Έρχονται νέα μέτρα στην εστίαση μετά το άνοιγμα των σχολείων

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Νέα μέτρα για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους φέρνει η σαρωτική διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον στην κοινότητα. Με το άνοιγμα των σχολείων αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη διασπορά τις επόμενες μέρες.

Τα μέτρα αυτά θα εστιάζουν κυρίως στην εστίαση, καθώς και στον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Οι εισηγήσεις που υπάρχουν αναφορικά με την εστίαση είναι να περιοριστεί κι άλλο ο αριθμός των πελατών μέσα στα καταστήματα.

Το δεύτερο μέτρο είναι να υπάρξει πλήρης αποκλεισμός των ανεμβολίαστων και από τους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων εστίασης.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα οι ανεμβολίαστοι μπορούσαν να κάθονται μόνο στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων της εστίασης, με την επίδειξη αρνητικού rapid test.

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, παρά το θετικό μήνυμα από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η οποία, μιλώντας στο Mega, εκτίμησε πως «θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω πολύ σύντομα. Πρέπει να κάνουμε υπομονή μία, δύο, τρεις εβδομάδες και θα δούμε τα κρούσματα να κατεβαίνουν». Η ίδια, μάλιστα, προειδοποίησε ότι την επόμενη εβδομάδα θα δούμε αυξημένα κρούσματα, κοντά στις 50.000 ξανά.

Τα επιπλέον μέτρα που συζητούν οι εμπειρογνώμονες είναι:

  • Επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους άνω των 50
  • Περαιτέρω περιορισμός του μέγιστου αριθμού των ατόμων στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων εστίασης για εμβολιασμένους
  • Πλήρης αποκλεισμός των ανεμβολίαστων πελατών και από τους εξωτερικούς χώρους εστίασης, όπου μέχρι σήμερα μπορούν να κάθονται επιδεικνύοντας αρνητικό rapid test.
  • Λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού με δύο δόσεις στο 7μηνο για όλους

Εστίαση: Χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στα πρόθυρα της χρεοκοπίας

Σε δύκολη οικονομική κατάσταση είναι χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον κλάδο της εστίασης, με τους καταστηματάρχες να απευθύνουν δραματική έκκληση στην κυβέρνηση να πράξει «τα αυτονόητα», ειδάλλως θα οδηγηθούν πάρα πολύ γρήγορα στο «λουκέτο».

Οι απεγνωσμένοι επιχειρηματίες τονίζουν ότι εδώ και έναν χρόνο η εστίαση «λειτουργεί υπό το καθεστώς ενός mini lockdown χωρίς την παραμικρή στήριξη» Ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης επισημαίνει: «Κύριοι της κυβέρνησης, ο κλάδος μας συνολικά, αλλά κυρίως χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις σας απευθύνουν ύστατη κραυγή αγωνίας. Αναλογιστείτε τις ευθύνες σας και -επιτέλους- πράξτε τα αυτονόητα».

Ολόκληρη η ανακοίνωσή τους:

«Ο κλάδος της εστίασης από τον περασμένο Νοέμβριο λειτουργεί υπό το καθεστώς ενός mini lockdown χωρίς να λαμβάνει την παραμικρή στήριξη. Έχουμε επισημάνει με πλήθος ανακοινώσεων, αλλά και σε συναντήσεις μας με αρμόδιους φορείς την πολύ δύσκολη κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες συνάδελφοι.

Με το παρόν Δελτίο Τύπου σας απευθύνουμε ύστατη έκκληση να πράξετε τουλάχιστον τα κάτωθι αιτήματα. Τα αιτήματα έχουν προκύψει ύστερα από διαβούλευση του συντονιστικού της πρωτοβουλίας μας με εκατοντάδες συναδέλφους, αλλά και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις υγειονομικές συνθήκες και την οικονομική συγκυρία:

Μέτρα που αφορούν την οικονομική βιωσιμότητα χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων

1. Επιδότηση ενοικίου για όσο καιρό ισχύουν μέτρα που περιορίζουν την δραστηριότητα των επιχειρήσεών μας

2. Δυνατότητα αναστολών εργασίας, επίσης για όσο καιρό ισχύουν περιοριστικά μέτρα.

3. Οι επιστρεπτέες προκαταβολές να μετατραπούν σε μη επιστρεπτέες.

4. Δυνατότητα ρυθμίσεων με ευνοϊκούς όρους σε ΕΦΚΑ, Δήμους και Εφορία.

5. Διαγραφή χρεών που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού.

6. Τυχόν αδιάθετα κονδύλια προγραμμάτων στήριξης να επανατοποθετηθούν στην αγορά με ευνοϊκούς όρους.

7. Επιδότηση εργασιακού και ασφαλιστικού κόστους για όσους εργαζόμενους και επιχειρηματίες απέχουν από την εργασία τους συνέπεια του κορονοϊού.

Σχετικά με αυτό το αίτημα που αφορά τις επιστρεπτέες να ενημερώσουμε, όσους δεν γνωρίζουν, πως σχεδόν σε όλες τις συναντήσεις που πραγματοποιούνται από την αρχή της πανδημίας δίνεται η εντύπωση ότι κάτι τέτοιο θα αναγγελθεί σε κάθε περίπτωση και ότι είναι στις δυνατότητες και προθέσεις της κυβέρνησης. Δημιουργείται λοιπόν η εντύπωση πως αυτό θα δοθεί ως δώρο στην προεκλογική περίοδο. Θεωρούμε πως κάτι τέτοιο είναι τουλάχιστον απαράδεκτο και ότι τα μέτρα διευκόλυνσης και ελάφρυνσης των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων σε μία τόσο ευαίσθητη περίοδο δεν θα έπρεπε να κρατιούνται στη ”φαρέτρα” των κυβερνήσεων προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε πιο βολική επικοινωνιακά περίοδο.

Μέτρα που αφορούν την δραστηριότητά μας

1. Αναστολή του μέτρου της απαγόρευσης μουσικής.

2. Διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας.

3. Διαχωρισμός-”τακτοποίηση” των Κ.Α.Δ. προκειμένου να αποφεύγονται τα οριζόντια μέτρα, αλλά και να μην μένουν εκτός προγραμμάτων στήριξης χιλιάδες συνάδελφοι, αλλά και εργαζόμενοι.

Τέλος θα θέλαμε να τονίσουμε πως θεωρούμε αυτονόητη και απαραίτητη υποχρέωση εκ μέρους της Πολιτείας την παροχή δωρεάν διαγνωστικών τεστ για όλες και όλους, όπως ακριβώς συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης».

Πηγή: ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεση στο νοσοκομείο αλ Σίφα – 200 νεκροί σε 10 μέρες

Τους 200 έχουν φτάσει πλέον οι νεκροί στο νοσοκομείο αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας, κατά την...

Έκθεση-βόμβα από το Λογιστήριο του Κράτους για «γαλάζιες ακρίδες» στο νοσοκομείο Μεταξά

*Του Κώστα Παναγιώτου - Το Documento αποκαλύπτει έκθεση-κόλαφο του...

Τέμπη: Οι ανακρίβειες Βορίδη και τα ψέματα της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος

Είναι απορίας άξιο πώς γίνεται να θεωρείται “δυνατό χαρτί”...
Διαφήμιση