Η συνάντηση των δώδεκα κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη εβδομάδα, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, στο σπίτι του Αλέκου Φλαμπουράρη ήταν μια πρωτοβουλία του τελευταίου επειδή στην Κουμουνδούρου είναι πλέον πεπεισμένοι ότι έχουμε εισέλθει σε προεκλογική χρονιά και σύντομα θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις τις οποίες θα προκαλέσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Μια συνάντηση που έγινε «σε χαλαρό και ενωτικό κλίμα» όπως λένε όλοι οι συμμετέχοντες.
Με βάση τα προαναφερόμενα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανοιχτά δύο βασικά θέματα: το επικείμενο συνέδριο (ήταν το βασικό θέμα συζήτησης στη συνάντηση) και το πολύ σημαντικό θέμα των συμμαχιών.
Ψάχνουν ημερομηνία
Για το συνέδριο, λένε στο Documento στελέχη που ήταν στη συνάντηση, οι εσωκομματικές διεργασίες, όπως η εκλογή των νομαρχιακών επιτροπών που παραδοσιακά προκαλούν μια εσωστρέφεια, έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία. Συνεπώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κάτι να φοβηθεί, απλώς πρέπει εκ των πραγμάτων να συνεκτιμήσει την πορεία της πανδημίας. Ωστόσο, άλλα στελέχη εξέφρασαν τον φόβο ότι θα υπάρξουν στον δρόμο προς το συνέδριο φαινόμενα εσωστρέφειας που θα εκμεταλλευτούν η άλλη πλευρά και τα ΜΜΕ που τη στηρίζουν. Πέρα φυσικά από το γεγονός ότι η πανδημία βάζει εκ των πραγμάτων τα δικά της δεδομένα.
Η επιθυμία όλων είναι να γίνει το συνέδριο, και ως προς αυτό αρκετοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να διεξαχθεί με τη χρήση της τεχνολογίας, δηλαδή με μεικτό σύστημα: οι μισοί σύνεδροι να συμμετέχουν μέσω διαδικτύου και οι μισοί διά ζώσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι άλλωστε το μοναδικό κόμμα που διαθέτει την τεχνογνωσία και την έχει δοκιμάσει με επιτυχία στις εσωκομματικές του εκλογές για τις νομαρχιακές. Ωστόσο συγκεκριμένες ημερομηνίες δεν συζητήθηκαν.
Τα δύσκολα αφορούν το έτσι κι αλλιώς σοβαρό θέμα των συμμαχιών. Για το συγκεκριμένο θέμα στη συνάντηση των δώδεκα ακούστηκαν αρκετές απόψεις. Οπως για παράδειγμα η άποψη κορυφαίου στελέχους της Ομπρέλας ότι «πρέπει να διαφυλαχθεί η ταυτότητα του κόμματος», αλλά και το ερώτημα κορυφαίου στελέχους των προεδρικών εάν «η Ομπρέλα επιμείνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς και αν θα κατεβάσει το συγκεκριμένο κείμενο θέσεών της προς ψήφιση στο συνέδριο προκειμένου να μετρήσει τις όποιες δυνάμεις της». Απέναντι βέβαια στη συλλογική απόφαση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που κινείται από τις παρυφές της σοσιαλδημοκρατίας μέχρι τη ριζοσπαστική και κινηματική Αριστερά.
Σε κάθε περίπτωση, όλοι στη συγκεκριμένη συνάντηση συμφώνησαν ότι το επικείμενο συνέδριο, όποτε και αν διεξαχθεί, πρέπει και θα είναι ενωτικό με στόχο τη νίκη στις εκλογές.
Η φθορά της ΝΔ
Ενα ακόμη θέμα που απασχολεί τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι η κεφαλαιοποίηση των διαρροών του κυβερνώντος κόμματος. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ΝΔ χάνει όλο και μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων που τη στήριξαν στις εκλογές του 2019, αλλά αυτοί δεν πηγαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Στο μεγαλύτερο μέρος τους γεμίζουν τη δεξαμενή των αναποφάσιστων, των «Δεν ξέρω δεν απαντώ» και του «Ολοι ίδιοι είναι». Ενα μάλιστα μέρος εξ αυτών πηγαίνει δεξιότερα της ΝΔ.
Το ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η διαμόρφωση της εναλλακτικής του πρότασης ώστε να καταστεί ελκυστική για τα στρώματα εκείνα της κοινωνίας, όπως η μεγάλη μάζα των ελεύθερων επαγγελματιών, των αγροτών και των συνταξιούχων, που απομακρύνθηκαν από αυτόν.
Το θέμα της πρόσφατης συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας ήταν μια καλή πρόβα τζενεράλε για τον ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα για εκλογικά ακροατήρια που παραδοσιακά δεν ήταν φιλικά σε αυτόν.
Το θέμα απασχόλησε και τους συμμετέχοντες στον λεγόμενο «πρωινό καφέ» της Παρασκευής, όπου ο Αλ. Τσίπρας αποφάσισε να ζητήσει αλλαγές στα άρθρα 2 και 18, δηλαδή τα άρθρα που αφήνουν εκτός αμυντικής συμφωνίας τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες που ορίζονται από το διεθνές δίκαιο και προβλέπουν την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών σε εμπόλεμες περιοχές όπως το Σαχέλ, μια περιοχή νότια της ερήμου Σαχάρα η οποία εκτείνεται διαμέσου δέκα αφρικανικών χωρών.
Το σκεπτικό είναι ότι όσο και οι πολίτες να αντιλαμβάνονται και να θέλουν την ενίσχυση στη συγκεκριμένη περίπτωση του ναυτικού (λόγω των τουρκικών προκλήσεων), δύσκολα θα δεχτούν την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών για παράδειγμα στο Σαχέλ όπου ακόμη και οι Γάλλοι αποσύρονται. ΄Η γιατί δεν υπάρχουν αναφορές στη συμφωνία για τα κατοχυρωμένα από το διεθνές δίκαιο δικαιώματα της Ελλάδας στις αποκλειστικές οικονομικές της ζώνες (ΑΟΖ), για παράδειγμα στην ανατολική Μεσόγειο; Εκεί όπου το γαλλικό ερευνητικό πριν από λίγες ημέρες παρενοχλήθηκε από τουρκικό πολεμικό πλοίο 10 περίπου ναυτικά μίλια ανατολικά της Κρήτης.
«Εμείς δεν θα φέρναμε ποτέ μια αμυντική συμφωνία που θα άφηνε ανοιχτό το θέμα της υπεράσπισης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ μας, καθώς και μια συμφωνία που θα εξέθετε ελληνικές δυνάμεις σε αποστολές σε εμπόλεμες περιοχές πολύ μακριά τόσο από την ελληνική όσο και από τη γαλλική επικράτεια» ήταν η αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Μια αναφορά που κάλλιστα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως «μπούσουλας» για το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι ελκυστικός και σε εκλογικά ακροατήρια που κινούνται στον λεγόμενο μεσαίο χώρο και είναι ευαίσθητα περί των εθνικών.
* Του Δημήτρη Χατζηνικόλα στο documentonews.gr