Αγρότες κατά κυβέρνησης: «Αδιαφορεί προκλητικά, θα την εξαναγκάσουμε ν’ αλλάξει πολιτική»

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι αγρότες μετά την αδιαλλαξία της κυβέρνησης, καθώς δίνουν ραντεβού την Κυριακή στη μία το μεσημέρι στη Νίκαια Λάρισας όπου θα γίνει πανελλαδική σύσκεψη εκπροσώπων των μπλόκων.

«Η μέχρι τώρα άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει αυτά τα ζωτικά αιτήματά μας και η προσπάθειά της να μας σύρει σ’ ένα “διάλογο  περί άλλων”, αποπροσανατολιστικό κι αδιέξοδο, δείχνει ότι αδιαφορεί προκλητικά για την οξύτητα των προβλημάτων μας και μας αναγκάζει να αυξήσουμε κι άλλο την αγωνιστική πίεση, ώστε να την εξαναγκάσουμε ν’ αλλάξει “ντορό”» τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή του μπλόκου της Νίκαιας.

Όπως σημειώνει, τα βασικά αιτήματα που διεκδικούν είναι:

  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση των ζωοτροφών και των αγροεφοδίων, κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
  • Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, (αρδευτικά, αντιπλημμυρικά  κ.α.),  αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλες τις αιτίες και χωρίς καθυστερήσεις.
  • Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης.

«Πρόκειται για συγκεκριμένα αιτήματα, ζωτικής σημασίας για τον αγροτικό κόσμο και δίκαια, που απαιτούμε να ικανοποιηθούν άμεσα, γιατί αλλιώς δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε τα χωράφια μας και να εκτρέφουμε τα ζώα μας» υπογραμμίζει η Συντονιστική Επιτροπή του μπλόκου της Νίκαιας και καταλήγει:

«Πάμε όλοι μαζί για να δώσουμε στον κοινό αγώνα μεγαλύτερη δύναμη, αυξημένη αποτελεσματικότητα, καλύτερη προοπτική. Συνεχίζουμε, θα νικήσουμε!».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το απόγευμα της Παρασκευής ο Γιάννης Οικονόμου έκανε γραπτή δήλωση, απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά με το βλέμμα στον κατευνασμό των αγροτών. «Εμείς αποδεικνύουμε το σεβασμό μας στον αγροτικό κόσμο τόσο λέγοντας την αλήθεια, όσο και με πράξεις που παράγουν αποτέλεσμα» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και παρέθεσε τα ημίμετρα της κυβέρνησης προς τον αγροτικό κόσμο.

Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Οικονόμου ανέφερε ότι «η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει και θα συνεχίσει να λαμβάνει σειρά έμπρακτων μέτρων για να στηρίξει το αγροτικό εισόδημα και να διευκολύνει τον πρωτογενή τομέα. Ενδεικτικά:

  • Μέσω του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής και των λοιπών μέτρων COVID, έχουν δοθεί περί τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 195  εκατ. έχουν διατεθεί μέσω του ΥΠΑΑΤ για τη στοχευμένη στήριξη συγκεκριμένων κλάδων από την πανδημία.
  • Επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης σε νέους αγρότες, αγρότες-μέλη συνεταιριστικών σχημάτων και την συμβολαιακή γεωργία για το 2022.
  • Κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2021 και κάλυψη σημαντικού μέρους της αύξησης στο ρεύμα για τους αγρότες για από εδώ και πέρα.
  • Μόνιμη μείωση ΦΠΑ λιπασμάτων από το 13% στο 6%.
  • Μόνιμη μείωση ΦΠΑ ζωοτροφών από το 13% στο 6%, από 1η Οκτωβρίου 2021.
  • Ταχύτερες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη περίοδο.
  • Εκτεταμένοι έλεγχοι για την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων προϊόντων και της νοθείας στα τρόφιμα.

Καταλαβαίνουμε πλήρως τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι και  πιστεύουμε στην αξία της πρωτογενούς παραγωγής. Για αυτό την ώρα που ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνει μονότονα τα χιλιοειπωμένα του κλισέ για εκλογές, διαπλοκή και συμφέροντα των ισχυρών, εμείς αποδεικνύουμε το σεβασμό μας στον αγροτικό κόσμο τόσο λέγοντας την αλήθεια, όσο και με πράξεις που παράγουν αποτέλεσμα».

Πηγή: left.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Κινητοποιήσεις στα αμερικανικά πανεπιστήμια κατά της σφαγής στη Γάζα – Συλλήψεις και πειθαρχικές διώξεις

Τις καλύτερες παραδόσεις του αμερικανικού αντιπολεμικού κινήματος πραγματώνουν οι διαμαρτυρίες κατά...

Δολοφονία στου Ρέντη: Βαρύ το κατηγορητήριο κατά των 67 συλληφθέντων – 12 κακουργήματα

Στην άσκηση ποινικών διώξεων κατά των συλληφθέντων για τη...

Αμφισβητούν την αξιοπιστία της έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που περιγράφει τα χάλια τους

Υποκλοπές, επαναπροωθήσεις, καταγγελίες, αναρίθμητα ρεπορτάζ και στοιχεία. Κι όμως...

ΣΥΡΙΖΑ: «Αέρα στα πανιά του Στέφανου Κασσελάκη» βλέπουν στην Κουμουνδούρου

*Του Γιάννη Τσακίρη - Το ακριτικό Καστελλόριζο και η Ρόδος είναι...
Διαφήμιση