Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι των περιοχών που δοκιμάστηκαν σκληρά από τις μεγάλες πυρκαγιές σε όλη τη χώρα. Μαύρο τοπίο έχει μείνει εκεί που ήταν μέχρι πριν λίγες ημέρες πυκνό δάσος, περιουσίες και καλλιέργειες χάθηκαν σε μια στιγμή, καπνισμένα κουφάρια στέκουν στη θέση εκατοντάδων σπιτιών.
Στην Αττική, μόνο στις Αφίδνες, την Ιπποκράτειο Πολιτεία, τη Δροσοπηγή και την Κοσμοθέα που ανήκουν στον δήμο Ωρωπού έχουν καταστραφεί 110 κατοικίες. «Τα 62 δεν είναι πλέον κατοικήσιμα, είναι “κόκκινα”. Τα 48 είναι στο “κίτρινο” αλλά και πάρα πολλά από αυτά δεν μπορεί να κατοικηθούν άμεσα. Απλά κρίνει η επιτροπή ότι δεν έχει πειραχτεί ο σκελετός τους και μπορεί να επιδιορθωθούν» τόνισε στο Open ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης.
Ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή στη Βόρεια Εύβοια, όπου έχουν γίνει στάχτη πάνω από μισό εκατομμύριο στρέμματα δάσους. Μπροστά σε ένα αβέβαιο μέλλον είναι 1.500 οικογένειες ρητινοπαραγωγών, που ζούσαν από το δάσος το οποίο πλέον έχει αφανιστεί.
Σε απόγνωση είναι και οι παραγωγοί μελιού, καθώς η φωτιά έκαψε την περιοχή όπου παραγόταν το 60% του μελιού από πεύκο στην χώρα μας. «Θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 χρόνια για να παράξουμε ξανά μέλι στη βόρεια Εύβοια», τόνισε στο Open TV ο μελισσοπαραγωγός Β. Τούντας. «Θα πρέπει να φύγουμε κάπου αλλού» ανέφερε και ζήτησε από την κυβέρνηση να εκπονήσει σχέδιο για τον συγκεκριμένο κλάδο.
Έκκληση να μην ξεχαστεί η Εύβοια, απηύθυνε μιλώντας στο Open TV η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Εύβοιας Ζαχαρούλα Νίκα. Όπως είπε, τα σχολεία σε Αγία Άννα, Γούβες και Λίμνη δεν έχουν μεν καεί ολοσχερώς, αλλά έχουν σημαντικές ζημιές περιφερειακά και σε βοηθητικούς χώρους. Επεσήμανε την ανάγκη να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές αυτές έως τις 13 Σεπτεμβρίου που θα ανοίξουν τα σχολεία ώστε να απομειωθούν οι ψυχολογικές επιπτώσεις της καταστροφής στους μικρούς μαθητές, ενώ υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία σκέψη για συρρίκνωση, κλείσιμο σχολικών μονάδων ή μεταφορά των μαθητών σε άλλες περιοχές. «Θα πρέπει να λειτουργήσουν φέτος όλα τα ολιγομελή τμήματα της περιοχής ακόμη και με έναν μαθητή, γιατί η Βόρεια Εύβοια κινδυνεύει αυτή τη στιγμή από ερήμωση» τόνισε η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Εύβοιας.
Με δάκρυα στα μάτια, κτηνοτρόφοι και ελαιοπαραγωγοί σε Αρκαδία και Ηλεία βλέπουν με αγωνία το μέλλον τους. Χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες και βοσκές έγιναν στάχτη, ενώ όσα ζώα σώθηκαν δεν έχουν τώρα τι να φάνε. Ακόμη και αυτοί που κατάφεραν με μεγάλο κόπο να σώσουν τα σπίτια τους, δεν ξέρουν τώρα πώς θα επιβιώσουν, αφού όπως τονίζουν ο τόπος θα κάνει χρόνια να συνέλθει.
Ρεπορτάζ στην εφημερίδα ”Η ΑΥΓΗ”