Έφη Αχτσιόγλου: Ο προϋπολογισμός του 2022 οξύνει τις ανισότητες (βίντεο)

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Την «περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης για τη δημόσια υγεία εν μέσω έξαρσης της πανδημίας» και την «απουσία μέτρων προστασίας από την ακρίβεια» στον Προϋπολογισμό του 2022, κατήγγειλε η Έφη Αχτσιόγλου.

Για την ακρίβεια σημείωσε ότι «τα φτωχά και μεσαία νοικοκυριά πλήττονται πολύ πιο έντονα απ’ ό,τι σε άλλες χώρες και το μεγάλο κοινωνικό ζήτημα είναι πώς θα ανταποκριθούν στο νέο επίπεδο των τιμών, ακόμη κι όταν η αυξητική τάση του πληθωρισμού σταματήσει. Εργαζόμενοι, νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις σαρώνονται από το γενικευμένο κύμα ακρίβειας, ο πληθωρισμός έφτασε στο 4,8% τον Νοέμβριο, καταγράφοντας ρεκόρ 10ετίας, με δραματικές αυξήσεις σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, ηλεκτρικό, καύσιμα, τρόφιμα. Οι τιμές σε βασικά ήδη διαβίωσης έχουν εκτοξευθεί όχι μόνο σε σύγκριση με το 2020 αλλά και με το 2019. Ήδη μέχρι το πρώτο μισό του Νοεμβρίου η ακρίβεια έχει μειώσει την αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού κατά 10%, σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ».

Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «στον Προϋπολογισμό του 2022 δεν υπάρχει κανένα μέτρο προστασίας από την ακρίβεια», ενώ «η κυβέρνηση απέρριψε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για μείωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., υπογράμμισε, «επιμένει στην ανάγκη αύξησης του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. Ήταν απαραίτητο ήδη πριν το ξέσπασμα της ακρίβειας, δεδομένου ότι ο μισθός τελευταία φορά αυξήθηκε στις αρχές του 2019 από τον ΣΥΡΙΖΑ στα 650 ευρώ, οπότε και καταργήθηκε ο ρατσιστικός υποκατώτατος για τους νέους. Τώρα, με την έκρηξη των τιμών, καθίσταται το ελάχιστο αναγκαίο για να έχει ο μισθός στοιχειώδη βιοποριστική λειτουργία. Όμως, η κυβέρνηση τον κρατάει καθηλωμένο, ροκανίζοντας ουσιαστικά το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων. Προφανώς, η προεκλογική δέσμευση της ΝΔ, ότι θα αύξανε τον κατώτατο μισθό σε ποσοστό διπλάσιο της ανάπτυξης, πήγε, και αυτή, στον κάλαθο των αχρήστων».

Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε, επίσης, ότι «ο Προϋπολογισμός του 2022 οικοδομείται στην ήδη τετελεσμένη συντριβή των εργασιακών δικαιωμάτων και τη συνολική απαξίωση της εργασίας: από την κατάργηση του 8ώρου και τις απλήρωτες υπερωρίες, μέχρι το πάγωμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την κατάργηση κάθε φραγμού στις απολύσεις και την πρόσφατη κατάργηση της δήλωσης της υπερεργασίας, να εργάζεται δηλαδή ο εργαζόμενος μια ώρα επιπλέον την ημέρα και αυτή να μην δηλώνεται, να μην ελέγχεται και άρα να μην πληρώνεται» και «όλα αυτά συντελέστηκαν σε μια χρονιά κατά την οποία η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τους ρυθμούς ανάπτυξης, εκτιμά 6,9%, η οποία αποτυπώνει τη μεταβολή σε σχέση με την πολύ βαθιά ύφεση του 9% το 2020, τη δεύτερη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρώπη. Το κυριότερο όμως είναι ότι πρόκειται για μια ανάκαμψη που αφήνει έξω το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας».

Σήμερα Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου, οι εργασίες της Ολομέλειας θα ξεκινήσουν με κύκλο έξι ομιλητών-βουλευτών, ένας από κάθε κοινοβουλευτική ομάδα. Αμέσως μετά -και έως τη λήξη της συζήτησης του Προϋπολογισμού- θα διεξάγεται σε 12μελείς κύκλους ομιλητών-βουλευτών κατά αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων. Στη συζήτηση θα παρεμβαίνουν με ομιλίες οι υπουργοί και οι υφυπουργοί της κυβέρνησης καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης.

Γενικοί εισηγητές, από την ΝΔ είναι ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος, από τον ΣΥΡΙΖΑ η Έφη Αχτσιόγλου, από το ΚΙΝΑΛ ο Κώστας Σκανδαλίδης, από το ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος, από την Ελληνική Λύση ο Βασίλειος Βιλιάρδος και από το ΜέΡΑ25 ο Κρίτων Αρσένης.

Ειδικοί εισηγητές έχουν οριστεί: Από τη ΝΔ οι Θεόδωρος Καράογλου, Μάνος Κόνσολας, Διονύσης Σταμενίτης και Ιάσων Φωτήλας. Από τον ΣΥΡΙΖΑ οι Ανδρέας Ξανθός, Αλέξανδρος Χαρίτσης και Σωκράτης Φάμελλος. Από το ΚΙΝΑΛ οι Γιώργος Αρβανιτίδης, και Γιώργος Μουλκιώτης. Από το ΚΚΕ η Διαμάντω Μανωλάκου, από την Ελληνική Λύση ο Κωνσταντίνος Χήτας και από το ΜέΡΑ25 ο Γιώργος Λογιάδης.

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Μητσοτάκης: Μετά το 3ήμερο της φθοράς στη Βουλή ανακοίνωσε κατώτατο μισθό 830 €, καθαρά 706

Στα 830 ευρώ μικτά από 780 σήμερα αυξάνεται από την 1η Απριλίου ο κατώτατος...

Υπόθεση Κολωνού: Ένοχος ο Μίχος για τα κακουργήματα – Αθώα η μητέρα της 12χρονης

Ένοχο για βιασμό κατά πλειοψηφία έκρινε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τον 55χρονο...

Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Τζαμπάλια και το Χαλέπι της Συρίας

Το Ισραήλ επεκτείνει τη «νεκρή ζώνη» στη Γάζα, παράλληλα με...

Βαθιά τραυματισμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τίποτα δεν είναι ίδιο πλέον όπως πριν

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Ερώτημα είναι πλέον ακόμα...
Διαφήμιση