Ακρίβεια: Έρχεται σοκ αυξήσεων σε βασικά προϊόντα

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Νέες ανατιμήσεις, οι οποίες αναμένεται να φτάσουν μεσοσταθμικά στο 15% μέσα στις επόμενες ημέρες, περιμένει η αγορά. Το παραπάνω έρχεται να προστεθεί στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες νοικοκυριά σε όλη την Ελλάδα εξαιτίας των εκρηκτικών αυξήσεων στις τιμές βασικών προϊόντων.

Όπως γράφει ο Γιάννης Αγουρίδης στην εφημερίδα “Η ΑΥΓΗ”:

Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προέβλεψε πως ο πληθωρισμός θα σπάσει και το φράγμα του 4%. Ωστόσο, η κυβέρνηση αρνείται να λάβει μέτρα ανακούφισης προς τις κοινωνικές ομάδες που το έχουν ανάγκη, κάτι το οποίο αποτυπώθηκε και στον προϋπολογισμό, ο που κατατέθηκε στη Βουλή κατά τις προηγούμενες ημέρες και συζητείται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν προβλέπει ούτε ένα μέτρο προστασίας. Μάλιστα, η κυβέρνηση… μετατρέπει την ακρίβεια σε ευκαιρία για αύξηση των φορολογικών εσόδων, προβλέποντας 3,5 δισ. αύξηση φόρων, εκ των οποίων τα 2,3 δισ. από έμμεσους.

Παράλληλα αφαιρεί από την πραγματική οικονομία 12,3 δισ. κόβοντας όλα τα μέτρα στήριξης σε εργαζόμενους, επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός όχι απλώς κατέγραψε στην Ελλάδα ρεκόρ δεκαετίας, αλλά, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα εξακολουθήσει να είναι παρών και στους επόμενους μήνες, καθώς έχει προεξοφληθεί η ανατίμηση διαφόρων κατηγοριών προϊόντων απομειώνοντας περαιτέρω το διαθέσιμο εισόδημα εκατομμυρίων νοικοκυριών της χώρας, με τους «τσουχτερούς» λογαριασμούς ρεύματος και τα ολοένα αυξανόμενα ενοίκια να εντείνουν τον «πονοκέφαλο» των καταναλωτών.

Αυξήσεις φωτιά

Αναφορικά με την έκρηξη των τιμών του Οκτωβρίου, όταν για πρώτη φορά μετά από 126 μήνες ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 3,4%, ήρθαν σε απόγνωση χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά, που βλέπουν τα εισοδήματά τους να ροκανίζονται δίχως να «καίγεται» η κυβέρνηση να τα υπερασπιστεί, αφού το ενδεχόμενο αυτό το συναρτά με τον δημοσιονομικό χώρο.

Η ευθύνη αποδίδεται σ το εκρηκτικό κοκτέιλ ανατιμήσεων, με πιο εντυπωσιακή το +132% στην τιμή του φυσικού αερίου, και στις μεγάλες ανατιμήσεις σε πετρέλαιο θέρμανσης με 45,9%, καύσιμα με 22,3%, ελαιόλαδο με 22%, αρνί και κατσίκι με 16,3%. Εξίσου μεγάλη είναι η αύξηση στο ηλεκτρικό ρεύμα (18,9%), ενώ στα αεροπορικά εισιτήρια η ανατίμηση έφθασε το 30%.

Νέος γύρος ανατιμήσεων

Αυτό το τσουνάμι ανατιμήσεων είναι μόνο η αρχή, όπως εκτιμούν παράγοντες της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου προσδιορίζοντας την αποκλιμάκωση στα προ πανδημίας επίπεδα στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022. Προειδοποιούν ότι το σύνολο των αυξήσεων σε ρεύμα, μεταφορές και πρώτες ύλες δεν έχει ακόμη περάσει στην τελική τιμή των προϊόντων. Μάλιστα, βιομηχανίες έχουν ζητήσει σε κάποια είδη λιανικές ανατιμήσεις από 10% έως και 30%, με μέρος μόνο αυτών να έχει περάσει στον καταναλωτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυξήσεις που θα φτάσουν μεσοσταθμικά στο 15% αναμένονται μέχρι τα Χριστούγεννα σε μια σειρά βασικών προϊόντων διατροφής, όπως ξηροί καρποί και κατεψυγμένα λαχανικά, που ενδέχεται για κάποιες μάρκες να υπερβούν το 25% και το 20% αντίστοιχα, απορρυπαντικά, κατεψυγμένα ψάρια, τυριά, ελαιόλαδο, δημητριακά, ρύζι, φακές και άλλα, ενώ μικρότερες ανατιμήσεις, μεταξύ 5% και 10%, αναμένεται να καταγράψουν μαρμελάδες, αλεύρι, ζάχαρη, και σε μικρότερα ποσοστά, αλλά πάντως με ανοδική τάση, καφές, φρυγανιές, μπισκότα, λοιπά (εκτός του ελαιόλαδου) βρώσιμα έλαια και κατεψυγμένα τρόφιμα.

Το ρεύμα

Παράλληλα, η μεσοσταθμική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (συνολική χονδρεμπορική) βάσει των εκτιμήσεων του ΑΔΜΗΕ φτάνει στα 147,214 ευρώ/Mwh τον Σεπτέμβριο και στα 221,219 ευρώ τον Οκτώβριο, ενώ τον Νοέμβριο αναμένεται ακόμα υψηλότερη, όταν η αντίστοιχη τιμή για όλο το 2020 ήταν 58,099 ευρώ/MWh.

Σημειώνεται ότι ο Νοέμβριος αναμένεται χειρότερος, αφού μόνο η τιμή εκκαθάρισης της αγοράς επόμενης ημέρας διαμορφώνεται ήδη μεσοσταθμικά στα 226,07 ευρώ/MWh, όταν τον Οκτώβριο ήταν 198,32 ευρώ και τον Σεπτέμβριο 134,73 ευρώ.

Άνοδος σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Την ίδια στιγμή, με τιμή αυξημένη κατά 45,36% σε σχέση με πέρσι ξεκίνησε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης για τη φετινή χειμερινή περίοδο. Συγκεκριμένα, στις 15 Οκτωβρίου το πετρέλαιο θέρμανσης έκανε πρεμιέρα με μέση πανελλαδική τιμή 1,160, όταν η αντίστοιχη πρώτη περσινή τιμή ήταν στα 0,798 ευρώ/λίτρο, χωρίς να αναφερθούμε καν σε περιοχές ορεινές ή νησιωτικές, όπου οι τιμές ξεπερνούν το 1,2 – 1,3 ευρώ/λίτρο.

Από κοντά και οι τιμές στα καύσιμα κίνησης έχουν σημειώσει σημαντική άνοδο, που ανέρχεται μέσα σε έναν χρόνο (σύγκριση τιμών 21.11.2021-21.11.2020) σε 33,7% στο diesel και σε 24,57% στην αμόλυβδη βενζίνη.

Τεράστια ανησυχία όμως αποτελούν για τους καταναλωτές και οι λιανικές τιμές του φυσικού αερίου, με αυξήσεις πάνω από 100%, καθώς διαμορφώνονται από 15-20 ευρώ/μεγαβατώρα πέρσι σε τουλάχιστον 40-50 ευρώ φέτος.

Πηγή: Εφημερίδα “Η ΑΥΓΗ”

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Απορρίφθηκε η προσφυγή Αγοραστού για τα Τέμπη – Θα απολογηθεί για το μπάζωμα

Το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας απέρριψε την προσφυγή του τέως...

Έρευνα Eteron: Εργασιακή εξουθένωση και χαμηλοί μισθοί για τους νέους εργαζόμενους

Στοιχεία που θα πρέπει να χτυπήσουν ηχηρό «καμπανάκι» στις αρμόδιες αρχές,...

Έγκλημα στα Τέμπη: Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο οικόπεδο που μεταφέρθηκαν τα μπάζα

Νέες εξελίξεις φέρνει στην υπόθεση του εγκλήματος στα Τέμπη η επιμονή των συγγενών των...

Δημ. Κωνσταντακόπουλος: Πώς η Ελλάδα μπορεί να εμπλακεί επικίνδυνα στην κρίση της Μέσης Ανατολής (ΒΙΝΤΕΟ)

*Συνέντευξη του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου στον Πάρι Καρβουνόπουλο - Ζούμε...
Διαφήμιση