Όλγα Γεροβασίλη: ”κ. Μητσοτάκη καράβια να πάρετε!” (Βίντεο)

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός σε ομιλία της στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής έδωσε απαντήσεις που θα προκαλέσουν αίσθηση στα ψέματα που παρέθεσε ο πρωθυπουργός στη χθεσινή ομιλία του για τις πυρκαγιές.

Αναλυτικά η τοποθέτηση της:

Με αφορμή τη σημερινή συζήτηση για την κύρωση των από 05.08.2021 και από 13.08.2021 Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για τις πυρκαγιές, θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ -και λόγω της πρότερης ιδιότητας της Υπουργού Προστασίας του Πολίτη- τόσο στην κατάσταση της Πυροσβεστικής όσο και σε αυτά που ακούσαμε από τον Πρωθυπουργό χτες.

Γιατί, δυστυχώς, το μόνο που ακούσαμε ήταν παχιά ψεύδη από έναν χαμογελαστό κο Μητσοτάκη.

Κι όταν τα πράγματα άρχισαν να ζορίζουν, το χαμόγελο έσβησε προσωρινά για να αναγνωστούν μέχρι και επιστολές συγγενών θυμάτων στο Μάτι, σε ένα κρεσέντο χυδαίας πολιτικής τυμβωρυχίας.

Επανέρχομαι, όμως, στα ψέματα:

1.  Ψέμα: «Ήμασταν πλήρως προετοιμασμένοι», είπε ο Πρωθυπουργός.

Άλλωστε κάθε Πρωθυπουργός με 1.300.000 στρέμματα καμένα αυτό θα έλεγε…

2.  Ψέμα: «Είχαμε προνοήσει να επενδύσουμε στην πολιτική προστασία και τη μετατρέψαμε σε μια αξιόμαχη κρατική οντότητα»

Πέραν του ότι ο νόμος της ΝΔ 4662/2020 για ανασυγκρότηση της πολιτικής προστασίας προβλέπει την τοποθέτηση μετακλητών σε ρόλο συντονιστών σε κάθε περιφέρεια και είναι εξαιρετικά προβληματικός, ας ενημερώσει κάποιος τον κο Πρωθυπουργό ότι με όχημα την πανδημία, ο συγκεκριμένος νόμος τέθηκε σε αναστολή από την ίδια την Κυβέρνηση σχεδόν από τότε που ψηφίστηκε.

3. Ψέμα: «Ενεργοποιήθηκε το 112 που αποτελούσε μια προσωπική μου προεκλογική δέσμευση», είπε ο Πρωθυπουργός που πατεντάρει και ετοιμάζεται να εξάγει την κουλτούρα εκκενώσεων, όπως την αποκαλεί.

Πρόκειται για λαθροχειρία ολκής! Το 112 αφού έμεινε στον αέρα χωρίς χρηματοδότηση από τη ΝΔ, εντάχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και ήδη πριν τις εκλογές του 2019 είχε προγραμματιστεί η έναρξη της δοκιμαστικής του λειτουργίας .

4.  Ψέμα: «Η Πυροσβεστική πριν από αυτή την αντιπυρική περίοδο ενισχύθηκε με νέα στελέχη»

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα από τη μισή αλήθεια. Πότε και από ποιόν ενισχύθηκε η Πυροσβεστική με προσωπικό;

Θυμίζω στον κο Μητσοτάκη, τον γνωστό και ως «Υπουργό των  απολύσεων», ότι ο κανόνας προσλήψεων 5 προς 1, που ο ίδιος και η Νέα Δημοκρατία  λυσσαλέα υποστήριξαν, επέβαλε το 2017, όταν ήμουν Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης να μείνουν στο δρόμο 2.500 πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης αν και είχαν δικαίωμα μονιμοποίησης.

Κι αυτό έσκασε στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ στη μέση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και πριν την έξοδο απ’ τα Μνημόνια.

Όμως, επί ΣΥΡΙΖΑ και επί των ημερών μου, οι 2.500 πυροσβέστες αυτοί όχι μόνο δεν έμειναν στο δρόμο αλλά μονιμοποιήθηκαν παρά τις ασφυκτικές πιέσεις των θεσμών και την πολιτική σπέκουλα της Νέας Δημοκρατίας.

Προσλήφθηκαν ακόμη 876 πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης,

Παρατάθηκε η θητεία των 1.245 υπηρετούντων εποχικών πυροσβεστών, ενώ προσλήφθηκαν άλλοι τόσοι, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των εποχικών σε περίπου 2.500 χιλιάδες.

Ταυτόχρονα νομοθετήθηκε και υλοποιήθηκε η αξιοκρατική και συστηματική εισαγωγή κάθε χρόνο Πυροσβεστικών και Αξιωματικών στη Πυροσβεστική μέσω Πανελληνίων Εξετάσεων και αναβαθμίστηκε η Πυροσβεστική Ακαδημία.

Απ’ την άλλη, η Κυβέρνηση επενδύοντας δήθεν στην ασφάλεια και προσλαμβάνοντας εκτός ΑΣΕΠ και εκτός Πανελληνίων χιλιάδες ειδικούς φρουρούς μέχρι και για τα πανεπιστήμια, έφερε τελικά την απόλυτη ανασφάλεια στους πολίτες.

Επίσης επί ΣΥΡΙΖΑ δρομολογήθηκε και το κοινωφελές πρόγραμμα εργασίας 5 χιλιάδων εργαζομένων στη δασοπροστασία, το οποίο η Νέα Δημοκρατία δεν συνέχισε.

Επί ΣΥΡΙΖΑ εξισώθηκαν ωραριακά οι εναπομείναντες 1.723 Πυροσβέστες Πενταετούς Απασχόλησης με το Μόνιμο Πυροσβεστικό Προσωπικό για να απασχολούνται αλλά και να αποζημιώνονται υπερωριακά, τις νυχτερινές ώρες καθώς και τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες.

5.  Ψέμα: «Η Χώρα είχε προνοήσει να εξοπλιστεί με περισσότερα εναέρια μέσα».

Όμως δεν είναι η Χώρα αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ που εξασφάλισε στη Χώρα περισσότερα εναέρια μέσα από κάθε άλλη φορά.

Θα καταθέσω την απόφαση επί ημερών μου για τη σύμβαση μίσθωσης 10 εναερίων μέσων δασοπυρόσβεσης, επιπλέον του εθνικού στόλου, κατ’ έτος και μέχρι το 2021, με δικαίωμα παράτασης για ακόμη δύο έτη μέχρι το 2023 και με προαίρεση για ακόμη 8 ελικόπτερα κατ’ έτος.

6.  Ψέμα: «Δεν κάηκε κανένας οικισμός ολοσχερώς».

Οικισμός ολοσχερώς ίσως όχι..μόνο που κάηκαν πάνω από 2.000 σπίτια.

7.  Ψέμα: «Προστατεύτηκαν οι κρίσιμες υποδομές».

Στ’ αλήθεια δεν υπήρχε ρεύμα ούτε καν για να αντληθεί νερό από τους κρουνούς για την κατάσβεση!

8.  Ψέμα: «Οι φωτιές φέτος είχαν διαφορετικά (τεχνικά) χαρακτηριστικά».

Πράγματι…επικρατούσαν συνθήκες άπνοιας!

9.  Ψέμα: «Υποδείξτε μας τα λάθη μας», είπε ο έχων το αλάθητο Πρωθυπουργός.

Κατά τον Πρωθυπουργό δεν έγινε κανένα λάθος και πάντως αν έγινε λάθος, αυτό κατά τον κο Μητσοτάκη αφορά ή «πυροσβέστες που δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους ή πιλότους που δεν ήξεραν πού πετούσαν το νερό»!

10. Ψέμα: Διάψευση «Εντολής μη κατάσβεσης» / Καταγγελίας Περιφερειάρχη κου Σπανού.

Ακόμη κι αν ο κος Σπανός με ανακοίνωσή του προσπαθεί να τα μαζέψει, στο βίντεο της συνεδρίασης ακούγεται καθαρά να μιλά για εντολή μη κατάσβεσης. Θα διερευνηθούν αυτές οι καταγγελίες;

11. Ψέμα: «Δεν έχετε καταθέσει τις προτάσεις σας στη Βουλή»

Θυμίζουμε στον κο Μητσοτάκη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει εκτενέστατη Πρόταση Νόμου στη Βουλή για την πολιτική Προστασία που προβλέπει Πρωτόκολλα Συντονισμού των συναρμόδιων φορέων ήδη από τον Νοέμβριο του 2019, διαθέσιμη στα πρακτικά της Βουλής.

Αλλά ο Πρωθυπουργός αυτά δεν τα γνωρίζει ή κάνει ότι δεν τα γνωρίζει.

Κι όταν η αλήθεια δεν συμφέρει τους πηχυαίους τίτλους των επικοινωνιολόγων, τότε ο Πρωθυπουργός καταλήγει να προκαλεί λέγοντας επί λέξει: «ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα, αν και χάσαμε τον Βασίλη», αναφερόμενος προφανώς στον τραγικό θάνατο του εθελοντή Πυροσβέστη Βασίλη Φιλώρα. «Αν και χάσαμε…» είπε ο Πρωθυπουργός, “δεν είχαμε νεκρούς”! Δεν ξέρω πώς το μετράει αυτό ο κ. Μητσοτάκης; Mηδέν; Η ανθρώπινη ύπαρξη έχει αριθμό; 

Κλείνω με την «κουλτούρα εκκενώσεων».

Εκκένωση δεν σημαίνει φεύγουν οι πολίτες και το κράτος καταθέτει τα όπλα.

Ούτε βέβαια ότι το κράτος καταθέτει τα όπλα πριν φύγουν οι πολίτες.

Με αυτά που είδαμε, όμως, τις τελευταίες μέρες, κ. Μητσοτάκη, ένα μόνο σας λέω: Καράβια να πάρετε! Οι φωτιές έσβησαν στη θάλασσα.

Αναφέρομαι στο μαρτύριο των ανθρώπων στη Βόρεια Εύβοια που τους μεταφέρατε από φλεγόμενη ακτή σε φλεγόμενη ακτή.

Καράβια, λοιπόν!

Γιατί από ότι φαίνεται η πολιτική σας δεν είναι να ενισχύσετε την πρόληψη ή την πυροσβεστική αλλά να ιδιωτικοποιήσετε τις αναδασώσεις. Και οι φωτιές να σβήνουν …στη θάλασσα!

Και να μην ξεχάσω, τη δολοφονία χαρακτήρων επί όσα χρόνια ο κ. Μητσοτάκης ήταν πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στην Αξιωματική Αντιπολίτευση. «Δούρου παραιτήσου», «ο ΣΥΡΙΖΑ έκαψε τους ανθρώπους». Ο κ. Πατούλης βεβαίως μας είπε ότι δεν έχει αρμοδιότητα η Περιφέρεια να σβήνει πυρκαγιές, και ότι δεν τον ενημέρωνε κανένας! Ήταν πολύ σκληρό αυτό που κάνατε, όχι για εμάς αλλά για τον ελληνικό λαό που ακούει ποιοι είστε και πώς πολιτεύεστε.

Παράρτημα

Κατατίθενται στα πρακτικά:

Η από 14.3.2020 ΠΝΠ αναστολής του ν. 4662/20 περί πολιτικής προστασίας,

Η από 14.03.2020 απόφαση αναστολής του νόμου του Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας (ΑΔΑ ΩΑΨΝ46ΜΤΛΒ-ΛΧΦ),

Η 2850/18.04.2020 Εγκύκλιο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, όπου αναφέρεται ρητά ότι δεν είναι δυνατή η σύσταση και λειτουργία των Περιφερειακών Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας και των Τοπικών Επιχειρησιακών Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας που προβλέπει ο νέος νόμος, λόγω μη έκδοσης κανονιστικών πράξεων.

Η σχετική 7711/5.7.2019 απόφαση της Επιτροπής Παρακολούθησης και Παραλαβής του 112 περί έναρξης δοκιμαστικής λειτουργίας επί ΣΥΡΙΖΑ.

Οι σχετικές ρυθμίσεις νόμου που ψηφίσαμε για ωραριακή εξίσωση πυροσβεστών, παράταση εποχικών, μονιμοποίηση 2.500 πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης αλλά και τις προκηρύξεις και αποφάσεις πρόσληψης επί ΣΥΡΙΖΑ μονίμων, πενταετούς υποχρέωσης και εποχικών πυροσβεστών.

Η απόφαση επί ημερών μου για τη σύμβαση μίσθωσης 10 εναερίων μέσων δασοπυρόσβεσης, επιπλέον του εθνικού στόλου, κατ’ έτος και μέχρι το 2021, με δικαίωμα παράτασης για ακόμη δύο έτη μέχρι το 2023 και για ακόμη 8 ελικόπτερα κατ’ έτος. (ΑΔΑ: 6ΑΔΗ46ΜΚ6Π-6ΧΟ)

* Από το left.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Στράτος Φαναράς: «Δεν αρκεί ένα αντιΝΔ μέτωπο για την επόμενη μέρα του κομματικού συστήματος»

*Συνέντευξη στην Ιωάννα Δρόσου - Έρευνα της Metron Analysis εντοπίζει την...

Πυρά Εξαδάκτυλου κατά Άδωνι: Μην διώξεις τους ανθρώπους από τα νησιά – Σχόλιο από ΣΥΡΙΖΑ

Μέχρι και τα γαλάζια στελέχη έχουν φτάσει στο σημείο να προειδοποιούν...

Ανδρέας Ξανθός: «Ανένδοτος αγώνας» για τη δημόσια περίθαλψη

Η αποδιοργάνωση και τα διαλυτικά φαινόμενα που επικρατούν στο...

Λάστιχο το ωράριο εργασίας, η κυβέρνηση κοροϊδεύει και οι βιομήχανοι τρίβουν τα χέρια τους

«Δεν υπάρχει 6ήμερη εργασία, είναι "έκτακτη βάρδια"». «Το 5ήμερο...
Διαφήμιση