Ν.Φίλης: Όχι στον πόλεμο, όχι στην εισβολή, ώρα για ένα νέο Κίνημα Ειρήνης

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Μαύρη μέρα για την Ευρώπη χαρακτηρίζει τη σημερινή ο Νίκος Φίλης σε δήλωσή του για την εισβολή των στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

Ολόκληρη η δήλωση του Νίκου Φίλη:

«Σήμερα ξημέρωσε μια μαύρη μέρα για την Ευρώπη. Πέφτουν ξανά μαζικά βόμβες πλάι σε σπίτια, για πρώτη φορά μετά το 1999. Αλλάζουν οι δράστες, τα κίνητρα και οι συνθήκες, μένουν σταθερές οι συγκρούσεις ιμπεριαλισμών και το μαρτύριο του αμάχου» . 

Είναι μέγιστη ύβρις και ειρωνεία, να διαβάζουμε δηλώσεις όπως αυτές του Πούτιν λίγο πριν, ότι “η Ρωσία δεν έχει στόχο την κατοχή” και “οι Ουκρανοί θα αποφασίσουν ελεύθερα ποιοι θα τους κυβερνούν”. 

Κανείς δεν αποφάσισε ελεύθερα ποιοι τον κυβερνούν με ξένο στρατό στη ράχη του. Ούτε στην Τσεχοσλοβακία το 1968, ούτε στο Αφγανιστάν το 1979, όταν δίναμε μέσα στην Αριστερά την αυτονόητη μάχη κατά της εισβολής της ΕΣΣΔ. Ούτε στο Ιράκ το 2003, ούτε στη Λιβύη το 2011. Αυτό που έφερναν πάντα οι στρατιωτικές επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών ήταν θάνατος, πόνος και προσφυγιά για τους ζωντανούς, λεηλασία των πηγών πλούτου του κατακτημένου. 

Αυτά θα δούμε σε λίγο να ξεδιπλώνονται και στην Ουκρανία. Στην καρδιά μιας Ευρώπης που αποδεικνύεται αδύναμη να διατηρήσει την ειρήνη στο έδαφός της, κόντρα στο θανάσιμο γεωπολιτικό και ενεργειακό πινγκ-πονγκ ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ρωσίας. 

Σήμερα δεν μπορούμε παρά να φωνάξουμε και να διαδηλώσουμε: έξω οι ξένοι στρατοί από την Ουκρανία. Να σταματήσει αμέσως η εισβολή, να σιγήσουν τα κανόνια, να πάψουν οι ρουκέτες και οι οβίδες. Να επανέλθει στο προσκήνιο η ειρηνευτική πρωτοβουλία. Όταν οι ηγεσίες παίζουν αδίστακτα σε βάρος της ζωής των λαών, είναι ώρα για τη «διπλωματία των λαών», για ένα νέο ξεσηκωμό του παγκόσμιου φιλειρηνικού κινήματος, έξω από σκοπιμότητες ιμπεριαλισμών, εθνικισμών και μεγαλοϊδεατισμών. Είναι η ώρα να αφυπνιστούμε πριν το πέπλο του θανάτου σκεπάσει ολόκληρη την περιοχή. 

Να μην εμπλακεί η Ελλάδα στον πόλεμο, να μην επιτρέψουμε να χρησιμοποιηθούν βάσεις των Αμερικανών στη χώρα μας».

*Από τον προσωπικό λογαριασμό στο facebook του Νίκου Φίλη, βουλευτή Α’ Αθήνας και πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Τέμπη: Ραγδαίες εξελίξεις προαναγγέλλουν οι συγγενείς μετά το μπάζωμα – Πάνε με φάκελο στη Δικαιοσύνη

Στη Δικαιοσύνη έχοντας στα χέρια ένα υπόμνημα με πέντε αμείλικτα ερωτήματα πηγαίνουν αύριο,...

Οι γαλλικές εκλογές, ο Βορίδης και οι… ελαττωματικές ιδέες της Αριστεράς

Την εκτίμηση ότι όλη η Ευρώπη στρέφεται ουσιαστικά προς...

Καρτερός: Ο Κασσελάκης, ο Τσίπρας και τα πηγάδια

Η καμπάνα δεν χτυπάει όμως μόνο για τον Τσίπρα,...
Διαφήμιση