Οι πρώτες αρνητικές “πρωτιές” για την κυβέρνηση Μητσοτάκη μέσα από την δημοσκόπηση της MRB

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

* Γράφει ο Βασίλης Σκουρής

Τι προκύπτει από την παρουσία του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ.

«Καμπανάκια» για την κυβέρνηση χτυπά η δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Star, καθώς πίσω από τη «βιτρίνα» της πρόθεσης ψήφου κρύβονται σοβαρά μηνύματα προς το Μαξίμου.

Ο υπογράφων, έχοντας μεγάλη εκτίμηση στη δουλειά του Δημήτρη Μαύρου και των συνεργατών του, μελέτησε τα στοιχεία της έρευνας , από όπου μεταξύ άλλων προκύπτουν:

-Στο ερώτημα πώς αξιολογείτε την εμφάνιση του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνει 36,2% και ο Αλέξης Τσίπρας το 33,1%. Η διαφορά δηλαδή ανέρχεται στο 3,1%, παρότι ο κάθε φορά πρωθυπουργός διαθέτει το πλεονέκτημα και παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε τα διλήμματα για τις εκλογές («αυτοδυναμία ή χάος») και κατέθεσε ένα «πακέτο» που φιλοκυβερνητικά μέσα το αξιολόγησαν ακόμα και 4 δις ευρώ! Για δε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης θετικά κρίνει τις εξαγγελίες του το 19,9% όσων ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία στις περασμένες εκλογές και το 35,4% των νέων έως 34 ετών. Στο δε ερώτημα ποιου εκ των δυο αρχηγών τα μέτρα πείθουν περισσότερο, το 27,1% απαντά («μάλλον» και «σίγουρα») του Κυριάκου Μητσοτάκη και το 23,7% του Αλέξη Τσίπρα.

-Για πρώτη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνει περισσότερες αρνητικές γνώμες σε ένα θέμα. Το 50% κρίνει αρνητικά την εμφάνισή του στη ΔΕΘ, ενώ αντίστοιχα το ποσοστό αρνητικών γνωμών για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέρχεται στο 46,7%.

-«Πρωτιά» σε αρνητικές γνώμες συγκεντρώνει όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στο θέμα της ακρίβειας. Στο ερώτημα αν τα μέτρα που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο Αλέξης Τσίπρας αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την αύξηση των τιμών, το 25% απαντά θετικά για τα μέτρα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μόνο το 22,7 απαντά θετικά για τα μέτρα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εμφανίζει ενδιαφέρον ότι και εδώ, το 17,7% των ψηφοφόρων που ψήφισαν ΝΔ στις περασμένες εκλογές βλέπουν θετικά τα μέτρα που πρότεινε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως τα βλέπει θετικά και το 35,4% των ηλικιών έως 35 ετών.

-Εντύπωση προκαλεί και το εύρημα για τη συσπείρωση των δυο μεγάλων κομμάτων στην ερώτηση για την πρόθεση ψήφου: Η Νέα δημοκρατία σημειώνει συσπείρωση 79,9%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 75,8% -ποσοστό, για όσους παρακολουθούν την πορεία και τη «φυσιογνωμία» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που δεν έχει συνηθίσει να το επιτυγχάνει προεκλογικά. Εξίσου εντύπωση προκαλεί και το ότι όσοι ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία το 2019 και δηλώνουν ότι δεν θα την ξαναψηφίσουν αν γινόταν σήμερα εκλογές, μόλις το 4,4 τηρεί στάση αναμονής, όταν το ποσοστό αυτών που παραμένουν στην αδιευκρίνιστη ψήφο από τον ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται στο 11,8%,. Οι δε διαρροές προς τα άλλα κόμματα για τη Νέα Δημοκρατία ανέρχονται στο 11,8% και στον ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν στο μισό 6,1%.

Η στήλη θα μπορούσε να σημειώσει και άλλα στοιχεία που αποτελούν «καμπανάκι» για το Μαξίμου, όπως ότι μετά την ολοκλήρωση των εμφανίσεων των δυο αρχηγών στη ΔΕΘ η διαφορά στην πρόθεση ψήφου έπεσε σχεδόν μια μονάδα κοκ, η αλήθεια είναι πως το Μαξίμου κατανοεί την πραγματικότητα, ανεξαρτήτως τι υποστηρίζει δημοσίως. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που πριν καλά-καλά «στεγνώσει το μελάνι» από το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προανήγγειλε και δεύτερο, με την κατάθεση του προϋπολογισμού! Γιατί η Νέα Δημοκρατία μπορεί ακόμα να διαθέτει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να σημειώνει σημαντική διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, οι δυσάρεστες εκπλήξεις όμως από τα «ψιλά γράμματα» των δημοσκοπήσεων αρχίζουν να ανησυχούν πολύ το Μαξίμου.

* Από την στήλη ”Παιχνίδια Εξουσίας” στο ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Πέφτουν οι μάσκες για τον «μη κερδοσκοπικού» χαρακτήρα των ιδιωτικών ΑΕΙ

*Της Άννας Ανδριτσάκη - Αλλαγές που δεν θα γίνονταν...

Στέφανος Κασσελάκης: Με αλλαγές σε πρόσωπα στήνει «δικό του» ΣΥΡΙΖΑ

*Της Κατερίνας Κουτσελάκη - Αλλαγές σε πρόσωπα και διαδικασίες...

Νίκος Μπίστης για τον ΣΥΡΙΖΑ: Θλίψη, πόνος, ντροπή

Αυτή την πικρή γεύση αφήνει το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Και...
Διαφήμιση