ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Το καθοριστικό timing του 3ου Συνεδρίου

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ «ανοίγει» τις εργασίες του αύριο στο γήπεδο του Ταε Κβον Ντο με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στις 6.30 το απόγευμα και αποτελεί την κορυφαία εσωτερική διαδικασία για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παράλληλα όμως στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πώς η περίοδος στην οποία γίνεται παρέχει την ευκαιρία να αποτελέσει καταλύτη των πολιτικών εξελίξεων.

Η πολιτική συγκυρία

Στην Κουμουνδούρου πιστεύουν πως αν και πανδημία του Covid 19 οδήγησε στην αναγκαιότητα το 3ο Συνέδριο να πραγματοποιείται σχεδόν δύο χρόνια μετά τον αρχικό προγραμματισμό, αυτό τελικά μπορεί να λειτουργήσει θετικά. Κυρίως γιατί η συνεδριακή διαδικασία συμπίπτει χρονικά με μία κομβική πολιτική συγκυρία.

Σε αυτήν, η κυβέρνηση βρίσκεται σε σαφώς καθοδική πορεία αφού οι πολιτικές της επιλογές δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια που μαστίζει τα νοικοκυριά, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις- να έχει συνεχή αύξηση της πολιτικής του επιρροής.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επιμένει στο «νεοφιλελεύθερο δόγμα» των αυτορυθμιζόμενων αγορών που καθορίζει την πολιτική της. Έτσι ουσιαστικά οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε ήττα τόσο στο ιδεολογικό όσο και στο πολιτικό επίπεδο.

Αντικειμενικά λοιπόν – τονίζουν στην Κουμουνδούρου- δημιουργείται η ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να αναδείξει (και) μέσω του Συνεδρίου του την εναλλακτική πολιτική του πρόταση. Αυτή που βασίζεται στις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους και των δημόσιων δομών όπως και στην καταπολέμηση των ανισοτήτων. Ακόμη περισσότερο να προβάλλει την προοπτική της εκλογικής νίκης της Αριστεράς και την δημιουργίας μιας προοδευτικής κυβέρνησης με προγραμματική σύγκλιση όμορων δυνάμεων, από την κάλπη της απλής αναλογικής.

Με λίγα λόγια ο ΣΡΥΙΖΑ θα επιδιώξει το συνέδριό του να συμβάλλει στην δημιουργία ενός «θετικού μομέντουμ» που θα πολλαπλασιάσει τους ρυθμούς ενίσχυσης της απήχησής του στην κοινωνία. Στοιχείο που προφανώς σχετίζεται με την άτυπη προεκλογική περίοδο την οποία διανύουμε μόλις έναν χρόνο «και κάτι» πριν τις εκλογές, ακόμη και αν η παρούσα κυβέρνηση εξαντλήσει τις συνταγματικές προθεσμίες.

Ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Real News» ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος ερωτώμενος για το βασικό επίδικο του 3ου Συνεδρίου, τόνισε ότι είναι «η ανατροπή της πολιτικής και της κυβέρνησης Μητσοτάκη». Σημείωσε πως «με βάση αυτό θα συζητήσουμε για το πολιτικό πρόγραμμα και τις άμεσες αιχμές που μπορούν να δώσουν το σήμα της ανατροπής όπως οι προτάσεις μας για το ιδιωτικό χρέος, τη στήριξη των εργαζομένων και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους». Τόνισε όμως παράλληλα πως «οι μεγάλες πολιτικές αλλαγές χρειάζονται και ένα ζωντανό ρεύμα μέσα στην κοινωνία. Μέσα στους κοινωνικούς χώρους, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στα εργατικά σωματεία, στους επιστημονικούς φορείς, πρέπει να συγκροτηθούν ευρύτερες προοδευτικές πλειοψηφίες. Το Συνέδριο θα συμβάλει θετικά σε αυτούς τους στόχους».

Ανάλογη εκτίμηση ως προς αυτό διατύπωσε σε συνέντευξή του στο Α’ Πρόγραμμα και ο κονοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν ένα ενδιαφέρον για την κοινή γνώμη αν κοιτούν προς τα “έξω”, δηλαδή εάν μια συζήτηση που γίνεται ανάμεσα στα μέλη του κόμματος στο πλαίσιο μιας εσωκομματικής διαδικασίας είναι ένα αντικείμενο το οποίο συμπεριλαμβάνει στον πυρήνα του τα μεγάλα προβλήματα που ζούμε σήμερα. Δηλαδή, πόλεμος, ακρίβεια, ενεργειακή κρίση, πανδημία, ανισότητες». Πρόσθεσε μάλιστα πως σε ένα συνέδριο οι συζητήσεις για τα ζητήματα αυτά πρέπει «να καταλήγουν σε συγκεκριμένες προτάσεις, προγραμματικές δεσμεύσεις και σε ένα σχέδιο απάντησης. Αυτό είναι η μεγαλύτερη πρόταση για το συνέδριό μας και εκεί θα κριθεί εάν θα είναι παραγωγικό».

«Οι πολίτες περιμένουν από εμάς ρεαλιστικές προτάσεις, λύσεις που θα τους βγάλουν από το αδιέξοδο, όραμα για το μέλλον, συγκεκριμένο προοδευτικό πρόγραμμα τετραετίας και ενωμένο και ισχυρό κόμμα, με τον Τσίπρα επικεφαλής» επισήμανε σε δηλώσεις του ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης. Όπως είπε βασικό ζήτημα είναι το «τι πρέπει να κάνουμε για να ηττηθεί και να φύγει το συντομότερο δυνατό η πλήρως αποτυχημένη και εχθρική προς τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας κυβέρνηση της ΝΔ».

*Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου στο news247.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Γιατί οι Αμερικανοί σπρώχνουν τον Κασσελάκη και γιατί η εκλογή του βοηθάει τον Μητσοτάκη

*Γράφει ο Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος - Ο Ανδρέας Παπανδρέου έλεγε...

Το δίκιο των εργαζομένων και του… Άδωνι

Εχει δίκιο ο Αδωνις Γεωργιάδης. Η χθεσινή απεργία ήταν...

Αχτσιόγλου: «Τα συνθήματα δεν φτάνουν, να δίνουμε ουσία και πολιτικό περιεχόμενο» (ΒΙΝΤΕΟ)

«Η δική μου υποψηφιότητα επιμένει στο πολιτικό περιεχόμενο. Έχω σαφείς...

Γ. Οικονόμου: Κάμερες παντού, καρφιά σε Θεοδωρικάκο, λές και πριν δεν κυβερνούσε ο Μητσοτάκης

Ο Γιάννης Οικονόμου ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, στην πρώτη κυβέρνηση Μητσοτάκη, υπερασπιζόταν...
Διαφήμιση