Υποχρεωτική συνεπιμέλεια: «Χαστούκι» στην κυβέρνηση από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Το πόρισμα της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής δυστυχώς επιβεβαιώνει τους φόβους και τις ενστάσεις γυναικείων οργανώσεων.

Ηχηρό «σφυροκόπημα» συνιστά για τον υπουργό Δικαιοσύνης και την κυβέρνηση το πόρισμα της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής σχετικά με τις αλλαγές που προβλέπονται στο οικογενειακό δίκαιο με αιχμή την υποχρεωτική συνεπιμέλεια, που εισάγεται, σήμερα, στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση και ψήφιση.

Το νομοσχέδιο έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην αντιπολίτευση, την κοινωνία αλλά και εντός της ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος, με τις βουλεύτριες Μαριέττα Γιαννάκου και Όλγα Κεφαλογιάννη να εκφράζουν ανοιχτά και σε υψηλούς τόνους την αντίθεσή τους.

Η Επιστημονική Υπηρεσία με το πόρισμά της καταρρίπτει τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, επισημαίνοντας πέντε κρίσιμα σημεία:

-Το συµφέρον του τέκνου είναι αόριστη νοµική έννοια, η οποία προστατεύεται και από υπερεθνικούς κανόνες δικαίου, όπως είναι η Διεθνής Σύµβαση για τα Δικαιώµατα του Παιδιού και ο Χάρτης των Θεµελιωδών Δικαιωµάτων της Ε.Ε. Ως αόριστη νοµική έννοια, το συµφέρον του τέκνου εξειδικεύεται σε κάθε συγκεκριµένη περίπτωση µε κριτήρια αξιολογικά, τα οποία αντλούνται, µεταξύ άλλων, και από τα πορίσµατα της ψυχολογίας. Παρέχεται, συνεπώς, στον δικαστή η δυνατότητα να δίνει σε αυτή διαφορετικό περιεχόµενο σε κάθε συγκεκριµένη περίπτωση, υπό το φως της ιδιαιτερότητας κάθε έννοµης σχέσης και των υποκειµένων της, εξατοµικεύοντας τα κριτήρια που καθορίζει κατά τρόπο γενικό ο νοµοθέτης και που αφορούν το συµφέρον του τέκνου.

-Η εξατοµικευµένη κρίση συνιστά και εφαρµογή της επιταγής του άρθρου 2 παρ. 1 του Συντάγµατος, η οποία αποκλείει τη στερεότυπη αντιµετώπιση ως προς την αξιολόγηση ατόµων και προσωπικών σχέσεων.

– Είναι κοινώς γνωστό, σύµφωνα µε τα πορίσµατα της επιστήµης, ότι τα παιδιά έχουν ανάγκη κατοχύρωσης της συναισθηµατικής µονιµότητας, της σταθερότητας και της συνέχειας στη φροντίδα τους, που θα τους επιτρέψει να αναπτύξουν έναν ασφαλή ψυχοσυναισθηµατικό δεσµό µε το βασικό πρόσωπο φροντίδας τους. Οι ανάγκες αυτές δεν µπορούν να εξασφαλιστούν µε απλό µοίρασµα του χρόνου των παιδιών µεταξύ των δύο γονιών. Η σταθερότητα αυτή επιτυγχάνεται χάρη στο σταθερό χώρο κατοικίας, στη συνέχεια στη φροντίδα, στη σταθερότητα του βασικού προσώπου φροντίδας, στο ήρεµο κλίµα που επικρατεί στις οικογενειακές σχέσεις, τη σαφήνεια των ρόλων, των χώρων και των σχέσεων. Οποιαδήποτε σύγχυση, οποιοδήποτε βίαιο “µοίρασµα” του παιδιού προς όφελος των ενηλίκων αποβαίνει σε βάρος της ψυχοσυναισθηµατικής ισορροπίας του παιδιού».

-Αν το εξίσου οδηγεί στο μοίρασμα του χρόνου, πρέπει να απαλειφθεί.
-Χρήζει αποσαφήνιση η διάταξη για το 1/3 του χρόνου επικοινωνίας.

Οι διαπιστώσεις της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής σε πολλά σημεία ταυτίζονται με το σκεπτικό των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Μαριέττα Γιαννάκου και Όλγας Κεφαλογιάννη, όπως αυτό περιγράφεται και στις δέκα τροπολογίες που κατέθεσαν και οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει δεκτές από τον Κώστα Τσιάρα.

Στο στάδιο της επεξεργασίας του νομοσχεδίου, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η Νέα Δημοκρατία, ενώ κατάτάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25. Το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση δήλωσαν επιφύλαξη για την Ολομέλεια.

Σημειώνεται ότι διατάξεις του νομοσχεδίου έχουν βρεθεί στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής και των βουλευτών της κυβέρνησης, Μαριέττας Γιαννάκου και Όλγας Κεφαλογιάννη, οι οποίες με δέκα κοινές τροπολογίες που έχουν καταθέσει, ζητούν τροποποιήσεις στον πυρήνα του σχεδίου νόμου.

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Πανελλαδική απεργία 21 Σεπτεμβρίου ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης

Απεργιακός «πυρετός» σήμερα, Πέμπτη 21/09 στην Ελλάδα λόγω των κινητοποιήσεων...

Ακρίβεια: Αυξήσεις-σοκ πάνω από 100% σε φρούτα και λαχανικά (ΒΙΝΤΕΟ)

Σοκάρουν τα στοιχεία για τις ανατιμήσεις σε φρούτα και...

ΚΚΕ για τριετίες: “Αποδεικνύεται περίτρανα το μέγεθος της κυβερνητικής απάτης”

«Με τη δημοσιοποίηση της τροπολογίας για τις τριετίες αποδεικνύεται περίτρανα το...
Διαφήμιση