ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο νόμος της Μενδώνη για τις αρχαιότητες είναι παράνομος

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Οι βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ολγα Γεροβασίλη και Σία Αναγνωστοπούλου απέστειλαν επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, καταγγέλλοντας παράκαμψη των νόμιμων διαδικασιών αλλά και του ίδιου του κοινοβουλίου από την υπουργό Πολιτισμού, σε ότι αφορά την ψήφιση του Κώδικα Νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Καταγγέλλουν ότι μέσα σε μία μόλις εβδομάδα, ο Κώδικας Νομοθεσίας κατατέθηκε, συζητήθηκε στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων και ψηφίστηκε από τη Βουλή με μία διαδικασία «που δεν διαφυλάττει και δεν τιμά το κύρος του Κοινοβουλίου και των θεσμών, όπως αυτοί εκπροσωπούνται αφενός από το Υπουργείο Πολιτισμού της χώρας και αφετέρου από την Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποίησης».

Η επιστολή τους η οποία κοινοποιείται στον υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, τον γενικό γραμματέα Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων Στ. Κουτνατζή και τον πρόεδρο της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης Γ. Σταυρόπουλο, ανεφέρει πως «δεν πρέπει να επιτρέψουμε και να νομιμοποιήσουμε τέτοιες πρακτικές απαξίωσης των θεσμών, παράκαμψης του κοινοβουλευτισμού και χλευασμού της δημοκρατίας. Σας καλούμε να λειτουργήσετε, εκ της θέσεώς σας, στην κατεύθυνση αποκατάστασης της νομιμότητας, ώστε άμεσα να διορθωθούν τα λάθη που εγκαίρως σας επισημάναμε στον Κώδικα, καθώς και τα θεσμικά λάθη όσων επιμένουν να παραπλανούν συστηματικά με τέτοιες μεθοδεύσεις το κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό».

«Πρόκειται για ένα μείζον ζήτημα κάκιστης και παράνομης νομοθέτησης με παράλληλη παράκαμψη των νόμιμων διαδικασιών αλλά και του ίδιου του κοινοβουλίου, που αντιβαίνει στους νόμους, στο Σύνταγμα της χώρας, στον κανονισμό της Βουλής και είναι απόλυτα αντίθετο ακόμα και στη διαδικασία κωδικοποίησης, που έχει θεσπιστεί και αναλυθεί μέσω εγχειριδίου και οδηγιών από την ίδια την Κ.Ε.Κ. και τις αρμόδιες Αρχές (Ν. 4622/2019). Πρακτική νομοθέτησης που δημιουργεί μάλλον ανασφάλεια, παρά ασφάλεια δικαίου στους πολίτες» τονίζουν.

Προσθέτουν πως «η κυβέρνηση προχώρησε ακάθεκτη κυρώνοντας ακόμη και “τα λάθη”, εμπαίζοντας τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και τους ίδιους τους βουλευτές. Πρόκειται για ένα μείζον ζήτημα κάκιστης και παράνομης νομοθέτησης με παράλληλη παράκαμψη των νόμιμων διαδικασιών αλλά και του ίδιου του κοινοβουλίου, που αντιβαίνει στους νόμους, στο Σύνταγμα της χώρας, στον κανονισμό της Βουλής και είναι απόλυτα αντίθετο ακόμα και στη διαδικασία κωδικοποίησης».

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Προκλητική δήλωση Θεοδωρικάκου 3 μέρες μετά τον πυροβολισμό στον 16χρονο Ρομά

Ενώ η ελληνική κοινωνία «βράζει» εδώ και τρεις ημέρες...

Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν πήρε το μάθημά της από την 108η θέση

Σαφείς αιχμές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης για την ελευθερία του Τύπου,...

Κ. Νοτοπούλου: Ανελαστική οικονομική ψυχοκοινωνική δραστηριότητα ο τουρισμός

Στις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού αλλά και τις προϋποθέσεις...

ΣΕΛΠΕ: Aρνητική η επίδραση του πληθωρισμού στους καταναλωτές – Ένας στους δύο μειώνει τις αγορές

Ένας στους δύο καταναλωτές θα μειώσει τις δαπάνες για αγορές το...
Διαφήμιση