Νίκος Καπραβέλος: Μέτρα τώρα, μετά την Πρωτοχρονιά το κόστος θα να είναι τραγικό

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Να μην περιμένει η Πολιτεία το τέλος των γιορτών για να επιβάλει μέτρα περιορισμού των συνωστισμών και να προχωρήσει σε επέκταση της υποχρεωτικότητας στους άνω των 50 ετών ζήτησε μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Mega ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος.


«Είχαμε και πάλι δύσκολη εφημερία, με πάνω από 100 προσελεύσεις και 45 εισαγωγές, σε βαριά κατάσταση. Οι τρεις μόνο ήταν εμβολιασμένοι, όλοι οι υπόλοιποι ήταν ανεμβολίαστοι. Δεν έχω άλλα λόγια». Όπως είπε σε άλλο σημείο, «48 κλίνες ΜΕΘ, όλες γεμάτες, τις έχουμε διαθέσει για περιστατικά covid-19». Για το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης είπε ότι προχθές είχε αντίστοιχα ποσοστά, «με 9 ασθενείς εκτός ΜΕΘ».

«Χάνουμε κάθε ημέρα ανθρώπους, βλέπετε ότι οι θάνατοι δεν λένε να μας αφήσουν, είναι τρομερό αυτό που βιώνουμε κάθε ημέρα. Δεν είναι ένας αριθμός, είναι τραγωδίες, τις βλέπουμε κι εμείς μέσα στα νοσοκομεία … Να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους: έχουμε μπροστά μας το χειρότερο σενάριο από την έναρξη της πανδημίας. Η δυναμική της πανδημίας θα αυξηθεί λόγω της Όμικρον, παρότι δεν έχουμε τελειώσει με τη Δέλτα. Το ακούμε, βλέπουμε τα δρακόντεια μέτρα που παίρνουν άλλες χώρες, ενώ δεν έχουν τόσο βαρείς επιδημιολογικούς δείκτες όπως η χώρα μας»:

35% μόνο που έχει κάνει την τρίτη δόση (σ.τ.σ. σύμφωνα με το emvolio.gov.gr έχουν χορηγηθεί 3.200.000 τρίτες δόσεις, που αντιστοιχούν σε 30,5% του πληθυσμού), μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων, τα όρια αντοχής του συστήματος Υγείας έχουν ξεπεραστεί.

Επανέλαβε ότι από το Νοέμβριο ζητούσε ήπια περιοριστικά μέτρα (αθλητικές εκδηλώσεις χωρίς θεατές, περιορισμό των συνωστισμών, κλείσιμο νυχτερινών κέντρων κτλ.)

«Χτες βγήκα μια βόλτα, είδα πάλι συμπολίτες μου χωρίς μάσκα, παρέες. Βλέπω εικόνες που με συγκλονίζουν. Είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Άλλες χώρες, η Πορτογαλία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, παίρνουν δρακόντεια μέτρα ενώ δεν έχουν τέτοια κατάσταση στο σύστημα Υγείας, δεν πιέζονται όσο εμείς. Τουλάχιστον, ας σεβαστούν οι συμπολίτες μας τον αγώνα που δίνουμε», ζήτησε ο ίδιος.

«Εμείς δεν παίρνουμε το καλό σενάριο» όσον αφορά την βαριά νόσηση, συνέχισε ο κ. Καπραβέλος. «Η Δέλτα είχε περίπου 6%, ενώ η Όμικρον 2%-3% βαριές περιπτώσεις. Αλλά είναι υπερμεταδοτική … Εμείς δεν έχουμε πολλά περιθώρια. Το καλοκαίρι ήμασταν λίγο… λαρτζ και γονατίσαμε με τη Δέλτα. Είπαμε “πάρτε μέτρα” και μας αγνόησαν, εντελώς. Δεν πήραν κανένα μέτρο». «Βλέπω το χειρότερο σενάριο μπροστά μου. Πρέπει να προβλέπουμε, να προνοούμε. Με τέτοια κατάσταση στο σύστημα Υγείας, εγώ αφήνω ανοιχτό ακόμη και το αν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία. Να τα καθυστερήσουμε λίγο ακόμα. Βλέπω δρακόντεια μέτρα για θεατές και συνωστισμούς. Όχι περιορισμούς της ανθρώπινης δραστηριότητας, αλλά επίταση των εμβολιασμών. Επιτέλους, η Πολιτεία να επεκτείνει την υποχρεωτικότητα. Αυτό είναι το όπλο μας, όχι να κλειστούμε στα σπίτια μας».

«Κυρίως υποχρεωτικότητα στους άνω των 50 ετών», όπως τόνισε, επαναλαμβάνοντας ότι «και χτες, στα Επείγοντα ήταν συγκλονισμένοι, 50-55 χρονών με βαριές πνευμονίες, μεγάλη υποξυγοναιμία, που θα χρειαστούν διασωλήνωση το επόμενο διάστημα. Τρέμουμε, πού θα τους βάλουμε αυτούς τους ασθενείς. Πρέπει να προνοήσουμε με το χειρότερο σενάριο … να είμαστε προετοιμασμένοι. Δεν είναι τρελοί στις άλλες χώρες που με καλύτερη κατάσταση σε εμβολιασμούς και σύστημα Υγείας παίρνουν μέτρα».

«Τώρα πρέπει να ληφθούν τα μέτρα, τώρα υπάρχουν οι συνωστισμοί. Τις ακραίες περιπτωσεις συνωστισμού από τώρα πρέπει να τις περιορίσουμε, ακριβώς γιατί δεν έχουμε τα περιθώρια. Δεν μπορεί να αφήσουμε ανεξέλεγκτα τα πάντα … δεν έχουμε καμία σύμβαση με τον κορωνοϊό ότι θα κάνει “διάλειμμα” … τα όρια του συστήματος Υγείας έχουν ξεπεραστεί».

Από μία επιλογή μέτρων μετά την Πρωτοχρονιά, «το κόστος μπορεί να είναι τραγικό … είναι δεύτερη χρονιά που ο πλανήτης ζει αυτό τον τρόμο. Στην προσπάθειά του να ζήσει, να διασκεδάσει, να ερωτευτεί, βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο μόλυνσης, μια πανδημία, μια μάστιγα», κατέληξε ο κ. Καπραβέλος.

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Το Leftdoor.eu συμμετέχει στην 24ωρη απεργία των ΜΜΕ

Το documentonews.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε για...

Φτάνει μια 24ωρη απεργία; Αντέχουμε 60 χρόνια μνημόνια;

*Του Δημήτρη Κωστάκου - Πυρετωδώς προετοιμάζονται ΓΣΕΕ, ΠΑΜΕ, Εργατικά...

Ένταση στη Μέση Ανατολή / Το Ισραήλ αποφάσισε: «Το χτύπημά μας κατά του Ιράν θα είναι επώδυνο»

«Επώδυνα» αντίποινα κατά του Ιράν αποφάσισε το μικρό υπουργικό...
Διαφήμιση