Νίκος Φίλης: Εστίες υπερμετάδοσης τα σχολεία, να καθυστερήσει το άνοιγμα τους (ηχητικό)

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

«Τα δεδομένα και οι αριθμοί της πανδημίας, καθιστούν επιβεβλημένη την παράταση της έναρξης της σχολικής λειτουργίας, όπως και την συνταγογράφηση των μοριακών τέστ προκειμένου να ανακουφιστούν οι οικογένειες που έχουν οικονομικά εξαντληθεί, να καταπολεμηθούν τα φαινόμενα κερδοσκοπίας και να γίνεται σωστή ιχνηλάτηση», είπε στον ρ/σ “Στο Κόκκινο 105,5” και στην Τζούλυ Τσίγκα, ο πρώην Υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης. 

«Σύμφωνα με τα δεδομένα, την τελευταία εβδομάδα η Ελλάδα ανέρχεται στην πέμπτη θέση παγκοσμίως σε αριθμό κρουσμάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Είναι τέταρτη σε ότι αφορά το ποσοστό διασωληνώσεων μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επίσης τέταρτη σε θανάτους. Τα στοιχεία αυτά αναδεικνύουν ότι έχουμε ένα σύστημα υγείας που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο μεγάλο πρόβλημα της πανδημίας. Το  κοινωνικό πρόβλημα της κρίσης του συστήματος υγείας αναδεικνύεται σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες λόγω του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού που επέβαλε τη λιτότητα και τη διάλυση των συστημάτων υγείας. 

Η κυβέρνηση δεν πήρε μέτρα για να αντιμετωπίσει την πανδημία και δεν δημιούργησε  κλίμα κοινωνικής ευθύνης. Δυστυχώς, αντιμετώπισε την πανδημία μέσω της ατομικής ευθύνης και του αυταρχισμού και αυτή την στιγμή δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον σκληρό πυρήνα των αντιεμβολιαστών, οι οποίοι δεν είναι μόνο ακροδεξιοί. Υπάρχει πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης γιατί έδωσε την μάχη με τον πιο αρνητικό τρόπο. 

Το τελευταίο τρίμηνο είχαμε 100.000 κρούσματα στα σχολεία όταν το προηγούμενο δεκαοχτάμηνο της πανδημίας, είχαμε 80.000. Άρα οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης δεν ευσταθούν γιατί τα σχολεία είναι τόποι υπερμετάδοσης της πανδημίας. Όταν βγαίνουν τα αποτελέσματα από τον ΕΟΔΥ, είναι ζήτημα εάν ένα από τα δέκα κρούσματα έχουν ιχνηλατηθεί έτσι ώστε να είναι γνωστή η πορεία της νόσου.  

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έχουμε αύξηση 154% των κρουσμάτων στους μαθητές. Αύξηση ρεκόρ, επίσης της τάξης 550% καταγράφεται στον φοιτητικό πληθυσμό και στις ηλικίες 18 με 32 ετών. Απέναντι σε αυτές τις αυξήσεις, η κυβέρνηση δεν δίνει πειστικές απαντήσεις ισχυριζόμενη προκλητικά ότι τα κάνει όλα καλώς. 

Χρειαζόμαστε επικαιροποίηση του υγειονομικού πρωττοκόλλου. Η ιστορία του 50%+1   είναι παράλογο και νοσογόνο μέτρο που επιδεινώνει τη δημόσια υγεία και πρέπει να καταργηθεί. Ο Τσίπρας, έχει πει εδώ και ένα μήνα στη Βουλή ότι όταν αρρωστήσει ένα παιδί θα πρέπει να κλείνει το τμήμα για δύο μέρες και να επανέρχεται ο σχολικός πληθυσμός με διαγνωστικά τεστ. Θα πρέπει να παραταθούν οι διακοπές για να αντιμετωπιστεί η μεγάλη επέλαση της Όμικρον. Επίσης να ληφθούν μέτρα όπως είναι η κατάργηση του 50%+1, όπως είναι το θέμα της αραίωσης του μαθητικού πληθυσμού στα σχολικά τμήματα ώστε να μην συναθροίζονται πάνω από 24 παιδιά. Να προσληφθούν επιπλέον αναπληρωτές και να καταργηθούν οι συγχωνεύσεις τμημάτων. 

Επίσης χρειάζονται μέτρα για τον τακτικό αερισμό των αιθουσών, τη συνταγογράφηση των διαγνωστικών τεστ όταν κρίνεται απαραίτητο. Χρειάζεται επίσης άδεια ειδικού σκοπού για τους εκπαιδευτικούς που έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα, κάτι που ίσχυε έως τώρα και καταργήθηκε.  

Ακόμη είναι αναγκαίο να καταργηθεί η τράπεζα θεμάτων και οι ελάχιστες βάσεις εισαγωγής που άφησαν 18.000 παιδιά έξω από τα πανεπιστήμια. Θέλουμε μάθημα κι όχι εξεταστικές λαιμητόμους στα σχολεία. Θέλουμε τα σχολεία να επικεντρωθούν στην ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών, αναπροσαρμόζοντας την ύλη τους κι όχι εντατικοποιώντας την. 

Πιστεύω ότι το αίτημα για πολιτική αλλαγή γίνεται όλο και πιο επίκαιρο. Κανείς δεν λέει ότι μπορεί να γίνουν εκλογές τώρα μέσα στην πανδημία αλλά ότι πρέπει να γίνουν σύντομα. Μέσα στη χρονιά είναι σίγουρο ότι θα γίνουν εκλογές και η πολιτική αλλαγή θα προκύψει μέσα από την κινητοποίηση των πολιτών καθώς οι εκλογές είναι η μόνη λύση που θα σημάνει αλλαγή πορείας συνολικά της κοινωνίας».   

Πηγή: Ρ/Σ “Στο Κόκκινο 105,5”

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Με τον Στέφανο Κασσελάκη, «Αγοράζεις τώρα – Πληρώνεις μετά…»

Η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ...

Ανεμογεννήτριες στα καμένα / Έρχεται η «γαλάζια» κυβερνητική λαίλαπα, όχι η πράσινη ανάπτυξη

Σοκαρισμένο το πανελλήνιο πληροφορήθηκε από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία ότι είκοσι...

ΣΥΡΙΖΑ: Η πρώτη ημέρα του Κασσελάκη στην Κουμουνδούρου και τα νέα πρόσωπα δίπλα του

Η συνάντηση με τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, οι...

Τεμπονέρας: «Στην Αριστερά στοιχιζόμαστε πίσω από τις αξίες τις ιδέες και τα οράματα»

Ο Διονύσης Τεμπονέρας, που είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του...
Διαφήμιση