Άγιος Δημήτριος: Παρέλασε ο αριστούχος πρόσφυγας Σαϊντού Καμαρά – Στο πλευρό του το σχολείο και ο Δήμος

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Ο Σαϊντού, ο 18χρονος πρόσφυγας και αριστούχος μαθητής, που απειλείται με απέλαση την Τετάρτη, παρέλασε σήμερα για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

Τον μαθητή «συνόδευσε» ολόκληρη η σχολική κοινότητα του σχολείου του, καθώς υπήρξαν απειλές από ακροδεξιούς.

Την Τετάρτη πρόκειται να κριθεί σε δεύτερο βαθμό η απέλασή του, ενώ η ΕΛΜΕ της περιοχής έχει προκηρύξει στάση εργασίας προκειμένου οι καθηγητές του και οι συμμαθητές του να του συμπαρασταθούν.

Στήριξη κι από την δήμαρχο Αγίου Δημητρίου

Στο πλευρό του Σαϊντού τάχθηκε η δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, Μαρία Ανδρούτσου, τονίζοντας ότι τον στηρίζει «όλη η τοπική κοινωνία», ενώ χαρακτήρισε «πισωγύρισμα» την ενδεχόμενη απέλασή του.

«Όλη η τοπική κοινωνία στηρίζει να μείνει ο μικρός στη χώρα. Εντάχθηκε εξαιρετικά πριν από 3 χρόνια. Όλοι τον αγκάλιασαν, δεν έλειψε από καμία δραστηριότητα. Ακόμα και όταν απαιτούνταν χρήματα για τις δραστηριότητες, στηριζόταν από το χαρτζιλίκι των συμμαθητών του. Όταν, λοιπόν, μετά από ένα ταξίδι παραλίγο να χάσει τη ζωή του, φτάνοντας στην Κάλυμνο, είναι τεράστιο πισωγύρισμα – σε ανθρώπινο επίπεδο – η απέλασή του», δήλωσε η κ. Ανδρούτσου στην ΕΡΤ.

Παράλληλα, έπειτα από την ανακοίνωση της σχολικής κοινότητας με την οποία μαθήτριες/μαθητές και καθηγήτριες/καθηγητές, απηύθυναν έκκληση για την έγκριση της αίτησης διεθνούς προστασίας του μαθητή του 1ου Λυκείου «Τάκης Ζενέτος», Σαϊντού Καμαρά, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγίου Δημητρίου ενέκρινε ομόφωνα το ψήφισμα που έφερε το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Αγίου Δημητρίου.

Η Επιστολή των εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων του 1ου Λυκείου Αγίου Δημητρίου

Οι μαθήτριες και οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς της Σχολικής Κοινότητας του 1ου Γενικού Λυκείου Αγίου Δημητρίου «Τάκης Ζενέτος» απευθύνουμε έκκληση για την έγκριση της αίτησης διεθνούς προστασίας του συμμαθητή και φίλου μας, του μαθητή και γιου μας Σαϊντού Καμαρά, η οποία θα συζητηθεί σε β΄ βαθμό σε λίγες ημέρες.

Ο Σαϊντού, θύμα διακρίσεων και ακραίας πενίας στη χώρα του, τη Γουινέα, λίγο μετά τη συμπλήρωση των δεκατεσσάρων χρόνων του, αναζητώντας ασφάλεια και αξιοπρεπή διαβίωση, αποτόλμησε μόνος, χωρίς συγγενείς ή στηρίγματα στο εξωτερικό, το μεγάλο ταξίδι φυγής που τον έφερε ως τη χώρα μας, ταξίδι που κανείς έφηβος δεν επιχειρεί αν δεν αισθάνεται ότι κινδυνεύει η ίδια του η ζωή.

Στο σχολείο μας ήρθε πριν από τρία χρόνια ως ασυνόδευτος ανήλικος πρόσφυγας, μόχθησε σκληρά να μάθει τη γλώσσα και να ενταχθεί στο νέο περιβάλλον, άδραξε κάθε
μορφωτική ευκαιρία, πέρασε με επιτυχία τις τάξεις, ολοκληρώνει σε λίγους μήνες το Λύκειο, κυνηγώντας το όνειρό του για πνευματική πρόοδο και προσωπική καλλιέργεια.

Το σημαντικότερο· έκανε φίλους, φίλους ζωής, συμμαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, εργαζόμενους στη δομή φιλοξενίας, που τον περιέβαλαν με την αγάπη και την αλληλεγγύη
τους.

Και μπορεί να ονειρεύεται! Να ονειρεύεται σπουδές στην Ελλάδα, δουλειά και προσωπική εξέλιξη στην Ελλάδα, προκοπή στην Ελλάδα, κοντά στους φίλους του που τον στήριξαν και τους στήριξε. Ο Σαϊντού ρίζωσε εδώ, είναι κομμάτι από τη σάρκα μας, συμμέτοχος σε κάθε μας δραστηριότητα, μέλος αναπόσπαστο της σχολικής κοινότητας και ης γειτονιάς μας!

Απορριπτική απόφαση στην αίτησή του συνεπάγεται προφανή κίνδυνο ζωής, βίαιη διακοπή της επιτυχημένης ένταξής του στην ελληνική κοινωνία, αναίρεση της σκληρής προσπάθειας που έχει καταβάλει για την επούλωση των τραυμάτων του παρελθόντος, ακύρωση της επίμοχθης προσπάθειας για μόρφωση!

Απευθύνουμε έκκληση λοιπόν να εγκριθεί η αίτηση του Σαϊντού και να παραμείνει στη χώρα μας. Κοντά μας! Για να συνεχίσει να ονειρεύεται!

Για τον Σύλλογο
Διδασκόντων
Νίκος Π. Κακλαμάνος
Διευθυντής

Για τον Σύλλογο Γονέων
και Κηδεμόνων
Θέμης Παπαδόπουλος
Πρόεδρος

Για το Δεκαπενταμελές Συμβούλιο
Η Πρόεδρος

Η ιστορία του Σαϊντού

Ο Σαϊντού Καμαρά ήρθε στην Ελλάδα μόνος του το Νοέμβριο του 2019 σε ηλικία 16 ετών και αρχικά έμεινε για ενάμιση χρόνο σε δομή ημιαυτόνομης/εποπτευόμενης διαβίωσης της International Rescue Committee (IRC) Hellas. Μόλις εγκαταστάθηκε στη χώρα, άρχισε να πηγαίνει στο 1ο ΓΕΛ Αγίου Δημητρίου και να περνάει με επιτυχία τις τάξεις, αριστεύοντας στα μαθήματα και βρήκε νέα στέγη σε διαμέρισμα για άτομα άνω των 18 ετών.

Παρόλα αυτά, τον Δεκέμβριο έλαβε απορριπτική απόφαση στην αίτηση ασύλου που είχε υποβάλλει με αποτέλεσμα να πρέπει να εγκαταλείψει αναγκαστικά τη χώρα, κάτι που πρόκειται να γίνει μετά την παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

Η απάντηση του υπουργείου Μετανάστευσης

Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σχολίασαν ότι η διαδικασία εξέτασης του αιτήματος ασύλου στον Σαϊντού Καμαρά έλαβε χώρα βάσει του Διεθνούς Δικαίου και της κείμενης νομοθεσίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο «πολίτης τρίτης χώρας έχει λάβει απορριπτική απόφαση α’ βαθμού. Επισημαίνεται ότι επί της απόφασης έχει ασκηθεί προσφυγή, η οποία θα εκδικαστεί από την αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή Προσφυγών στις 30 Μαρτίου».

Πηγές: avgi.gr – documentonews.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ο ΟΗΕ διαψεύδει το Ισραήλ για την UNRWA: Ούτε μία απόδειξη δεν έχει περί «σύνδεσης» με τη Χαμάς

Ηχηρό «χαστούκι» στο Ισραήλ και τους συμμάχους του που προσπάθησαν να...

INKA: Το Πάσχα του 2024 θα είναι ακριβότερο τουλάχιστον κατά 6% σε σχέση με πέρυσι

Το Πάσχα του 2024 θα κοστίσει 355,88. Δηλαδή το Πάσχα του...

Ανδρουλάκης: Προεκλογική εκστρατεία με θέματα ασφάλεια, ακρίβεια, υγεία και… debate

*Της Μαριτίνας Ζαφειριάδου - Προεκλογική εκστρατεία με ατζέντα εθνικών...
Διαφήμιση