Έτοιμος ο ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε απόπειρα ρελάνς της Ν.Δ. για την εξεταστική

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η πρωτοβουλία έφερε σε ακόμα πιο δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό.

«Πανικό» καταλογίζει στη Νέα Δημοκρατία η αξιωματική αντιπολίτευση λίγες ώρες μετά την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Το κόμμα της Κουμουνδούρου ζητά να διερευνηθούνοι «λίστες Πέτσα» καθώς και η διασύνδεση κρατικού χρήματος και «περίεργων» δημοσκοπήσεων όπως της Opinion Poll.

«Η Ν.Δ. μέσα στο πανικό της διαρρέει πως θα ζητήσει δήθεν διεύρυνση του πεδίου εξέτασης και πριν από τη δίκη της θητεία. Γιατί άραγε; Υπήρχε λίστα Πέτσα πριν το 2019; Και αν υπήρχε, γιατί εδώ και δυο χρόνια δεν σύστησε εξεταστική, αφού έχει τη πλειοψηφία ο κ. Μητσοτάκης;» ρωτά ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που με τον «αέρα» που του δίνει η σύσσωμη αποδοχή της πρότασης του απ’ όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα της αντιπολίτευσης απαντά:
«Καλοδεχούμενη κάθε διερεύνηση.

Ας ψηφίσουν, λοιπόν, την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εκτός των βουλευτών της αντιπολίτευσης και οι βουλευτές της συμπολίτευσης. Και ας αποφασίσει η Επιτροπή που θα συσταθεί να διερευνήσει τυχόν χειραγώγηση ΜΜΕ και δημοσκοπήσεων με κρατικό χρήμα, χωρίς χρονικούς περιορισμούς».

Η αξιωματική αντιπολίτευση μοιάζει πανέτοιμη να σηκώσει το γάντι αν αυτό ζητηθεί αναφέροντας «δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα» και ρωτά τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη «μπορεί να πει το ίδιο και για τα δικά του πεπραγμένα;».

Να σημειώσουμε πως με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει 86 βουλευτές, το Κίνημα Αλλαγής 22, το ΚΚΕ 15, η Ελληνική Λύση 10 και το ΜέΡΑ25 8, η εν λόγω πρόταση συγκεντρώνει με άνεση τον αριθμό των 120 ψήφων, που απαιτούνται από το Σύνταγμα για τη συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή. Εάν συμβεί αυτό, τότε αυτή θα είναι η πρώτη εξεταστική που συγκροτείται με απόφαση της μειοψηφίας στη Βουλή, όπως ισχύει μετά τη συνταγματική αναθεώρηση του 2019.

Στην πρόταση, την οποία υπογράφει σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα με πρώτο τον Αλέξη Τσίπρα, περιλαμβάνονται τα εξής:

  • οι «λίστες Πέτσα» 1 και 2,
  • η εμβολιαστική καμπάνια του Υπουργείου Υγείας
  • η χρηματοδότηση της Enterprise Greece
  • η χρηματοδότηση της εταιρείας δημοσκοπήσεων OpinionPoll

Το Κίνημα Αλλαγής επανέλαβε πως θα στηρίξει την πρόταση της Εξεταστικής Επιτροπής που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ και διευκρίνισε πως «είναι προφανές -στο πλαίσιο των ίδιων αρχών- ότι θα στηρίξουμε και κάθε σχετική με το θέμα πρόταση, που θα κατατεθεί από άλλα κόμματα» συμπεριλαμβάνοντας την πιθανότητα η Ν.Δ. να καταθέσει δική της, διευρυμένη, πρόταση για εξεταστική.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως η κατάθεση του αιτήματος για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής δημιούργησε άμεσα πολιτικό αποτέλεσμα καθώς καλλιεργεί με τον πλέον επίσημο τρόπο μία πορεία απομόνωσης της κυβέρνησης ενώ «σπάει» στην πράξη του αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.

Πηγή: “Εφημερίδα των Συντακτών”

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Τζαμπάλια και το Χαλέπι της Συρίας

Το Ισραήλ επεκτείνει τη «νεκρή ζώνη» στη Γάζα, παράλληλα με...

Βαθιά τραυματισμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τίποτα δεν είναι ίδιο πλέον όπως πριν

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Ερώτημα είναι πλέον ακόμα...

Η αποτίμηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που συνεργάστηκαν για την πρόταση μομφής

*Του Φοίβου κλαυδιανού - Νέα δεδομένα φαίνεται να δημιουργεί...
Διαφήμιση