Πρόταση μομφής: Σύγκρουση Τσίπρα-Μητσοτάκη στη Βουλή με ατάκες «φωτιά» (βίντεο)

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Κορυφώνεται απόψε η συζήτηση για την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το τετ α τετ Τσίπρα – Μητσοκάκη με φόντο την κακοκαιρία Ελπίδα και τον Χρ. Στυλιανίδη.

Τα «δόντια» και τις… ορέξεις τους για την σημερινή σύγκρουση που θα έχουν στην κορύφωση της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας την Κυριακή έδειξαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας με μια εκτός προγράμματος, ιδιαίτερα σκληρή, αντιπαράθεση που είχαν το βράδυ του Σαββάτου στην Ολομέλεια.

Ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρακολουθούσαν διά ζώσης τον κεντρικό πρωταγωνιστή της διαχείρισης της κακοκαιρίας, Χρήστο Στυλιανίδη, να εικονογραφεί την δική του εικόνα για την αποτυχία αντιμετώπισης της «Ελπίδας». Τα όσα υποστήριξε ο Κύπριος υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας άναψαν την «σπίθα» και πήραν «φωτιά τα τόπια» μεταξύ των δύο πολιτικών αντιπάλων.

«Η ΕΜΥ λέει ότι η κακοκαιρία δεν ήταν από τις χειρότερες στην Αττική» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: «Δεν έκλεισε μόνο η Αττική Οδός αλλά και η Κατεχάκη και η Μεσογείων που έχουμε τόσα νοσοκομεία. Τι έφταιξε και δεν μπορέσατε; Θα μας πείτε πού κάνατε το λάθος ή θα πετάμε το λάθος στην εξέδρα; Ή μήπως θα μας πείτε ότι Κατεχάκη και Μαραθώνος δεν ανήκουν στη σφαίρα επιρροής του κράτους;».

Και επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Χρήστο Στυλιανίδη. «Θα αναλάβατε ποτέ έστω μία ευθύνη; Να μας πείτε τι κάνατε λάθος; Θέλω να σας ρωτήσω κύριε πρωθυπουργέ και κύριε υπουργέ της Κλιματικής Κρίσης. Ζητήσατε από τον παραχωρησιούχο τη διακοπή κυκλοφορίας στα βαρέα οχήματα; Η εταιρεία, που έχει βαρύτατες ευθύνες άλλα λέει. Λέει ότι εσείς αρνηθήκατε».

«Ή είστε κατσαπλιάδες στις διαδικασίες σας ή λέτε ψέματα»

Και στο ίδιο τέμπο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο θέμα με τα πρακτικά των συσκέψεων. «Λέτε ότι δεν είχατε γράψει τα πρακτικά. Σας ζητάμε να δώσετε τα πρακτικά, ο πρωθυπουργός έκανε τον μεσάζοντα με την εταιρεία, λες και δεν υπάρχουν νόμοι και συμβάσεις, αξιολόγησε μόνος του το κόστος ώστε να δώσει ενδεχομένως την ευκαιρία στην εταιρεία ότι δε θα έχουν άλλες απαιτήσεις οι πολίτες».

Και πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας: «Δεν είναι ρόλος μεσίτη ή διαμεσολαβητή του πρωθυπουργού. Είναι δυνατόν να μας λέτε ότι το πρόβλημά μας δεν έχουμε κρίσιμα ραντάρ όταν στις συσκέψεις που κάνατε με zoom δεν κάνατε record; Ή μας λέτε ψέματα για να αποφύγετε την ευθύνη; Ή είστε κατσαπλιάδες στις διαδικασίες σας ή λέτε ψέματα». Δείτε το βίντεο:

Παραδοχή Μητσοτάκη και αιχμές για το Μάτι

Παίρνοντας τον λόγο ο πρωθυπουργός μίλησε πάλι για την σφοδρότητα του καιρικού φαινομένου. «Κανείς μετεωρολόγος δεν προέβλεψε τον όγκο του χιονιού που έπεσε στο κέντρο της Αθήνας. Και σε αντίθεση με άλλες χιονοθύελλες το χιόνι έπεσε μέρα μεσημέρι – συνήθως πέφτει βράδυ – και κανείς μετεωρολόγος δεν είχε προβλέψει ότι θα ρίξει μισό μέτρο στο κέντρο της Αθήνας και στα βόρεια προάστια» είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε πως «η Αττική οδός θα έπρεπε να έχει κλείσει νωρίτερα από ό,τι έκλεισε, προφανώς, αυτό αποδεικνύεται από το αποτέλεσμα του εγκλωβισμού. Όμως το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης δεν το έχει το Ελληνικό κράτος, το έχει η ίδια η Αττική Οδός, ο παραχωρησιούχος, ο οποίος ισχυριζόταν ότι μπορούσε να κρατήσει έναν δρόμο ανοιχτό και δεν κατάφερε τελικά να το κάνει. Στην πορεία, δε, φάνηκαν και χτυπητές αδυναμίες ως προς την προετοιμασία της Αττικής Οδού για ένα τέτοιο φαινόμενο».

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας του πως «αναφερθήκατε ότι δεν πρέπει να κάνω τον μεσάζοντα. Εγώ εξασφάλισα τα 2.000 ευρώ αποζημίωση. Εσείς κ. Τσίπρα γιατί τέτοια αγάπη ξαφνικά για την Αττική Οδό;».

Ενώ για την «προσχηματική συγγνώμη» που του καταλόγισε ο Αλέξης Τσίπρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως «προτιμώ την ειλικρινή συγγνώμη, από την καμία συγγνώμη όταν είχαμε 120 νεκρούς στο Μάτι».

«Θέλετε διαρκώς κάποιος άλλος να φταίει εκτός από σας»

Ο Αλέξης Τσίπρας ξαναπήρε τον λόγο χαρακτηρίζοντας «προκλητικό» τον λόγο του πρωθυπουργού. «Είναι γνωστό ότι θέλετε διαρκώς κάποιος άλλος να φταίει εκτός από σας. Ο τρόπος με τον οποίο μιλήσατε ενισχύει το επιχείρημά μου ότι η συγγνώμη σας ήταν απολύτως προσχηματική. Διότι όταν λέτε συγγνώμη πρέπει να μας εξηγήσετε πού κάνατε λάθος και να μας πείτε τι θα κάνετε για να το διορθώσετε αυτό το λάθος» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οφείλατε αντί να τηλεφωνείτε στον πρόεδρο της συγκεκριμένης εταιρείας – και είναι και ντροπή σας να αφήνετε αιχμές σε μένα – ο οποίος τυγχάνει να είναι και νομικός σας σύμβουλος για να βρείτε φόρμουλα για την αποζημίωση, να μιλήσετε ευθέως για τις ευθύνες της και για τις δικές σας ευθύνες και να αφήσετε τη νομική διαδικασία ανοιχτή σε κάθε πολίτη, έτσι όπως ο νόμος ορίζει» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επανέφερε μάλιστα το θέμα των πρακτικών από τις κρίσιμες συσκέψεις. «Επιχειρείτε να υπεκφύγετε των ευθυνών σας με λαθροχειρίες. Είναι αδιανόητο να μας λέτε ότι δεν είχατε καταγεγραμμένα πρακτικά, είτε καταγεγραμμένη μια διάσκεψη κρίσιμη με περιφερειάρχες και υπουργούς. Η παραχωρησιούχος εταιρεία σήμερα ισχυρίζεται κάτι άλλο. Πώς θα αποδείξετε ότι έχει την κύρια ευθύνη όταν λέτε ότι δεν τηρήθηκαν πρακτικά» κατέληξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και απαντώντας σε όσα υποστήριξε για το Μάτι ο πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «Όταν ζήτησα από τον τότε υπουργό Πολιτικής Προστασίας που είχε την ευθύνη να καθίσει κάποιες μέρες στη θέση του προκειμένου να είμαστε ασφαλείς ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε κάποιο έκτακτο γεγονός και μετά να φύγει, εσείς την άλλη μέρα είπατε “δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη δίχως παραιτήσεις’. Θα πληρώσετε τώρα με το ίδιο νόμισμα τα δικά σας καμώματα. Τη δική σας κριτική, τη δική σας στάση όλες εκείνες τις μέρες που ήσασταν στην αντιπολίτευση» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος τις δικές του εξηγήσεις για την αποτυχήμενη αντιμετώπιση της πρόσφατης κακοκαιρίας έδωσε ο Χρήστος Στυλιανίδης.

Αναφερόμενος στις συσκέψεις που προηγήθηκαν για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας και για το αν κρατούνται πρακτικά, κρίσιμο ζήτημα που ανέδειξε το iEidiseis, ο Χρ. Στυλιανίδης υποστήριξε πως αυτές «οι συσκέψεις δεν είναι συνεδρίαση διοικητικού οργάνου» και διαβεβαίωσε πως «δεν τηρούνται πρακτικά ακόμα και με βάση την ενωσιακή πρακτική αλλά και την εθνική πρακτική όπως με έχουν ενημερώσει οι νομικοί μας σύμβουλοι. Είναι ad hoc συνεδριάσεις που δεν κρατούνται πρακτικά».

Στην ομιλία του ο Χρ. Στυλιανίδης άφησε αιχμές καθώς υποστήριξε πως «την ώρα της μάχης χρειάζεται μια πλήρης και ενημερωμένη λειτουργική εθνική βάση δεδομένων. Τέτοια δεν υπάρχει στη χώρα, ψάχνουμε να βρούμε στοιχεία, υπάρχει ένας ανταγωνισμός που δεν δίνει ο ένας στον άλλον στοιχεία, δεν υπάρχει οριζόντια διασύνδεση, δεν είναι δυνατόν να μην έχει η πολιτική προστασία στο μικρό της κέντρο διαχείρισης κρίσεων κάμερες να παρακολουθεί όλα τα αυτοκίνητα σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας. Δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα, οι συμβάσεις πρέπει να αλλάξουν, χρειάζεται λοιπόν ένα κέντρο όπως το έχει ορίσει και ο πρωθυπουργός».

Παράλληλα, ο Χρ. Στυλιανίδης σημείωσε, πως «η διαχείριση κρίσεων δε γίνεται ούτε με γιουρούσια και αυτοσχεδιασμούς. Πάντα αποτυγχάνει αν γίνεται έτσι. Γίνεται πάντα με σύστημα, οργάνωση» και πρόσθεσε: «Ο Στυλιανίδης δεν θα βγάζει φωτογραφίες για τα social media για το που βρίσκεται την ώρα της μάχης. Προτιμώ να χάνω την επικοινωνία και να κερδίσω στην ουσία».

* Από το ρεπορτάζ του Μιχάλη Χαριάτη στο ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ούτε λεπτό χαμένο

Με ανανεωμένη σύνθεση και με αποφασιστικότητα να δοθεί η...

Τουρκικά αλιευτικά στις ακτές των Κυθήρων – Καμία αντίδραση από το ελληνικό λιμενικό

Σοκ προκαλεί η είδηση ότι τουρκικά αλιευτικά έφτασαν ως...

Διονύσης Τεμπονέρας: Άρχισαν τα όργανα για μισθωτούς και επαγγελματίες

Οι εκλογές της 21ης Μαΐου ολοκληρώθηκαν και πριν ακόμα τελειώσει η...

Der Spiegel: Τα τρολ της ΝΔ και τα fake news

*Της Κάκης Μπαλή - Προχθές άλλαξε και δη με...
Διαφήμιση