Έρευνα της Prorata για πανδημία και ακρίβεια: Καλύτερα ή χειρότερα από πέρυσι;

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Οι έρευνες – flash της Prorata, στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Tvxs.gr, καταγράφουν τις θέσεις των πολιτών σχετικά με θέματα της επικαιρότητας.

Στο τρίτο μέρος της έρευνας εξετάζεται η οικονομική κρίση που βιώνουν οι πολίτες και η κατάστασή τους σε σχέση με το 2020. Είναι πραγματικά η πανδημία της Covid-19 που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία;

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Prorata είναι αποκαλυπτικά: Η πανδημία προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους πολίτες (45%), όμως το μεγαλύτερο άγχος των πολιτών το τελευταίο διάστημα πηγάζει από το κύμα ακρίβειας που επιβαρύνει σημαντικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτηση τι σας προκαλεί προσωπικά μεγαλύτερο άγχος αυτές τις ημέρες: η πανδημία ή η ακρίβεια, το 54% των συμμετεχόντων δηλώνει πως η ακρίβεια είναι αυτή που τους αγχώνει περισσότερο, ενώ το 45% η πανδημία. Οι άνθρωποι των νεαρότερων ηλικιών (17 έως 54 ετών) ανησυχούν σαφώς περισσότερο για την ακρίβεια, ενώ οι μεγαλύτερες (άνω των 55) για την πανδημία.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον ποιοτικό χαρακτηριστικό είναι πως στο σύνολο του δείγματος, μόνο όσοι αυτοπροσδιορίζονται στο χώρο της Κεντροδεξιάς δηλώνουν πως η πανδημία τους ανησυχεί περισσότερο από την ακρίβεια. Αντίθετα οι πολίτες όλων των άλλων πολιτικών χώρων (Αριστεροί, Κεντροαριστεροί, Κεντρώοι και Δεξιοί) θέτουν την ακρίβεια ως το βασικό τους πρόβλημα.

Στις απαντήσεις βάσει κομματικής ταυτότητας, η πλειονότητα των ψηφοφόρων της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ θεωρεί πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η πανδημία, ενώ οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ προτεραιοποιούν την ακρίβεια.

Χειρότερα από το 2020

Τέλος, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών (64% έναντι 5%) διαπιστώνει πως σε σχέση με το 2020 η οικονομική τους κατάσταση βάσει της αγοραστικής τους δύναμης είναι σαφώς χειρότερη. Επίσης ένα 13% των πολιτών απαντάει πως «είναι το ίδιο άσχημα» έναντι ενός 17% που απαντάει πως «είναι το ίδιο καλά».

Η αντίληψη πως η οικονομική τους κατάσταση είναι χειρότερη από πέρυσι είναι πλειοψηφούσα και στις επιμέρους κοινωνικές ομαδοποιήσεις (ιδεολογικό χώρο και ηλικιακή κατηγορία).

Με βάση την ιδεολογική αυτοτοποθέτηση, όσο «κινούμαστε» στους χώρους από τα Αριστερά προς τα Δεξιά τα ποσοστά περιορίζονται, παραμένοντας ωστόσο πάντα υψηλότερα σε σχέση με τις θετικές γνώμες.

Βάσει της κομματικής ταυτότητας μόνο οι ψηφοφόροι της ΝΔ εμφανίζονται διχασμένοι, καθώς το 47% απαντάει πως η οικονομική του κατάσταση συγκριτικά με το 2020 είναι «χειρότερα ή το ίδιο άσχημα» και το 50% πως είναι «καλύτερα ή το ίδιο καλά».

Πηγή: tvxs.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Απορρίφθηκε η προσφυγή Αγοραστού για τα Τέμπη – Θα απολογηθεί για το μπάζωμα

Το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας απέρριψε την προσφυγή του τέως...

Έρευνα Eteron: Εργασιακή εξουθένωση και χαμηλοί μισθοί για τους νέους εργαζόμενους

Στοιχεία που θα πρέπει να χτυπήσουν ηχηρό «καμπανάκι» στις αρμόδιες αρχές,...

Έγκλημα στα Τέμπη: Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο οικόπεδο που μεταφέρθηκαν τα μπάζα

Νέες εξελίξεις φέρνει στην υπόθεση του εγκλήματος στα Τέμπη η επιμονή των συγγενών των...

Δημ. Κωνσταντακόπουλος: Πώς η Ελλάδα μπορεί να εμπλακεί επικίνδυνα στην κρίση της Μέσης Ανατολής (ΒΙΝΤΕΟ)

*Συνέντευξη του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου στον Πάρι Καρβουνόπουλο - Ζούμε...
Διαφήμιση