Τσίπρας: Ευκαιρία για τις προοδευτικές δυνάμεις να πρωτοστατήσουν σε μία αναγκαία αλλαγή για την Ευρώπη (Video)

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι με τον οποίο συνομίλησαν για την ανάγκη να υπάρξουν γενναία βήματα από την ΕΕ την επόμενη περίοδο και να στηριχθεί ο ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποδεχόμενος τον Νταβίντ Σασόλι, έκανε λόγο για μια «ενδιαφέρουσα και κρίσιμη περίσταση για το μέλλον της Ευρώπης μετά την ιστορική τομή της πανδημίας» που «αλλάζει ή πρέπει να αλλάξει τον τρόπο σκέψης όλων».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την ανάγκη για ύπαρξη αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας με σκοπό την υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης, τη μείωση της ανεργίας και την οικονομική σύγκλιση, ενίσχυση του Ταμείου Ανάκαμψης στο πρότυπο των ΗΠΑ, υιοθέτηση Ευρωπαϊκού Συμφώνου για Άσυλο και Μετανάστευση που θα βασίζεται στον δίκαιο διαμοιρασμό των αιτούντων άσυλο και τη νόμιμη μετανάστευση, αλλά και ουσιαστική διπλωματική δραστηριοποίηση της ΕΕ ειδικά στη γειτονιά της με γνώμονα την προάσπιση του διεθνούς δικαίου.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας, συνεχάρη τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το ψήφισμα που ενέκρινε η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών για την άρση της πατέντας των εμβολίων, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα δημόσιο αγαθό, στο οποίο θα πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες.

Αναλυτικά ο διάλογος Αλέξη Τσίπρα-Νταβίντ Σασόλι:

Αλέξης Τσίπρας: Θέλω να εκφράσω τη χαρά μου που συναντιόμαστε και πάλι και να σας πω ότι είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα και κρίσιμη περίσταση αυτή που συζητάμε για το μέλλον της Ευρώπης, μετά την ιστορική τομή της πανδημίας. Πιστεύω ότι αλλάζει τον τρόπο σκέψης όλων ή πρέπει να αλλάξει τον τρόπο σκέψης όλων.

Η Ευρώπη η αλήθεια είναι ότι στην αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών της επιπτώσεων έκανε κάποια σημαντικά βήματα μπροστά, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, όμως στη συζήτηση για την επόμενη μέρα αυτά τα βήματα πρέπει να γίνουν πιο τολμηρά.

Να ενισχυθεί σε πόρους και σε διάρκεια το Ταμείο και να αναθεωρηθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας, να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη του παρελθόντος.

Νταβίντ Σασόλι: Ακριβώς αυτό λέω και εγώ. Λέω σε κάθε κατάσταση πως έχουμε ανάγκη να αλλάξουμε αυτό το Σύμφωνο, δε μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα μέσα που είχαμε πριν. Δε μπορούμε μαγικά να βγούμε από την κρίση. Πρέπει να ανοίξουμε μια συζήτηση γιατί σε αυτή την κρίση τα μέσα που είχαμε δεν είναι πιο καλά για να την αντιμετωπίσουμε.

Αλέξης Τσίπρας: Αν η Ευρώπη αντιμετώπιζε και την κρίση χρέους με έστω το 1/10 της λογικής που έχει σήμερα δεν θα είχαμε περάσει όλη αυτή την περιπέτεια. Κι ήταν μια πολύ σκληρή περιπέτεια για την Ελλάδα η οκταετία 2010-2018. Αλλά είναι μια ευκαιρία, και πιστεύω ότι οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να πρωτοστατήσουν για μια αναγκαία αλλαγή για την Ευρώπη και στα θέματα της κοινωνικής σύγκλισης, της οικονομίας για να έχουμε βιώσιμη και συμπεριληπτική ανάπτυξη, αλλά και στα θέματα που αφορούν την αναθεώρηση του συμφώνου για τη μετανάστευση, για το δίκαιο διαμοιρασμό του βάρους και βεβαίως και στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου γιατί ας μην ξεχνάμε πως η ειρήνη είναι πάρα πολύ σημαντικό πράγμα, ιδίως για την περιοχή μας.

Πριν κλείσω να σας συγχαρώ για την αποδοχή του ψηφίσματος στο Ευρωκοινοβούλιο για την άρση της πατέντα για το εμβόλιο. Είναι ένα δημόσιο αγαθό πρέπει να έχουν όλοι οι πολίτες πρόσβαση σε αυτό.

Νταβίντ Σασόλι: Τώρα αυτό που έχουμε ανάγκη είναι να μην έχουμε ταμπού. Πρέπει να βρούμε λύσεις για την εποχή μετά τον covid. Σκέφτομαι πως πρέπει να ξανασκεφτούμε τις λύσεις που είχαμε πριν, όχι ακριβώς όπως ήταν πριν, θα έχουμε προβλήματα, αυτό είναι το μεγάλο λάθος που δεν πρέπει να κάνουμε. Για να αλλάξουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας πρέπει να ανοίξουμε μια μεγάλη συζήτηση, ελεύθερη, πρέπει να είναι χωρίς ταμπού. Ο κορωνοϊός μας έδωσε πολλά μαθήματα. Καταλάβαμε που η Ευρώπη τα πάει καλύτερα και που δε λειτουργεί καθόλου.

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ο Μητσοτάκης προσπαθεί να μας πείσει ότι «προχωράμε πράγματι τολμηρά, και σίγουρα μπροστά»

Για μεταρρυθμίσεις και «μεγάλες αλλαγές» μιλά ο πρωθυπουργός στην...

ΣΥΡΙΖΑ: To ψηφιακό κόμμα, τα νέα μέλη, οι έρευνες και τα think tanks

*Του Μιχάλη Χαριάτη - Κόμβος! Μια «μηχανή» αποτύπωσης και,...

Μέση Ανατολή: Συνεχίζει τους βομβαρδισμούς το Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει σήμερα τη Λωρίδα της Γάζας παρά τις...
Διαφήμιση