρα με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο έδειξε τη συνεννόηση και τη μέριμνα για την υγεία των πιστών, στον αντίποδα της εργαλειοποίησης που επιχείρησε ο Κ. Μητσοτάκης.

Άμεσα μέτρα για την ακρίβεια μπροστά στον βαρύ χειμώνα

Την ίδια στιγμή, στις βασικές προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι η ακρίβεια, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως η στάση θεατή και η υπονόμευση της ΔΕΗ μέσω της ιδιωτικοποίησης του 17% επιτείνουν την κρίση. Ο Αλ. Τσίπρας κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα αίτημα για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή με προμετωπίδα την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και τις αναγκαίες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπιση του τσουνάμι αυξήσεων στους λογαριασμούς του ρεύματος από τη ΡΑΕ αλλά και τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στα κατώτατα όρια που προβλέπει η Ευρωπαϊκή  Ένωση.

Το σχέδιο για τη βόρεια Εύβοια παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας

Η επιλογή της βόρειας Εύβοιας ως πρώτου σταθμού της πανελλαδικής εξόρμησης στον δρόμο προς το συνέδριο δεν ήταν καθόλου τυχαία. Ο Αλ. Τσίπρας στηλίτευσε την “αδιανόητη” απουσία Μητσοτάκη, που επιλέγει να εκδράμει σχεδόν κάθε σαββατοκύριακο, αλλά “δεν βρήκε μισή ώρα να περπατήσει στη βόρεια Εύβοια και να μιλήσει με τους κατοίκους”. Στηλιτεύοντας την επιλογή Μπένου, τόνισε ότι έγινε από την ασφάλεια του Μαξίμου, χωρίς διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, για να εκπονήσει μακροπρόθεσμο σχέδιο που θα ξεκινήσει στην καλύτερη περίπτωση το 2023, την ώρα που δεν έχουν γίνει ούτε τα αντιπλημμυρικά έργα.

Παρουσιάζοντας τις προτάσεις του κόμματός του, επισήμανε μεταξύ άλλων:

–  Άμεσα παροχή εισοδήματος έκτακτης ανάγκης για τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών. 400 ευρώ κάθε ενήλικας, το πρώτο μέλος της οικογένειας συν 200 το δεύτερο και 100 για κάθε παιδί.

–  Άμεσα αποζημίωση για όσους έχασαν τα σπίτια τους και γι’ αυτούς που έχασαν τα μέσα παραγωγής τους, ρητινοσυλλέκτες, κτηνοτρόφους, αγρότες και μελισσοκόμους, που μέχρι σήμερα δεν έχουν δει ούτε ευρώ.

–  Άμεσα να κηρυχθούν αναδασωτέες όλες οι καμένες εκτάσεις, να απαγορευτεί κάθε αλλαγή χρήσης γης μέχρι να ολοκληρωθεί κατά προτεραιότητα ο χωρικός και πολεοδομικός σχεδιασμός.

– Στελέχωση των δασαρχείων Λίμνης και Ιστιαίας με δασολόγους και δασοπόνους για να μπορούν να επιβλέψουν τα αντιπλημμυρικά έργα και την αναδάσωση.

– Διεύρυνση εφαρμογής του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ για να προσλάβουν δασεργάτες – ρητινοκαλλιεργητές των πληγεισών περιοχών για μία πενταετία για εργασίες στα καμένα δάση.

– Κίνητρα δημιουργίας νέων επιχειρήσεων στον τουρισμό και στήριξης των υφιστάμενων που έχουν πληγεί, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και θα λειτουργήσει σταδιακά η ανασυγκρότηση της οικονομίας της περιοχής.

– Επαναφορά των πανεπιστημιακών τμημάτων.

* Του Σπύρου Ραπανάκη στην “ΑΥΓΗ” της Κυριακής

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρνει εξαήμερη εργασία από την 1η Ιουλίου

*Του Ανδρέα Πετρόπουλου - Την ώρα που σε αρκετά...

Τα μυστικά των δημοσκοπήσεων – Τι πρέπει να γνωρίζετε

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Πού θα κυμανθεί το...

Ο Μητσοτάκης αγοράζει ακριβότερα τα F-35 που είναι και αχρείαστα – Περίεργη η σιωπή του ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μας αγοράζει τα ακριβότερα κι...

Κασσελάκης: “Αυτός είναι ο δικός σας ΣΥΡΙΖΑ” – Οι 42 υποψήφιοι του ευρωψηφοδελτίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσίασε χθές τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ για τις...
Διαφήμιση