Έρχεται νέο σφοδρό κύμα ακρίβειας – Σοκ στα νοικοκυριά

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Νέο και ακόμη πιο έντονο κύμα ανατιμήσεων βρίσκεται προ των πυλών της ελληνικής οικονομίας, την ώρα που η κυβέρνηση παραμένει αδρανής. Όπως υπολογίζουν παράγοντες της αγοράς, μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται νέο καπέλο στις τιμές βασικών προϊόντων, το οποίο θα φτάσει τουλάχιστον το 10%. Την ίδια στιγμή, φαίνεται ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα… κρατήσουν αρκετά ακόμη, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, την ώρα που οι τιμές στην ενέργεια κάνουν ξανά ράλι.

Μάλιστα, πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο θα υπερβεί το 6%, κινούμενος με περαιτέρω ανοδικές τάσεις, από περίπου 5% που εκτιμάται τον Δεκέμβριο, σπάζοντας ρεκόρ πάρα πολλών ετών. Το στίγμα των αυξήσεων πάντως έχουν δώσει ήδη αρκετοί δείκτες, με τον δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία τον Νοέμβριο να καταγράφει ενίσχυση 24,5%, δείχνοντας νέες αυξήσεις τους επόμενους μήνες.

Από εκεί και πέρα, γαλακτοκομικά, ζυμαρικά, άλευρα, έλαια, κρέατα, κατεψυγμένα προϊόντα, όσπρια, βρίσκονται στη γραμμή εκκίνησης μιας νέας ανατιμητικής κούρσας, η οποία θα φανεί σε όλη της την έκταση από το δεύτερο 15θήμερο του Ιανουαρίου. Περίοδο όπου θα έχουν εξαντληθεί οι προμήθειες των εορτών και τα αποθέματα που είχαν απομείνει στα σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς, οι τιμές των τροφίμων αλλά και άλλων βασικών προϊόντων, όπως είναι τα είδη προσωπικής υγιεινής, θα αυξηθούν μεσοσταθμικά γύρω στο 10% τους επόμενους μήνες.

Έκρηξη τιμών

Την ίδια στιγμή, νέο ρεκόρ αναμένεται να σπάσει ο πληθωρισμός στην Ελλάδα για τον Δεκέμβριο, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για το κύμα ακρίβειας το οποίο πλήττει τη χώρα και αναμένεται να συνεχιστεί και το 2022. Εν αναμονή και των επίσημων ανακοινώσεων από την ΕΛΣΤΑΤ, την ερχόμενη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας τονίζει ότι δεν θα αποτελεί έκπληξη αν ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο αγγίξει το 5%! Ως φαίνεται, το κύμα ανατιμήσεων σφυροκοπά την Ελλάδα, με τις τιμές στην ενέργεια να έχουν λάβει την ανιούσα, πυροδοτώντας σειρά αυξήσεων και σε βασικά προϊόντα, την ώρα που η κυβέρνηση δεν λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τον Νοέμβριο ο πληθωρισμός στη χώρα μας είχε σκαρφαλώσει στο 4,8% σε ετήσια βάση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές στο φυσικό αέριο αυξήθηκαν κατά 180,9%, στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 45,2% και στο ηλεκτρικό ρεύμα κατά 37,8%. Σημαντικές αυξήσεις παρατηρήθηκαν όμως και σε βασικά τρόφιμα, όπως στο αρνί και το κατσίκι, των οποίων οι τιμές κατέγραψαν αύξηση 21,3%, στο ελαιόλαδο 18,5% και στις πατάτες 11%.

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, τον Δεκέμβριο ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα έφτασε στο 4,4% από 4% τον Νοέμβριο και 2,8% τον Οκτώβριο. Ωστόσο, φαίνεται ότι τα επίσημα ελληνικά στοιχεία θα δείξουν ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό, δείγμα τού ότι οι αυξήσεις στο ράφι των σούπερ μάρκετ έχουν έρθει για να μείνουν.

Πρόβλημα η ενέργεια

Εν τω μεταξύ, οι μειώσεις που είχαν παρατηρηθεί τις τελευταίες δυο εβδομάδες στις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος φαίνεται πως ήταν παροδικές, καθώς η τιμή του φυσικού αερίου επανήλθε στα 98 ευρώ ανά ΜWh, ενώ και η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος εκινείτο την Παρασκευή στα 229,27 ευρώ ανά MWh, με την Ελλάδα να κρατά τα ηνία της υψηλότερη τιμής στην Ευρώπη. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση ανακοίνωνε περιορισμένα μέτρα στήριξης για τα νοικοκυριά, καθότι η μείωση έναντι του Δεκεμβρίου ανέρχεται σε 15,15%, κατά μέσο όρο (για τις 300 kwh), ενώ για την κατανάλωση των 151-300 kwh είναι της τάξεως του -27,3%, σε ό,τι αφορά τα οικιακά τιμολόγια.

*Ρεπορτάζ από το eretikos.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Τζαμπάλια και το Χαλέπι της Συρίας

Το Ισραήλ επεκτείνει τη «νεκρή ζώνη» στη Γάζα, παράλληλα με...

Βαθιά τραυματισμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τίποτα δεν είναι ίδιο πλέον όπως πριν

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Ερώτημα είναι πλέον ακόμα...

Η αποτίμηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που συνεργάστηκαν για την πρόταση μομφής

*Του Φοίβου κλαυδιανού - Νέα δεδομένα φαίνεται να δημιουργεί...
Διαφήμιση