Ρωσία: Διακόπτει από σήμερα την παροχή φυσικού αερίου προς Πολωνία και Βουλγαρία

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Αργά το βράδυ της Τρίτης, η ρωσική Gazprom ενημέρωσε τη βουλγαρική Bulgargaz ότι θα σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου από την Τετάρτη, εφόσον δεν πληρώσει για τις προμήθειες σε ρούβλια, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας.

Το βουλγαρικό υπουργείο ανέφερε ότι έχει λάβει μέτρα για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων σε ό,τι αφορά τις προμήθειες φυσικού αερίου και τη διαχείριση της κατάστασης.

Υπογράμμισε, δε, ότι στην παρούσα φάση δεν απαιτούνται περιορισμοί στην κατανάλωση φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, η οποία καλύπτει πάνω από το 90% των αναγκών της με τις εισαγωγές από Gazprom.

Κλείνει η στρόφιγγα και για την Πολωνία

Νωρίτερα ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός που συμπεριλήφθηκε στο νέο πακέτο κυρώσεων της Βαρσοβίας κατά της Μόσχας, ενημέρωσε την πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου PGNiG ότι διακόπτει την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Γιαμάλ από τις 9 το πρωί (σ.σ. ώρα Ελλάδος) της Τετάρτης, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η PGNiG.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση της Πολωνίας ενημερώθηκε ότι η προμήθεια φυσικού αερίου της χώρας από τη Ρωσία θα σταματήσει από την Τετάρτη μετά την άρνηση της Βαρσοβίας να πληρώσει τον προμηθευτή της, την Gazprom, σε ρούβλια.

Η απόφαση ήρθε λίγες ώρες μετά τις κυρώσεις της Πολωνίας σε βάρος της μεγαλύτερης ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom και άλλων 50 φυσικών και νομικών οντοτήτων της Ρωσίας.

Σε συνέντευξη Τύπου, οι Πολωνοί υπουργοί δήλωσαν ότι υπάρχει επαρκές απόθεμα φυσικού αερίου για να αντιμετωπιστεί η διακοπή, κατηγορώντας τη Gazprom για αθέτηση της σύμβασης.

«Ο ενεργειακός εφοδιασμός της Πολωνίας είναι ασφαλής», διαβεβαίωσε η υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος, Άννα Μόσκβα. Όπως είπε η υπουργός, δεν υπάρχει ανάγκη άντλησης φυσικού αερίου από τα αποθέματα, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι πολωνοί καταναλωτές δεν θα μείνουν χωρίς φυσικό αέριο.

«Οι ροές από άλλες πηγές θα αντικαταστήσουν τις προμήθειες της Gazprom», τόνισε από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός για την Ενεργειακή Ασφάλεια της Πολωνίας Πιοτ Ναΐμσκι, συμπληρώνοντας πως ούτως ή άλλως η σύμβαση για τον αγωγό Γιαμάλ επρόκειτο να λήξει τον Δεκέμβριο.

Η πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου ανέφερε ότι θα λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της ροής φυσικού αερίου, υπογραμμίζοντας ότι η διακοπή της συνιστά αθέτηση των όρων της σύμβασης. Μάλιστα, προανήγγειλε πως έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει αποζημίωση για την αθέτηση των όρων της σύμβασης.

Την ίδια στιγμή, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν έως και 17% αναφέρει το Bloomberg.

Η Πολωνία έχει ταχθεί επανειλημμένα υπέρ των αυστηρότερων κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα σταματήσει τις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα έως τον Μάιο και θα σταματήσει να χρησιμοποιεί ρωσικό πετρέλαιο μέχρι το τέλος του 2022.

Πηγή: flash.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Το Leftdoor.eu συμμετέχει στην 24ωρη απεργία των ΜΜΕ

Το documentonews.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε για...

Φτάνει μια 24ωρη απεργία; Αντέχουμε 60 χρόνια μνημόνια;

*Του Δημήτρη Κωστάκου - Πυρετωδώς προετοιμάζονται ΓΣΕΕ, ΠΑΜΕ, Εργατικά...

Ένταση στη Μέση Ανατολή / Το Ισραήλ αποφάσισε: «Το χτύπημά μας κατά του Ιράν θα είναι επώδυνο»

«Επώδυνα» αντίποινα κατά του Ιράν αποφάσισε το μικρό υπουργικό...
Διαφήμιση