Αέριο με ρούβλια, ο Μητσοτάκης και η Ε.Ε.

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Για λόγους επιεικώς ακατανόητους (στην πιο αθώα εκδοχή…) ο Έλληνας πρωθυπουργός, μη συντασσόμενος με τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό Νότο στα θέματα ελέγχου των τιμών των υδρογονανθράκων, το μόνο που θα καταφέρει τελικά είναι και να ξεμείνει η Ελλάδα από αέριο αλλά και αυτό που θα βρεθεί από άλλες εναλλακτικές πηγές να είναι τόσο ακριβό που θα πολλαπλασιάσει το κόστος για τη βιομηχανία και την ηλεκτροπαραγωγή (ευτυχώς για τα νοικοκυριά, έρχεται καλοκαίρι…). Πέραν τού ότι θα κάνει ένα και πλέον μήνα να έλθει στην Ελλάδα.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι από 31 Μαρτίου όσοι μετέχουν στις εναντίον της κυρώσεις θα πρέπει να πληρώνουν το φυσικό αέριο σε ρούβλια. Δεν πρόκειται, φυσικά, για κάποιου είδους ιδιότροπα αντίποινα της ρωσικής πλευράς αλλά για στοχευμένη οικονομική κίνηση. Πρακτικά, αυτό θα σήμαινε ότι οι χώρες που προμηθεύονται ρωσικό αέριο θα έπρεπε να αγοράζουν έναντι δολαρίων και ευρώ ρούβλια για να μπορούν να πληρώσουν το αέριο. Συνέπεια αυτής της κίνησης θα ήταν η ραγδαία ανατίμηση του ρουβλιού λόγω κατακόρυφης αύξησης της ζήτησής του.

Η Ελλάδα, ως γνωστόν, προμηθεύεται το 40% του αερίου που χρειάζεται από τη Ρωσία. Και προφανώς θα συνταχθεί με την άρνηση των G7, των οποίων οι υπουργοί Ενέργειας απέρριψαν την απαίτηση Πούτιν, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Υποθέσεων και Κλιματικής Δράσης της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Άρα βιομηχανία και ηλεκτροπαραγωγή θα δεχθούν σύντομα ισχυρό πλήγμα στην Ελλάδα, καθώς δεν υπάρχει πλαφόν αυτή τη στιγμή και πρέπει να περιμένουμε την Ε.Ε. για αποφάσεις.

Εκτός αν ο εκ της Ν.Δ. προερχόμενος επιχειρηματίας που εκπροσωπεί την Gazprom στην Ελλάδα (Κοπελούζος), ως έχων άριστες σχέσεις με τη Ρωσία, φροντίσει να «λύσει» το θέμα. Χμμμμ…

*Του Στάθη Σχινά στην εφημερίδα “Η ΑΥΓΗ”

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Πανεπιστημιακοί ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ: Οι φοιτητές υπερασπίζονται το δικαίωμα των Παλαιστινίων για ζωή

Τις συνεχιζόμενες μαζικές σφαγές αμάχων Παλαιστινίων από το κράτος του Ισραήλ στην Λωρίδα της...

Δημήτρης Βερβεσός: Της πλάκας τα περιοριστικά μέτρα για τον Μιχαλολιάκο

Επικριτικά σχολιάζει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης...

Κασσελάκης: Υπόσχομαι ότι η δικαιοσύνη της ατιμωρησίας θα αλλάξει

«Ο εναγκαλισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τα ακροδεξιά στοιχεία,...
Διαφήμιση