Πέτρος Κόκκαλης: Η κλιματική κρίση δεν είναι μετεωρολογικό φαινόμενο, είναι πολιτικό έγκλημα (Ηχητικό)

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

«Η κυβέρνηση πετάει έξω τις τοπικές κοινωνίες απο τις διαδικασίες πράσινης μετάβασης και ανασυγκρότησης»

«Η έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για το Περιβάλλον θέτει όλους τους πολιτικούς και τις κυβερνήσεις, ενώπιων των ευθυνών τους», είπε στον ρ/σ ”Στο Κόκκινο 105,5” και στον Νίκο Ξυδάκη, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ., Πέτρος Κόκκαλης, τονίζοντας την ανάγκη η Πολιτεία να σχεδιάσει και να οργανώσει την προστασία των πολιτών, ενόψει της εντεινόμενης κλιματικής κρίσης. 

“Στη διακυβερνητική επιτροπή για την κλιματική αλλαγή, συμμετέχουν 190 κράτη και συγκεντρώνει την κατάσταση του κλίματος ανά τον κόσμο. Για πρώτη φορά η Επιτροπή είπε ξεκάθαρα ότι αυτά που βιώνουμε, είναι αποτέλεσμα των δικών μας αποφάσεων. Η υπερθέρμανση του πλανήτη και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, αποτελούν ανθρωπογενείς παρεμβάσεις.

Κατά συνέπεια, δεν μπορούμε να μιλάμε ούτε για θεομηνίες, ούτε για ότι κάναμε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό. Είναι πρωτόγνωρα φαινόμενα αλλά δεν είναι αναπάντεχα και η βασική δουλειά κάθε πολιτείας είναι να προστατεύει τη ζωή την υγεία και τις περιουσίες των πολιτών. Στον δημοκρατικό κόσμο στην Ευρώπη και στην Αμερική, λέγεται κλιματική δικαιοσύνη. Λέγεται  δίκαια μετάβαση, ενεργειακή μετάβαση που θα προσφέρει ευκαιρίες σε όλους και ειδικά στους πιο ευάλωτους.

Η Βόρεια Εύβοια είναι μία περιοχή που καταστράφηκε ολοσχερώς και χρήζει απολύτου επανασχεδιασμού προφανώς με φυσικές λύσεις και προφανώς με πρόβλεψη για την οικονομία των ανθρώπων. Επομένως τίθεται ζήτημα δίκαιης αποκατάστασης των ανθρώπων που έχουν πληγεί από ανθρωπογενείς καταστροφές όπως αυτές που συνέβησαν στην βόρεια Εύβοια που είναι η νέα Δυτική Μακεδονία.  

Στην Βόρεια Εύβοια, όπως και στη Δυτική Μακεδονία είδαμε ότι η κυβέρνηση δεν συμπεριλαμβάνει στο σχεδιασμό της για την αποκατάσταση των περιοχών τους ανθρώπους των τοπικών κοινωνιών. Είδαμε την ανάθεση της επιτροπής στον κ Μπένο, χωρίς πρόβλεψη συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών”. 

Χαμένη ευκαιρία για την Ελλάδα και το Περιβάλλον το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

“Το Ταμείο Ανάκαμψης και ανθεκτικότητας στην Ελλάδα έχει σκοπό να αφήσει ανθεκτικές περιβαλλοντικά και κοινωνικά κοινωνίες. Βλέπουμε όμως ότι εκτός από την παντελή έλλειψη διαβούλευσης, δεν έχει και καμία στόχευση για υποδομές που πρέπει να είναι βασισμένες σε φυσικές λύσεις. 

Επίσης χρειάζεται εκπαίδευση, ενημέρωση και συμμετοχή των πολιτών πάνω σε αυτές τις λύσεις γιατί οι λύσεις δεν πρόκειται να κατέβουν από ένα γραφείο συμβούλων. 

Για την Ελλάδα, το Ταμείο Ανάκαμψης και Σταθερότητας είναι μία μεγάλη χαμένη ευκαιρία να κάνει άλμα προς το μέλλον. 

Αυτή τη στιγμή, με αυτούς τους κανονισμούς, τους όρους και τον όγκο χρηματοδότησης,  αυτό που βλέπουμε ως κατανομή και σχεδιασμό είναι μία προσπάθεια να χωρέσει στο νεοφιλελεύθερο δόγμα μία νέα εποχή και δυστυχώς δεν βγαίνει. Δεν υπάρχουν προβλέψεις για τη βιοποικιλότητα, ενώ οι προβλέψεις για την αλλαγή του ενεργειακού μίγματος υπάρχουν, αλλά με τρόπο που να μη συμμετέχουν οι κοινωνίες και να μη σεβόμαστε τη βιοποικιλότητα. 

Δεν υπάρχουν καθόλου προβλέψεις για την προσαρμογή της ελληνικής κοινωνίας. Και κυρίως η επιλογή της πλήρους άντλησης των κεφαλαίων δανείων θα γίνει με όρους εμπορικούς και όχι με όρους κρατικών δανείων, μέσα από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, προκειμένου να φτιάξουμε τα έργα προσαρμογής για τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου. Τα έργα αυτά είναι μετρήσιμα και τα έσοδα έρχονται από τη μελλοντική εξοικονόμηση. Για παράδειγμα, το ορεινό μας οδικό δίκτυο πρέπει να αντικατασταθεί έτσι ώστε οι δρόμοι να αντέχουν μεγαλύτερες βροχοπτώσεις. 

Η πρόσβαση δανεισμού αυτών των 12 δισεκατομμυρίων, θα μπορούσε να γίνει με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και να δανειοδοτηθούν Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης έτσι ώστε να αναβαθμίσουν δίκτυα όμβριων, πυροσβεστικές υποδομές και μηχανισμούς πολιτικής προστασίας. 

Απέναντι στην κλιματική κρίση, οι προβλέψεις είναι εφιαλτικές για τα επόμενα χρόνια και δυστυχώς αυτά που είδαμε φέτος το καλοκαίρι, πολύ δύσκολα δεν θα τα ξαναδούμε”. 

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Πηγή: Ρ/Σ ”Στο Κόκκινο 105,5”

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ευρωεκλογές 2024: H επόμενη μέρα και η θετική εναλλακτική

*Γράφει η Δανάη Κολτσίδα - Οι ευρωεκλογές τελείωσαν, αλλά...

Ποια είναι η εναλλακτική στο σημερινό οικονομικό μοντέλο;

*Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου - Σε προηγούμενα άρθρα, περιγράψαμε τις...

Η “φυγή” Μητσοτάκη προϋποθέτει “έξοδο” Κασσελάκη και Ανδρουλάκη…

*Γράφει ο Γιώργος Καρελιάς - Στην πρώτη δήλωσή του...

ΣΥΡΙΖΑ: Πορεία για το συνέδριο, η ανασυγκρότηση και τα μηνύματα

*Του Ιάσονα Σχινά-Παπαδόπουλου - Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προχωρά με «ανοιχτό...
Διαφήμιση