Τα νέα μέτρα που ανακοινώνονται ή θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες αρχίζουν να περιορίζουν τις ελευθερίες για τους εμβολιασμένους.
Οι εμβολιασμένοι είναι αυτοί που ξαφνικά βρίσκονται διαρκώς μπροστά σε νέα μέτρα, που περιορίζουν τις ελευθερίες τους, ειδικά αν έχουν κάνει δύο δόσεις, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις περιορίζονται ουσιαστικά και όσοι έκαναν τρεις δόσεις εμβολίου…
Τα σχέδια της κυβέρνησης δείχνουν ότι οι ανεμβολίαστοι έχουν περιοριστεί σε ένα βαθμό και πλέον πιέζονται οι εμβολιασμένοι.
Τα παραδείγματα των τελευταίων ημερών είναι πολλά:
Καταρχήν το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Θα είναι σύντομα άκυρο για όλους όσους δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση εμβολίου μετά από ένα 7μηνο. Έτσι αυτόματα κόβεται η πρόσβασή τους στην εστίαση και στην εργασία χωρίς τεστ.
Μάλιστα ειδικά για το πιστοποιητικό εμβολιασμού η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο προσωρινής ακύρωσης του πιστοποιητικού.
Το ενδεχόμενο να «παγώνει» το πιστοποιητικό των εμβολιασμένων που νοσούν μέχρι να εκδοθεί το πιστοποιητικό νόσησης εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς.
Το σοβαρό θέμα που έχει ανακύψει είναι ότι μέχρι τώρα μπορεί κάποιος εμβολιασμένος που νοσεί, να κυκλοφορεί ελεύθερα με το πιστοποιητικό και έτσι να διασπείρει τον ιό.
Ωστόσο την ίδια στιγμή υπάρχει προβληματισμός, για το διάστημα 14 ημερών που κάποιος εμβολιασμένος ο οποίος νοσεί θα χρειαστεί να περιμένει, ώστε να πάρει το πιστοποιητικό νόσησης, τη στιγμή που ο χρόνος καραντίνας έχει μειωθεί και μπορεί να φτάνει και τις 5 ημέρες, ενώ και ίδιος ακολούθησε τις οδηγίες της κυβέρνησης για να κερδίσει την ελευθερία του, κάνοντας τρεις δόσεις.
Τα νέα μέτρα αφορούν τους εμβολιασμένους
Η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη και θα είναι κρίσιμη, καθώς στο μικροσκόπιο θα μπει το ενδεχόμενο νέων περιοριστικών μέτρων, αλλά και χρονική επέκταση των υφιστάμενων, τα οποία λήγουν στις 16 Ιανουαρίου.
Εφόσον η πορεία των κρουσμάτων επιβεβαιώσει τις δυσοίωνες προβλέψεις των ειδικών, και κυρίως αν επηρεαστούν οι λεγόμενοι σκληροί δείκτες της πανδημίας, τότε όλα τα μέτρα που είναι στο συρτάρι, θα επανέλθουν στο τραπέζι.
Αυτή τη στιγμή, θεωρείται σίγουρο – το επιβεβαίωσε χθες και ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης – είναι ο καθορισμός διάρκειας του πιστοποιητικού εμβολιασμού για όλους άνω των 18 στο επτάμηνο, μετά τη δεύτερη δόση. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, η αναμνηστική δόση θα είναι αναγκαίο προαπαιτούμενο για τους πολίτες 18-59 ετών, προκειμένου να έχουν ισχύον πιστοποιητικό, όπως έγινε στα μέσα Δεκεμβρίου και για τους πολίτες 60 ετών και πάνω.
Όλοι όσοι έχουν κάνει μέχρι σήμερα δύο δόσεις εμβολίου ή το μονοδοσικό και δεν θα έχουν κάνει εγκαίρως την αναμνηστική δόση θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι και άρα δεν θα έχουν πρόσβαση σε μια σειρά δραστηριοτήτων και κοινωνικών εκδηλώσεων.
Επιπρόσθετα, στο επίκεντρο θα βρεθούν ακόμα η περαιτέρω μείωση του ωραρίου λειτουργίας της εστίαση, με ταυτόχρονη μείωση της χωρητικότητας των καταστημάτων. Προφανώς και αυτό το μέτρο, εκτός από την εστίαση, πλήττει τους εμβολιασμένους, αφού αυτοί έχουν πρόσβαση στους εσωτερικούς χώρους…
Τώρα αν τελικά κοπούν εντελώς οι ανεμβολίαστοι από την εστίαση, είναι ένα νέο μέτρο που θα αφορά όσους δεν έκαναν κανένα εμβόλιο, αλλά και όσους θα έχουν κάνει δύο δόσεις και θα έχει περάσει το 7μηνο.
Self test για εμβολιασμένους υποχρεωτικά στα σχολεία. Οι εμβολιασμένοι μαθητές, αλλά και οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά self test όπως και οι ανεμβολίαστοι… Προφανώς και υπάρχουν διαφορές στον αριθμό των τεστ όταν υπάρχουν κρούσματα στην τάξη, όμως είναι γεγονός ότι όλοι εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι πρέπει υποχρεωτικά τα self test.
Για τα γήπεδα δεν χρειάζεται μεγαλύτερη συζήτηση. Σε αυτά είχαν πρόσβαση οι εμβολιασμένοι και πλέον δεν έχουν…
* Ρεπορτάζ του Πάνου Ευθυμιάδη στο ieidiseis.gr