Ο πόλεμος φέρνει ακρίβεια που «χτυπάει» το ψωμί – Πού θα φτάσει η τιμή του

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Συναγερμός επικρατεί στην αγορά για τις τιμές των σιτηρών που, όπως αναφέρει στο iEidiseis ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών κ. Μιχάλης Μούσιος, έχουν σπάσει το φράγμα των 400 ευρώ ανά τόνο μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, από όπου προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος των εισαγών στη χώρα μας.

Το ράλι των ανατιμήσεων στα σιτηρά ίσως επηρεάσει και την τιμή του ψωμιού το επόμενο διάστημα, με το καρβέλι να ξεπερνά ακόμα και το 1 ευρώ. Προς το παρόν μία φρατζόλα κοστίζει 0,80 λεπτά του ευρώ με μία ανατίμησή της να μην αποτελεί έκπληξη.

«Ο οικονομικός πόλεμος για τον τομέα της αρτοποιίας ξεκίνησε από το καλοκαίρι», αναφέρει στο iEidiseis ο κ. Μούσιος τονίζοντας πως το απόθεμα των κυλινδρόμυλων σε μαλακό σιτάρι επαρκεί για τις επόμενες 45 ημέρες.

«Από το καλοκαίρι έως και τον Ιανουάριο τριπλασιάστηκε η τιμή της ενέργειας και του φυσικού αερίου, ενώ υπήρξε και μία αύξηση στα σκληρά άλευρα, σχεδόν στο 90% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Ταυτόχρονα, τα υπόλοιπα είδη είδαν μία ανατίμηση στο 40%, δηλαδή στα βούτυρα, λάδια, υλικά συσκευασίας», αναφέρει ο κ. Μούσιος.

«Δεν έχουμε σταματήσει να βλέπουμε αυξήσεις σε όλα τα προϊόντα της παραγωγής, κάθε μέρα και μία διαφορετική τιμή», λέει κρούοντας το καμπανάκι του κινδύνου για την επόμενη ημέρα στη χώρα μας.

Σε ερώτηση σχετικά με τα αποθέματα σιτηρών και στο ενδεχόμενο να παρατηρηθούν ελλείψεις στην αγορά εξαιτίας της ρωσικής εισβολής ο κ. Μούσιος λέει, «μετά τον πόλεμο έχει παρατηρηθεί μία πολύ μεγάλη αύξηση στα μαλακά σιτηρά, καθώς η Ελλάδα εισάγει κυρίως από την Ουκρανία. Ο τόνος πριν από 13 ημέρες ήταν στα 247 ευρώ και σήμερα υπολογίζεται πάνω από 400 ευρώ, μιλάμε για διπλασιασμό της τιμής».

«Οι κυλινδρόμυλοι έχουν αυτή τη στιγμή απόθεμα για 40 με 45 ημέρες, ωστόσο τα συμβόλαια για τα μαλακά σιτηρά είναι στον αέρα, καθώς συνεχώς καταγράφονται ανατιμήσεις», τονίζει.

Θα αυξηθεί η τιμή της φρατζόλας;

Επιφυλακτικός ήταν ωστόσο ως προς τις ανατιμήσεις που μπορούν να δουν τα αρτοσκευάσματα το προσεχές διάστημα.

«Τον Σεπτέμβριο οι αρτοποιοί απορρόφησαν τις ανατιμήσεις και μόνο ένα 10% μετακύλησε στον καταναλωτή», υπενθυμίζει, λέγοντας, ωστόσο, πως από τις καινούριες παρτίδες που αναμένονται αυτές τις ημέρες, ο κάθε παραγωγός θα κρίνει και θα πράξει αναλόγως ως προς τις τιμές.

Την ίδια εικόνα για τις ανατιμήσεις στο ψωμί έχει και ο ιδιοκτήτης μεγάλου φούρνου στο κέντρο της Αθήνας κ. Ανδρέας Δημόπουλος, ο οποίος μιλώντας στο iEidiseis, τονίζει πως ο κλάδος τους αντέχει προς το παρόν, όμως κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί αν ο πόλεμος και το ράλι ακρίβειας σε πρώτες ύλες και ενέργεια συνεχιστούν.

«Δεν νομίζω ότι άμεσα θα δούμε το ψωμί να κοστίζει πάνω ένα ευρώ. Τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα θα παραμείνει στα 80 λεπτά. Το θέμα είναι όταν θα ανοίξουν οι εισαγωγές, γιατί αν οι καταστηματάρχες δεν έχουν κάνει τα κουμάντα τους από αλεύρι και σιτάρι, θα υπάρξει σίγουρα πρόβλημα», λέει στο iEidiseis.

*Ρεπορτάζ της Νεφέλης Σκαρλίδου στο ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Πέφτουν οι μάσκες για τον «μη κερδοσκοπικού» χαρακτήρα των ιδιωτικών ΑΕΙ

*Της Άννας Ανδριτσάκη - Αλλαγές που δεν θα γίνονταν...

Στέφανος Κασσελάκης: Με αλλαγές σε πρόσωπα στήνει «δικό του» ΣΥΡΙΖΑ

*Της Κατερίνας Κουτσελάκη - Αλλαγές σε πρόσωπα και διαδικασίες...

Νίκος Μπίστης για τον ΣΥΡΙΖΑ: Θλίψη, πόνος, ντροπή

Αυτή την πικρή γεύση αφήνει το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Και...
Διαφήμιση