Τα 3 μεγάλα ψέματα της πανδημίας

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

* Γράφει ο Γιάννης Μυλόπουλος – Αν έστω και ένα μικρό μέρος της Γκεμπελικού επιπέδου προσπάθειας που η κυβέρνηση καταβάλλει για την επικοινωνιακή διαχείριση της πανδημίας, είχε δαπανηθεί για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της, σήμερα δεν θα είχαμε εκατόμβες ημερήσιων θανάτων.

Τιτάνια η επικοινωνιακή προσπάθεια για να καλυφθεί η αλήθεια για τις ευθύνες της κυβέρνησης στην έξαρση της πανδημίας, ψέματα επί ψεμάτων για να κρυφτούν οι πράξεις και οι παραλείψεις της που προκαλούν καθημερινή αύξηση των απωλειών σε ζωές και πακτωλός χρημάτων στην επικοινωνία για να δημιουργηθεί μια εικονική πραγματικότητα όπου «η πανδημία δεν ξέφυγε» και «όλα έχουν άριστα οργανωθεί» υπό το άγρυπνο βλέμμα του πρωθυπουργού, αλλά φταίνε οι άτιμοι οι ανεμβολίαστοι, πίσω από τους οποίους βρίσκεται ο… Τσίπρας.

Τα πιο… καραμπινάτα ψέματα της προπαγάνδας για να διαστρεβλωθεί η αλήθεια για τις κυβερνητικές ευθύνες είναι τα εξής.

Η κυβέρνηση επενδύει στο ΕΣΥ και αυξάνει τις δαπάνες για την Υγεία.

Πρόκειται για το πρώτο και στη σειρά αλλά και στη σημασία, ψέμα της πανδημίας.

Οι προϋπολογισμοί του 2021 και του 2022 όμως, αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες για το ακριβώς αντίθετο.

Πέρσι, εν μέσω και πάλι έξαρσης της πανδημίας, στον κρατικό προϋπολογισμό μειώθηκαν οι δαπάνες για την Υγεία κατά 16% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ ο ΟΟΣΑ κατέτασσε την Ελλάδα προτελευταία χώρα της Ευρώπης ως προς τις έκτακτες δαπάνες για την πανδημία, αμέσως μετά την τελευταία Βουλγαρία.

Φέτος και μάλιστα τη μέρα που σημειώθηκε ρεκόρ 91 θανάτων, κατατέθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2022 με ακόμη 820 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από πέρσι για τις δαπάνες της Υγείας, με τα νοσοκομεία να χάνουν 280 εκατομμύρια ευρώ. Και επιπλέον, οι έκτακτες δαπάνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας μειώνονται κατά 600 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η κυβέρνηση για το 2022 περικόπτει όλα τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών λόγω πανδημίας, αφαιρώντας 12,3 δις ευρώ για τη σχετική δαπάνη.

Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι η κυβέρνηση συστηματικά στα δύο χρόνια της πανδημίας ΔΕΝ επενδύει στο ΕΣΥ, καθώς μειώνει τις τακτικές και έκτακτες δαπάνες για την Υγεία.

Κι αυτό δεν συμβαίνει τυχαία. Αφού στη νεοφιλελεύθερη και κοινωνικά ανάλγητη αντίληψη του Μητσοτάκη το κόστος της Υγείας είναι δαπάνη, δεν είναι επένδυση. Και δεν είναι επένδυση γιατί το όφελος της κοινωνικής ευημερίας δεν υπάρχει στους λογαριασμούς των στυγνών νεοφιλελεύθερων. Μόνο το επιχειρηματικό κέρδος αναφέρεται ως δείκτης ανάπτυξης.

Η καθυστερημένη, άλλωστε, κίνηση της επίταξης γιατρών από τον ιδιωτικό τομέα, η οποία μέχρι τώρα απέδωσε μόλις 20 γιατρούς, αναδεικνύει τη μεγάλη αλήθεια της εκ των ενόντων, πρόσκαιρης, ευκαιριακής και ελλιπούς υποστήριξης του ΕΣΥ με δανεικό προσωπικό από τον ιδιωτικό τομέα και όχι με τακτικό προσωπικό που θα εκπαιδεύονταν και θα παρέμενε στα νοσοκομεία για να αποσβέσει την επένδυση.

Κι αυτά, όταν ο υπουργός επικρατείας Σκέρτσος, εκ του ΣΕΒ προερχόμενος αμφισβητεί, αποδίδοντας σε μη ύπαρξη σχετικής μελέτης, τη βεβαιότητα ότι οι ανεμβολίαστοι αστυνομικοί μεταδίδουν τη νόσο το ίδιο με τους ανεμβολίαστους γιατρούς και όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες προσωπικού. Μόνο που οι 7.000 γιατροί που παύτηκαν από τα καθήκοντά τους ως ανεμβολίαστοι δεν είναι για την κυβέρνηση τόσο απαραίτητοι, όσο οι ανεμβολίαστοι αστυνομικοί. Οι οποίοι αν απομακρυνθούν θα καταρρεύσει το… σύμπαν.

Οι ΜΕΘ είναι υπεραρκετές, δεν χρειάζονται άλλες.

Πρόκειται για το δεύτερο μεγάλο ψέμα της πανδημίας.

Κάθε φορά που η αντιπολίτευση διεκδικεί αύξηση των κλινών εντατικής θεραπείας, η κυβέρνηση απαντά ότι αύξησε τις κλίνες ΜΕΘ από 550 σε 1.300.

Η αλήθεια είναι ότι ακόμη κι αν πράγματι οι ΜΕΘ διπλασιάστηκαν εν μέσω πανδημίας, αν και αυτό ακόμη αμφισβητείται, η προσπάθεια δεν ήταν αρκετή. Αφού η πραγματικότητα επιβεβαιώνει ότι χρειάζονταν τριπλασιασμός ή και τετραπλασιασμός των ΜΕΘ για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες. Καθώς η ιδιαιτερότητα της νόσου COVID19 κάνει τις ΜΕΘ την τελευταία σανίδα σωτηρίας των νοσούντων βαριά.

Άσε που οι καταγγελίες για εξοπλισμό ΜΕΘ χωρίς αντίστοιχη στελέχωση με ειδικευμένο προσωπικό έρχονται για να διαψεύσουν και αυτόν τον διπλασιασμό τους. Πρόσφατο το παράδειγμα του νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, όπου ο Μητσοτάκης με την Αγγελοπούλου εγκαινίασαν 18 νέες ΜΕΘ οι οποίες δεν λειτούργησαν ποτέ.

Οι ανοησίες υπουργών άλλωστε περί «εκατομμυρίων ευρώ που θα σπαταλιόνταν αν η κυβέρνηση είχε ακούσει τον Τσίπρα» και περί «ΜΕΘ που όσο αυξάνουν τόσο αυξάνουν οι θάνατοι», απλώς επιβεβαιώνουν την υπερπροσπάθεια της προπαγανδιστικής μηχανής της κυβέρνησης να μειωθεί η σημασία του εξοπλισμού και της κατάλληλης στελέχωσης των νοσοκομείων.

Πολύ ορθά ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν κάνει σύνθημα το: «Για κάθε διασωληνωμένο εκτός ΜΕΘ ο θάνατος έχει ονοματεπώνυμο».

Αφού τελευταία άνοιξαν τα στόματα και ήρθαν σωρηδόν οι καταγγελίες νοσοκομειακών γιατρών για διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ που οδηγούνται μοιραία στον θάνατο.

Το 4ο κύμα της πανδημίας αφορά αποκλειστικά στους ανεμβολίαστους.

Ο ισχυρισμός χρησιμοποιείται σαν την κεντρική υπερασπιστική γραμμή της κυβέρνησης για την επίρριψη όλων των ευθυνών για τη σημερινή κατάσταση στους ανεμβολίαστους.
Χωρίς να υποτιμάται καθόλου η συμβολή του εμβολιασμού στην αντιμετώπιση της πανδημίας, είναι γεγονός ότι πίσω από αυτό το αφήγημα κρύβονται πολλές αναλήθειες και πολλά αβάσιμα επιχειρήματα.

Πρώτα από όλα γιατί είναι ψέμα ότι η κυβέρνηση δεν φέρει καμία ευθύνη για το μεγάλο ποσοστό των ανεμβολίαστων.

Εκατομμύρια ευρώ υποτίθεται ότι δόθηκαν με τις λίστες Πέτσα γι’ αυτόν τον σκοπό και το αποτέλεσμα ήταν πενιχρό. Αντίθετα, η πολιτική προπαγάνδα από τα χρηματοδοτημένα ΜΜΕ έδωσε αποτελέσματα, καθώς η κυβέρνηση εξακολουθεί να διατηρεί προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις…

Είναι πολύ εύστοχη η παρατήρηση του Αλέξη Τσίπρα λοιπόν ότι «εκεί που όλοι μετράμε θανάτους από την πανδημία, ο Μηστοτάκης μετρά… ψήφους».

Πλέον της αλήθειας ότι δαπανήθηκαν πολλές δεκάδες εκατομμύρια όχι για την ενημέρωση των πολιτών αλλά για κυβερνητική προπαγάνδα, είναι σαφές και ότι πειθώ με τιμωρητικά, εκφοβιστικά και εκβιαστικά μέτρα δεν μπορεί να επιτευχθεί.

Η αξιοπιστία χτίζεται με εμπιστοσύνη και το φυτό αυτό δεν ανθεί στον κυβερνητικό κήπο. Καθώς πρωθυπουργός και υπουργοί είναι υπότροποι για σειρά αναληθών και παραπλανητικών δηλώσεων που εκ των υστέρων έχουν διαψευστεί.

Η επίρριψη της ευθύνης όμως αποκλειστικά στους ανεμβολίαστους, ειδικά για τις εκατόμβες των θανάτων, διαψεύδεται περίτρανα και από τα διεθνή συγκριτικά στοιχεία. Τα οποία αποδεικνύουν ότι σε σύγκριση με χώρες με παρόμοια με εμάς ποσοστά εμβολιασμού, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, εμείς έχουμε τετραπλάσιους και οκταπλάσιους θανάτους.

Γεγονός που εξηγείται μόνο ως αποτέλεσμα της πολύ κακής κατάστασης του ΕΣΥ. Μια πραγματικότητα που επιδεινώνεται όσο οι προϋπολογισμοί της Ελλάδας όχι μόνο δεν αυξάνουν σημαντικά, αλλά αντίθετα, μειώνουν ακόμη περισσότερο τις ήδη χαμηλές δαπάνες για την υγεία.

Μια ακόμη όμως διάψευση του αφηγήματος της αποκλειστικής ευθύνης των ανεμβολίαστων για ό,τι συμβαίνει σήμερα, έρχεται από ένα δημοσίευμα της ιστοσελίδας Huffpost και του δημοσιογράφου Αντώνη Φουρλή στις 11/11/2021. Το οποίο μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν διαψεύστηκε ποτέ από τον ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με αυτό το 41,83% των θανάτων από Covid19 τις τελευταίες 100 μέρες, αφορά σε πλήρως εμβολιασμένους.

Που σημαίνει ότι οι θάνατοι είναι περίπου μοιρασμένοι μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων.

Το γεγονός από μόνο του καταρρίπτει πλήρως τον κυβερνητικό ισχυρισμό της «πανδημίας των ανεβολίαστων».

Τα μεγάλα ψέματα της πανδημίας όμως, εκτός των ηθικών και πολιτικών τους συνεπειών, είναι και επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία. Γιατί έχουν μια τεράστια παράπλευρη απώλεια όσον αφορά στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης της νόσου.

Όσο τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση για την πανδημία στηρίζονται σε αναληθείς παραδοχές και σε αβάσιμα επιχειρήματα, τόσο η πανδημία θα ξεφεύγει και θα επιδεινώνεται και τόσο οι εκατόμβες των ημερήσιων θανάτων θα συνεχίσουν να τραβούν την ανηφόρα.

Όσο, για παράδειγμα, το κράτος δεν εκπληρώνει την υποχρέωσή του να στηρίξει το ΕΣΥ, τόσο η πίεση που ασκείται στα νοσοκομεία θα εντείνεται και τόσο οι νοσούντες θα χάνουν το στοίχημα της επιβίωσης χωρίς δυνατότητα νοσηλείας και κατάλληλης φροντίδας.

Κι όσο η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται ότι με ελάχιστες σε λειτουργία ΜΕΘ δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η πανδημία, τόσο οι διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ που καταλήγουν, θα συνεχίσουν να αυξάνουν.

Και τέλος, όσο η κυβέρνηση εξακολουθεί να παίρνει μέτρα που αφορούν αποκλειστικά στους ανεμβολίαστους, οι εμβολιασμένοι που θα συνωστίζονται στα λεωφορεία, στο μετρό, στα τρένα, και στα αεροπλάνα, αλλά και σε καφέ, σε εστιατόρια και σε εμπορικά καταστήματα, σε δημόσιους χώρους, σε εκκλησίες, σε σχολεία και σε πανεπιστήμια, θα συνεχίσουν να μεταδίδουν τη νόσο σε εμβολιασμένους και μη, επιδεινώνοντας την έξαρση της μεγάλης εξάπλωσης.

Ενός κακού μύρια έπονται. Σε εμάς το κακό ξεκινά από την ατυχία μας να έχουμε σε μια τόσο δύσκολη και απαιτητική συγκυρία, μια τόσο επικίνδυνη κυβέρνηση…

* Ο Γιάννης Μυλόπουλος είναι καθηγητής στο ΑΠΘ, πρώην Πρύτανης, πρώην πρόεδρος της “Αττικό Μετρό”

* Άρθρο στο tvxs.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Λέγε λέγε, κάτι έμεινε στο τέλος…

*Του Γιάννη Α. Μυλόπουλου - Φίλη ψυχολόγος, προσπαθώντας να...

Δίκη Άλκη Καμπανού / Η εισαγγελέας προτείνει την ενοχή και των 12 κατηγορουμένων

Την ενοχή και των 12 κατηγορουμένων για τη δολοφονία...

Συνέντευξη Τσίπρα στο Ζάππειο: 5+1 αλήθειες για την κρυφή ατζέντα της ΝΔ στην οικονομία

Το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των εκλογών 2023...

Εκτός ψηφοδελτιών της ΝΔ ο Πνευματικός μετά τις απάνθρωπες δηλώσεις του

«Επειδή τα λεγόμενά μου σε συνέντευξη δημιούργησαν λάθος εντυπώσεις...
Διαφήμιση