Ο Πούτιν στριμώχνει τη Δύση – Αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν προχώρησε στην ανεξαρτησία του Ντονμπάς αναγνωρίζοντας τις «δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ όπως ανέφερε σε διάγγελμά του. Ο ίδιος θα ζητήσει από το κοινοβούλιο να στηρίξει την απόφαση αυτή, πρόσθεσε και κατήγγειλε πως 4 εκατομμύρια άνθρωποι υπόκεινται σε γενοκτονία.

Η ρωσική κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα του Ρώσου προέδρου να υπογράφει διάταγμα με το οποίο αναγνωρίζει την ανεξαρτησία των δύο αποσκισθεισών περιοχών.

«Κρίνω απαραίτητο να λάβω αυτήν την απόφαση που ήταν ώριμη εδώ και καιρό: Να αναγνωρίσω αμέσως την ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ» είπε ο Πούτιν και σημείωσε ότι είναι βέβαιος πως έχει τη στήριξη των Ρώσων πολιτών για την απόφασή του.

Στη συνέχεια ο Πούτιν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, έδωσε εντολή στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας να στείλει Ρώσους στρατιώτες ως «ειρηνευτική δύναμη» στις δύο αποσχισθείσες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, ενώ είπε στο υπουργείο Εξωτερικών να δημιουργήσει διπλωματικές σχέσεις τόσο με τη «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ» όσο και με τη «Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ».

Νωρίτερα το Κρεμλίνο με επίσημη ανακοίνωσή του είχε αναφέρει ότι «θα αναγνωρίσει στο εγγύς μέλλον» ως ανεξάρτητες τις περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στην Ανατολική Ουκρανία οι οποίες ελέγχονται από ρωσόφωνους αυτονομιστές.

Όπως μετέδωσαν οι New York Times, στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρεται ότι «ο πρόεδρος της Ρωσίας είπε ότι σκόπευε να υπογράψει το σχετικό διάταγμα στο εγγύς μέλλον».

Παράλληλα, το ίδιο μέσο σημειώνει ότι «ο πρόεδρος της Γαλλίας και η καγκελάριος της ομοσπονδιακής Γερμανίας εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για αυτή την εξέλιξη. Ταυτόχρονα, δήλωσαν την ετοιμότητά τους να συνεχίσουν τις επαφές».

Αναφορές στο διάγγελμα Πούτιν για το Σοβιετικό παρελθόν

Επιπλέον, ο Πούτιν ανέφερε ότι τα γεγονότα του Σοβιετικού παρελθόντος δεν μπορούν να αλλάξουν, αλλά «πρέπει να μιλήσουμε για αυτά ευθέως, χωρίς την πολιτική ορθότητα».

«Η κατάρρευση της ΕΣΣΔ προκλήθηκε από τα λάθη των Μπολσεβίκων σε διαφορετικά χρόνια, η κατάρρευση της ιστορικής Ρωσίας είναι στην συνείδηση τους», ανέφερε σε άλλο σημείο ο Ρώσος Πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο η Ουκρανία πήρε την μεγαλύτερη βοήθεια μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, που ισούται με 250 δις δολάρια τη περίοδο 1991-2010.

«Το Κίεβο χρησιμοποίησε τον διάλογο με την Ρωσία ως διαπραγματευτικό χαρτί με τη Δύση. Η Ρωσία πάντα συνεργαζόταν με την Ουκρανία ανοιχτά, έντιμα και με σεβασμό για τα συμφέροντα τους. Αλλά αντί για συνεργασία, η εξάρτηση ξεκίνησε να επικρατεί. Η Ουκρανία ποτέ δεν ήταν αληθινό κράτος. Το σταθερό κράτος στην Ουκρανία δεν έχει αναπτυχθεί. Οι εξωτερικές δυνάμεις έπαιξαν τον ρόλο τους στις σχέσεις Ρωσίας και Ουκρανίας, που μεγάλωσε τον πελατειασμό τους και τους προώθησε στην εξουσία. Η υποστήριξη της Αμερικανικής πρεσβείας για το Μαϊντάν (2014) ανερχόταν στα 1 εκατομμύρια δολάρια την μέρα. Το Μαϊντάν δεν έφερε την Ουκρανία πιο κοντά στην δημοκρατία και στην πρόοδο» ανέφερε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Από το 2014, οι τιμές του νερού στην Ουκρανία έχουν τριπλασιαστεί, ο ηλεκτρισμός πολλές φορές (σ.σ. προς τα πάνω), το αέριο για τα νοικοκυριά αρκετές φορές, πολλοί άνθρωποι δεν έχουν λεφτά να πληρώσουν τους λογαριασμούς» συνέχισε.

«Η διαφθορά διάβρωσε το Ουκρανικό κράτος, που οδήγησε τους εθνικιστές να εκμεταλλευτούν αυτό το 2014 με την υποστήριξη της Δύσης. Μετά το Μαϊντάν, οι ακραίοι άρχισαν να κυνηγάνε όσους δεν συμφωνούσαν μαζί τους» ανέφερε σε άλλο σημείο.

Αναφορά και στην Κριμαία

«Η Κριμαία επέλεξε να γίνει μέρος της Ρωσίας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ρώσος Πρόεδρος ενώ αποκάλεσε την Ουκρανία «δυτική αποικία που ενσωματώνει τους ρωσόφωνους» και συνέχισε λέγοντας ότι «Η Ουκρανία έχει ετοιμάσει σχέδια για την εισβολή της Κριμαίας. Στο Κίεβο συνεχίζουν να προετοιμάζονται για την σφαγή των πιστών της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου της Μόσχας»

Για τις δραστηριότητες των Ουκρανικών Ένοπλων Δυνάμεων

Όσον αφορά με τις δραστηριότητες των Ουκρανικών Ένοπλων Δυνάμεων και των ειδικών δυνάμεων ανέφερε ότι γνωρίζουν ότι «οδηγούνται από ξένους συμβούλους. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν ξεκινήσει ξεδιάντροπα την ανάπτυξη της Ουκρανίας ως ένα θέατρο πιθανών στρατιωτικών επιχειρήσεων. Εάν η Ουκρανία έχει όπλα μαζικής καταστροφής, τότε η κατάσταση του κόσμου, Ευρώπης και Ρωσίας θα αλλάξει δραματικά. Η Μόσχα δεν μπορεί παρά να αντιδράσει. Η είσοδος της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι μια απευθείας απειλή στην ασφάλεια της Ρωσίας»

Ο Πούτιν ανέφερε πως το 2000 ρώτησε τον Κλίντον εάν οι ΗΠΑ θα άφηναν την Ρωσία να συμμετάσχει στο ΝΑΤΟ. Η αντίδραση ήταν πολύ συγκρατημένη.

«Προσπαθούν να μας πείσουν ξανά και ξανά πως το ΝΑΤΟ είναι μια καθαρή αμυντική συμμαχία, μας δίνουν τον λόγο τους για αυτό, αλλά ξέρουμε και τη πραγματική τιμή αυτών των λέξεων» τόνισε και συνέχισε «Οι ΗΠΑ δεν χρειάζονται μια ανεξάρτητη και δυνατή Ρωσία, αυτή είναι η πηγή της Αμερικανικής πολιτικής».

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας

Σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, όπως μεταδίδει το Reuters, ο Βλαντίμιρ Πούτιν επέμεινε ότι δεν αρκεί η Δύση να λέει ότι η Ουκρανία δεν είναι έτοιμη να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ επί του παρόντος.

Σε τηλεοπτική του δήλωση Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι η Μόσχα θα εξετάσει το αίτημα που υπέβαλαν λίγες ώρες νωρίτερα οι ηγέτες των περιφερειών Λουχάνσκ και Ντονέτσκ, οι οποίες αποσχίστηκαν από την Ουκρανία το 2014.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε κατά τη σημερινή συνεδρίαση ότι ο Τζο Μπάιντεν του διεμήνυσε ότι δεν προτίθενται να δεχθούν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ «αύριο». Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, σε περίπτωση που η Ουκρανία γίνει δεκτή στο ΝΑΤΟ οι απειλές κατά της Ρωσίας θα αυξηθούν.

«Εάν η Ρωσία βρεθεί αντιμέτωπη με μια τέτοια απειλή , όπως η ένταξη της Ουκρανίας στην Βορειοατλαντική συμμαχία, οι απειλές για την χώρα μας θα αυξηθούν», δήλωσε ο Πούτιν.

Ο πρώην πρόεδρος και αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε από την πλευρά του ότι είναι «προφανές» ότι η Ουκρανία δεν χρειάζεται τις δύο περιοχές και ότι η πλειοψηφία των Ρώσων θα υποστήριζε την ανεξαρτησία τους.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου υποστήριξε ότι η Ουκρανία έχει μεγαλύτερη «πυρηνική δύναμη» από το Ιράν ή τη Βόρεια Κορέα. Ταυτόχρονα κατηγόρησε την Ουκρανία ότι έχει συγκεντρώσει δυνάμεις κοντά στις αποσχισθείσες περιοχές και μπορεί να ετοιμάζεται να προσπαθήσει να τις πάρει πίσω με τη βία, κάτι που το Κίεβο έχει επανειλημμένα αρνηθεί.

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, η Ρωσία έχει πλέον συγκεντρώσει μια δύναμη που αριθμεί 190.000 στρατιώτες περίπου στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των φιλορώσων ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία.

Οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές σημείωσαν πτώση λόγω της έντασης στην περιοχή, αφού αρχικά είχαν ανέβει για λίγο με την ελπίδα ότι η σύνοδος κορυφής θα μπορούσε να προσφέρει διέξοδο από τη μεγαλύτερη στρατιωτική κρίση της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες. Οι ρωσικές μετοχές έκαναν βουτιά και το ρούβλι υποχώρησε κατά 3%.

Αντιδράσεις Σόλτς – Μακρόν

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενημέρωσε για την απόφαση αυτήν τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, μεσολαβητές στη σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία, και εκείνοι, από την πλευρά τους, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, «εξέφρασαν την απογοήτευσή τους».

Συγκεκριμένα, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς καταδίκασε τις δηλώσεις του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Μόσχα θα μπορούσε να αναγνωρίσει τις δύο αποσχισθείσες περιοχές (σ.σ. Ντονέτσκ και Λουχάνσκ) στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπός του.

Όπως αναφέρει η γερμανική καγκελαρία, ο Όλαφ Σολτς είπε στον Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ότι μια τέτοια ενέργεια συνιστούσε «μονομερή παραβίαση» των συμφωνιών του Μινσκ που αποσκοπούν στον τερματισμό των συγκρούσεων με τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Όλαφ Σολτς προέτρεψε επίσης τον Βλαντίμιρ Πούτιν να αποσύρει τα ρωσικά στρατεύματα από τα ουκρανικά σύνορα και να αποκλιμακώσει την ένταση στην ανατολική Ουκρανία. Σύμφωνα με εκπρόσωπό του, ο κ. Σολτς θα έχει συνομιλίες με τους ηγέτες της Ουκρανίας και της Γαλλίας σχετικά με τις εξελίξεις στην κρίση.

*Πληροφορίες από avgi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Σκέρτσος από άλλον πλανήτη: «Σχετικά φθηνή χώρα» η Ελλάδα

Η χθεσινή δημοσίευση του Άκη Σκέρτσου για την ακρίβεια, τους μισθούς...

ΠΑΣΟΚ: Σχεδιάζεται κοινή αντιπρόταση απέναντι σε αυτήν του Ανδρουλάκη

*Του Νίκου Λιονάκη - Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζει να...
Διαφήμιση