Π. Καρβουνόπουλος: Οι πανάκριβες φρεγάτες δεν εξυπηρετούν τα επιχειρησιακά σχέδια του πολεμικού ναυτικού

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

«Το βασικό επιχείρημα για την επιλογή των γαλλικών φρεγατών ήταν το στρατηγικό πυραυλικό σύστημά τους, το οποίο όμως δεν υπάρχει στις φρεγάτες Μπελαρά. Συνεπώς δεν καταλαβαίνω με τι κριτήρια προχώρησαν αυτές οι αγορές», είπε στον ρ/σ “Στο Κόκκινο 105,5” και στον Νίκο Ξυδάκη, ο εκδότης του διαδικτυακού ιστότοπου, militaire.gr, Πάρις Καρβουνόπουλος.
 
«Επειδή άκουσα τον πρωθυπουργό να λέει ότι για τις φρεγάτες Μπελαρά, υπάρχει πενταετής  τεχνική υποστήριξη, ο κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει ότι στα επόμενα 30 χρόνια θα έχουμε ένα τριπλάσιο κόστος συντήρησης των νέων οπλικών συστημάτων, εκτός κι αν θέσουμε -όπως παλιά- σε αχρηστία. Σας θυμίζω ότι υπάρχουν στην Ελευσίνα μεταγωγικά αεροπλάνα C-127 ολοκαίνουργια, τα οποία δεν έχουνε πετάξει ποτέ, γιατί δεν μπορούσαμε να τα υποστηρίξουμε και να τα συντηρήσουμε.
 
Επιπλέον δεν μπόρεσα να καταλάβω ποτέ γιατί η Ελλάδα έπρεπε να εμπλακεί σε ένα πρόγραμμα αγοράς φρεγατών οι οποίες τώρα μόλις λαναρίστηκαν, ενώ εδώ και χρόνια συζητούσε για να προμηθευθεί το προηγούμενο μοντέλο δοκιμασμένων φρεγατών. Αυτό που κατάλαβα είναι ότι κάποιος έπρεπε να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα Μπελαρά και μάλιστα πληρώνοντας προκαταβολικά, καθώς όταν θα κάνει εν πλω δοκιμές η πρώτη φρεγάτα, εμείς θα έχουμε πληρώσει ήδη τα δύο τρίτα και των τριών που θα προμηθευθούμε.
 
Η επίσημη δικαιολογία που χρησιμοποιείται συνήθως, είναι το γεωπολιτικό αποτύπωμα της στενής σχέσης με τον εκάστοτε προμηθευτή, κάτι που έχει διαψευστεί πλήρως. Δεν νομίζω ότι αποτελεί κάποια ιδιαίτερα στήριξη το γεγονός ότι έκανε άσκηση το Σαρλ ντε Γκωλ στα Κύθηρα ή ότι κέρδισε κάτι η Ελλάδα από τους Γάλλους. Αντίθετα η Γαλλία ευχαρίστησε την Ελλάδα για το γεγονός ότι εξασφάλισε 2000 θέσεις εργασίας σε βάθος πενταετίας.
 
Το να χρησιμοποιούμε τις εξοπλιστικές αγορές της χώρας ως συνδρομή προστασίας δεν θα μας βοηθήσει. Αυτό που θα μας βοηθούσε, είναι να διαβάσουμε την απειλή έτσι ώστε να μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε, νομίζω με τρόπο πιο οικονομικό και παράγοντας συστήματα στην Ελλάδα, όπως πτητικές μηχανές τύπου drone.  
 
Επίσης, η Ελλάδα αρνούμενη να υπογράψει τα εφαρμοστικά μνημόνια της Συμφωνίας των Πρεσπών, αρνείται να διαδραματίσει το ρολό που θα μπορούσε στα Βαλκάνια, ελέγχοντας ουσιαστικά τις ένοπλες δυνάμεις της Βόρειας Μακεδονίας».

Πηγή: Ρ/Σ “Στο Κόκκινο 105,5”

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Γάζα: Η Εξεταστική Επιτροπή του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά...

Εξελίξεις και στον ΣΥΡΙΖΑ: Ραγκούσης – Θεοχαρόπουλος ζητούν δημοψήφισμα για την κεντροαριστερά

Μπαράζ κινήσεων και προτάσεων έρχεται στην Κεντροαριστερά μετά τα...

Ο «έμπορος αστείων» Μητσοτάκης και η «αριστεία» του (ανύπαρκτου) ανεμιστήρα 

*Γράφει ο Γεράσιμος Χολέβας - Στις πρώτες δηλώσεις του...

Έκρηξη με μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο μαγειρικών σκευών στην Κάτω Κηφισιά

Αναστάτωση στην περιοχή της Κάτω Κηφισιάς μετά από μεγάλη...
Διαφήμιση