Σ.Φάμελλος: Ο κ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής δεν διεκδίκησε μέτρα για τη μείωση του ρεύματος στην Ελλάδα

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Στην αποτυχημένη διαπραγμάτευση του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ευρ. Ένωσης της 24-25 Μαρτίου και στην εξαίρεση που πέτυχαν η Ισπανία και η Πορτογαλία να προβούν σε έκτακτα μέτρα για τη ρύθμιση των δικών τους αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, αναφέρθηκε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σ.Φάμελλος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του δημοσιογράφου, Άγγελου Προβολισιάνου​, για την εφημερίδα «Documento» που δημοσιεύθηκε στις 03/04/2022.

Ο Σ.Φάμελλος τόνισε ότι οι χώρες της Ιβηρικής χερσονήσου προσήλθαν καλά προετοιμασμένες και με ήδη επεξεργασμένες θέσεις, προκειμένου να αναδείξουν τις ιδιαιτερότητές τους και να διεκδικήσουν, με ισχυρή διαπραγμάτευση, ειδικό καθεστώς. Αντίθετα, ο κ. Μητσοτάκης αρκέστηκε να πετάξει το «μπαλάκι των αποφάσεων» στην Ευρ. Ένωση και να μη λάβει μέτρα που ήδη έχει υιοθετήσει η Ευρώπη, όπως η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και η φορολόγηση των «ουρανοκατέβατων» κερδών των ενεργειακών εταιρειών.

Επιπλέον επισήμανε την υποκριτικότητα της κυβέρνησης ΝΔ, η οποία δηλώνει ότι εμποδίζεται από το δημοσιονομικό κόστος των όποιων μέτρων όταν, υπάρχουν παρεμβάσεις που προβλέπονται από το θεσμικό πλαίσιο ενέργειας, όπως τα υποχρεωτικά διμερή συμβόλαια ή το ανώτατο περιθώριο κέρδους στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού, με θετικό δημοσιονομικό αποτύπωμα, τις οποίες όμως αποφεύγει. Τόνισε επίσης ότι οι επιδοτήσεις που δίνει η κυβέρνηση, επιδοτώντας τα υπερκέρδη των λίγων που κερδοσκοπούν εις βάρος όλης της κοινωνίας και της οικονομίας, προέρχονται από πόρους των καταναλωτών, όπως οι χρεώσεις ΥΚΩ και ΕΤΜΕΑΡ καθώς και από πόρους της χώρας για την πράσινη μετάβαση, που δεν επενδύονται πλέον σε δράσεις εξοικονόμησης, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ανθεκτικότητας.

Με τη στάση του, ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι δεν θέλει να πάρει μέτρα εις βάρος του ελληνικού καρτέλ στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος, όταν η ελληνική κοινωνία και οικονομία φτωχοποιούνται.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο όπως δημοσιεύθηκε:

1.     Το καθεστώς εξαίρεσης που εξασφάλισαν Ισπανία και Πορτογαλία στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής ήταν αποτέλεσμα διαπραγματευτικής επιμονής ή υψηλού μεριδίου ΑΠΕ στο ενεργειακό τους μείγμα;

Στη Σύνοδο Κορυφής Ισπανία και Πορτογαλία προσήλθαν με επεξεργασμένες θέσεις και με ισχυρή διαπραγμάτευση εξασφάλισαν εξαιρέσεις για τη δική τους αγορά ηλεκτρικής ενέργειας Παρόμοια επιμονή έπρεπε να είχε δείξει και η χώρα μας αντί να πετάει το μπαλάκι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ερώτημα όμως είναι γιατί ο κ Μητσοτάκης δεν υιοθετεί μέτρα που υπενθυμίζει η σύνοδος στα κράτη-μέλη όπως η μείωση της φορολογίας στα καύσιμα και η φορολόγηση των ουρανοκατέβατων κερδών που ο ίδιος παραδέχτηκε με καθυστέρηση οκτώ μηνών.

2.     Θα επιβαρυνθούν οι προϋπολογισμοί και κατά συνέπεια οι πολίτες τους όπως υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος;

Αν ήταν ειλικρινής ο κ Οικονόμου τότε η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε ήδη φορολογήσει τα ουρανοκατέβατα κέρδη να είχε θεσπίσει ανώτατο όριο κέρδους στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος και να είχε καταστήσει υποχρεωτική την εφαρμογή σταθερών διμερών συμβολαίων στην αγορά ρεύματος γιατί είναι μέτρα με θετικό δημοσιονομικό αποτύπωμα και μειώνουν και τους λογαριασμούς των πολιτών. Αν ήταν ειλικρινής η κυβέρνηση δεν θα προχωρούσε με τόση ευκολία σε απευθείας αναθέσεις σχεδόν 7 δισ. ευρώ που επίσης είναι λεφτά των πολιτών. Ακόμη και οι καθυστερημένες επιδοτήσεις που έχουν δοθεί έως σήμερα προέρχονται από χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος που έπρεπε να είχαν μειωθεί (ΕΤΜΕΑΡ, ΥΚΩ) αλλά και από το ταμείο της χώρας μας για το κλίμα που έχει εξανεμιστεί για να επιδοτηθεί η αισχροκέρδεια.


3.     Μπορούσε η Ελλάδα να ενταχτεί σε αυτό το καθεστώς

Ο κ Μητσοτάκης ως αρνητικός πρωταθλητής στη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο όφειλε να είχε προετοιμάσει και να διεκδικήσει εξαίρεση για τη χώρα μας. Δεν θέλει όμως να πάρει μέτρα εις βάρος του ελληνικού καρτέλ στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος. Έτσι όμως φτωχοποιεί την ελληνική οικονομία και κοινωνία και γι’ αυτό πρέπει να φύγει το συντομότερο.

Πηγή: left.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Είναι διεφθαρμένοι από πάνω ως κάτω

*Του Κώστα Βαξεβάνη - Οταν ο υπουργός Οικονοµίας Κωστής...

Κασσελάκης από Παλαιστίνη: «Ξεκάθαρο μήνυμα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό»

Μήνυμα υπέρ της άμεσης αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους έστειλε...

Τελ Αβίβ: Μεγάλη επίθεση με ρουκέτες από τη Χαμάς – Ήχησαν οι σειρήνες μετά από 4 μήνες

Η Χαμάς εκτόξευσε σήμερα ένα μπαράζ ρουκετών από τη Γάζα με...

Στέργιος Καλπάκης: Τα πολλά πρόσωπα της υποκρισίας και της ανευθυνότητας

Στις 24 Ιανουαρίου 2019, στην ιστορική του ομιλία στη...
Διαφήμιση