Άγγελος Σεριάτος: Κεντρώοι, δεξιοί και ακροδεξιοί οι περισσότεροι ανεμβολίαστοι (Ηχητικό)

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

«Απαιτείται διαφορετική προσέγγιση για τον εμβολιασμό – Η κυβερνητική λογική της ατομικής ευθύνης οδηγεί στον μη εμβολιασμό»

Για τη στάση των Ελλήνων πολιτών απέναντι στον εμβολιασμό και την τοποθέτησή τους στον άξονα Αριστερά – Δεξιά, μίλησε στον ρ/σ “Στο Κόκκινο 105,5” και στον Νίκο Ξυδάκη, ο υπεύθυνος πολιτικής ανάλυσης της ProRata, Άγγελος Σεριάτος. 

Ο κ. Σεριάτος υπογράμμισε ότι στη δημοσκοπική έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ, αποτυπώνονται για πρώτη φορά οι τοποθετήσεις στο πολιτικό φάσμα των πολιτών, ως προς το ζήτημα του εμβολιασμού. 

«Αν η κυβέρνηση χρησιμοποιούσε το εργαλείο της δημοσκοπικής έρευνας για να μετρήσει τις διαθέσεις του γενικού πληθυσμού απέναντι στον εμβολιασμό, θα διαπίστωνε ό,τι απαιτείται διαφορετικό μείγμα στρατηγικής και απεύθυνσης προς τους πολίτες.   

Σύμφωνα με τα ευρήματα το βασικό κίνητρο των εμβολιασμένων φαίνεται ότι αποτελεί η αγωνία τους για την προσωπική τους υγεία, ενώ για τους ανεμβολίαστους είναι οι μελλοντικά ενδεχόμενες παρενέργειες. Σε μια σημαντική μερίδα ανεμβολίαστων, η άσκηση πίεσης μοιάζει να λειτουργεί ως αντικίνητρο. Δεν διατυπώνεται μία επί της αρχής επιφύλαξη ως προς τον εμβολιασμό αλλά περισσότερο μία αντίδραση στην πίεση. Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου οι μισοί δηλώνουν ότι ενοχλούνται από την πίεση, ενώ οι άλλοι μισοί ανεμβολίαστοι δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να εμβολιαστούν. Επίσης ενα μικρό ποσοστό της τάξης του 17% των ανεμβολίαστων, δηλώνει ότι σκέφτεται να εμβολιαστεί. 

Αναφορικά με το πολιτικό φάσμα στο οποίο τοποθετούνται οι πολίτες, διαπιστώθηκε ότι οι αριστεροί εμβολιασμένοι είναι σημαντικά περισσότεροι από τους αριστερούς ανεμβολίαστους. Αντίθετα σε κεντρώους και δεξιούς πολίτες παρατηρείται μία οριζόντια κατανομή μεταξύ μη εμβολιασμένων και εμβολιασμένων. Διαπιστώνουμε δηλαδή ότι για το κέντρο και τα δεξιά υπάρχει ένας διαμερισμός ενώ για την αριστερά η πλάστιγγα γέρνει σαφώς υπέρ του εμβολιασμού.  

Από τα ευρήματα για την στάση απέναντι στον εμβολιασμό των πολιτών προκύπτει ότι ιδεολογικές έννοιες όπως συντηρητισμός, εθνικισμός και πατριωτισμός συσχετίζονται με την πιθανότητα να είναι κανείς ανεμβολιαστος και σε καμία περίπτωση δεν συσχετίζεται με έννοιες όπως σοσιαλισμός, κομμουνισμός, περιβαλλοντισμός ή ακόμα και φιλελευθερισμός.

Ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα που προκύπτει, είναι ότι η όλη στρατηγική που βασίζεται στη λογική ατομικής υπευθυνότητας και ανευθυνότητας, φαίνεται ότι όχι μόνο δεν μπορεί να πείσει αλλά καλλιεργεί, συντηρεί και δημιουργεί μία πόλωση μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων. Αυτή η πόλωση και η πίεση δείχνει να οδηγεί σημαντική μερίδα των πολιτών σε μία όχληση και τελικά σε πλήρη άρνηση του εμβολιασμού».   

Πηγή: Ρ/Σ “Στο Κόκκινο 105,5”

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Μητσοτάκης: Μετά το 3ήμερο της φθοράς στη Βουλή ανακοίνωσε κατώτατο μισθό 830 €, καθαρά 706

Στα 830 ευρώ μικτά από 780 σήμερα αυξάνεται από την 1η Απριλίου ο κατώτατος...

Υπόθεση Κολωνού: Ένοχος ο Μίχος για τα κακουργήματα – Αθώα η μητέρα της 12χρονης

Ένοχο για βιασμό κατά πλειοψηφία έκρινε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τον 55χρονο...

Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Τζαμπάλια και το Χαλέπι της Συρίας

Το Ισραήλ επεκτείνει τη «νεκρή ζώνη» στη Γάζα, παράλληλα με...

Βαθιά τραυματισμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τίποτα δεν είναι ίδιο πλέον όπως πριν

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Ερώτημα είναι πλέον ακόμα...
Διαφήμιση