Οι κινητοποιήσεις των αγροτών «μπλοκάρουν» το Μαξίμου

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Ένα ακόμα μέτωπο αντίδρασης απέναντι στις κυβερνητικές πολιτικές λιτότητας αρχίζει να ξεδιπλώνεται σταδιακά από την Παρασκευή (4.2.2022) στην περιφέρεια της χώρας, με επίκεντρο τον αγροτικό κόσμο, και προκαλεί ανησυχία στο Μαξίμου. Ο προβληματισμός της κυβέρνησης της ΝΔ εδράζεται στο ενδεχόμενο οι αγροτικές κινητοποιήσεις να αποκτήσουν ευρύτερες κοινωνικές διαστάσεις, εφόσον εξελιχθεί σε πανελλαδικά συντονισμένο αγώνα. Τα τρακτέρ ήδη έχουν αρχίσει να ζεσταίνουν τις μηχανές τους στον Θεσσαλικό κάμπο, ύστερα από αποφάσεις αγροτοκτηνοτροφικών συλλόγων. Ύστερα από συσκέψεις -συνελεύσεις αγροτών και κτηνοτρόφων στο πλαίσιο του καλέσματος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας έχει δοθεί το πράσινο φως ώστε να στηθούν να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις και να στηθούν τα πρώτα μπλόκα σε κόμβους στην εθνική οδό, από αύριο στη Θεσσαλία. Στην προμετωπίδα των διεκδικήσεων είναι μεταξύ άλλων η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος (υπέρογκο κόστος παραγωγής, χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων από τον παραγωγό, ζημιές στην παραγωγή), μέτρα για μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος , κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια, αφορολόγητο πετρέλαιο κά.

Η αρχή γίνεται από τις περιοχές της Καρδίτσας και της Λάρισας όπου μικρομεσαίοι αγρότες έχουν ζεστάνει τις μηχανές των τρακτέρ τους και δίνουν ραντεβού στη Νίκαια για να οργανώσουν το πρώτο μεγάλο μπλόκο. Βορειότερα συνεχίζονται οι συνελεύσεις για τελικές αποφάσεις ώστε από τις Σέρρες αλλά και την Έδεσσα να προχωρήσουν τρακτέρ για μπλόκα ή άλλου είδους κινητοποιήσεις, όπως και χαμηλότερα από τη Φθιώτιδα έως την Εύβοια και την Κρήτη. Η Πανελλαδική Επιτροπή των μπλόκων σε συντονισμό με συλλόγους και ομοσπονδίες προετοιμάζει από καιρό τη δυναμική παρουσία της μικρομεσαίας αγροτιάς στους δρόμους της χώρας απαιτώντας βελτίωση των όρων ζωής των αγροτών και μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής. Τα χρόνια προβλήματα του αγροτικού κόσμου έχουν συσσωρευτεί και επιτείνονται από την πολιτική της ΝΔ, που σε αγαστή συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εφαρμόζει μέτρα που οδηγούν σε συγκέντρωση της γης στα χέρια λίγων και ευνοούν τους αγροτοεπιχειρηματίες στα κράτη-μέλη της της ΕΕ.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες της Θεσσαλίας, με βάση το διεκδικητικό πλαίσιο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, επιδιώκουν μέτρα για να μειωθεί η επιβάρυνση στην παραγωγή λόγω του ακριβού ρεύματος, επιζητούν αλλαγές ώστε ο αρμόδιος οργανισμός ασφάλισης να αποζημιώνει πλήρως ζημιές σε φυτική/ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, επιδότηση ζωοτροφών, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια, προστασία από τις φυσικές καταστροφές κ.ά. Ηδη, εργατικά σωματεία και κοινωνικοί φορείς εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στις διεκδικήσεις των αγροτών και στηρίζουν τις κινητοποιήσεις τους που κλιμακώνονται.

Πηγή: documentonews.gr

Φωτογραφία: 902.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Επέτειος Γρηγορόπουλου / Οι μαθητές φώναξαν: «Αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη» (Φωτορεπορτάζ)

Μαθητές και μαθήτριες από δεκάδες σχολεία πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Αθήνας για τιμήσουν και να...

Βουλή: Ο Μητσοτάκης έριξε στην πυρά τους ελεύθερους επαγγελματίες ως συλλήβδην φοροφυγάδες

Το νομοσχέδιο συνιστά μια σημαντική μεταρρύθμιση κοινωνικής δικαιοσύνης ισχυρίστηκε...

Αράχωβα: Οργή για την κακοποίηση του χάσκι που υπέκυψε τελικά – Κοντά στη σύλληψη του δράστη

Σοκ έχει προκαλέσει το αποτρόπαιο έγκλημα του βασανισμού και...

Αυγέρη: Αντισυνταγματικά τα τεκμήρια που προβλέπει το νέο φορονομοσχέδιο

Βολές κατά της κυβέρνησης για το φορολογικό νομοσχέδιο και...
Διαφήμιση