ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΣΤΟ Kontra Channel ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΜΕΛΙΓΚΩΝΗ
– Θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου συγκίνηση γιατί αποχωριζόμαστε σήμερα στη Μητρόπολη τον Μίκη Θεοδωράκη, τον μεγάλο Οικουμενικό της μουσικής για δεκαετίες που σφράγισε την ιστορία της χώρας μας και τις διαδρομές των ανθρώπων, κυρίως της Αριστεράς. Ο Μίκης μας ενέπνευσε, τον τραγουδήσαμε, έφερε τους ποιητές και την ποίηση μέσα στα σπίτια του κόσμου και τον λαϊκό καημό στα χείλη όλων. Ο Μίκης κυρίως είχε μία οικουμενικότητα και από πλευράς απήχησης και από πλευράς διεθνών οριζόντων για το γίγνεσθαι. Αποτελεί ιστορική τομή ο αποχωρισμός του σώματος και πρωτίστως του πνεύματος του Μίκη από το γίγνεσθαι της χώρας μας.– Εδώ και αρκετό καιρό είχαμε προειδοποιήσει για το επερχόμενο κύμα ακρίβειας. Ο κόσμος γνωρίζει το πόσο, εδώ και μερικούς μήνες, πληρώνει για τα βασικά είδη στο σούπερ μάρκετ. Άνθρωποι τρέχουν σε 3 και 5 διαφορετικά καταστήματα για να βρουν τις προσφορές προκειμένου να επιβιώσουν. Είναι προφανές ότι και χωρίς τις αυξήσεις ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν μπορεί να επιβιώσει με τα πενιχρά εισοδήματα που έχει. Είχαμε λοιπόν προειδοποιήσει για την αύξηση των τιμών στα βασικά τρόφιμα, στα βασικά είδη όπως και στη βενζίνη, το πετρέλαιο και φαινόταν πως θα χτυπήσει και την ενέργεια φέρνοντας οριζόντια και γενική επιτάχυνση και αύξηση της ακρίβειας.
– Σε αυτές τις προειδοποιήσεις μας η κυβέρνηση για μία ακόμα φορά εκώφευσε και σε αυτό το ζήτημα. Ο εφησυχασμός και η ανεμελιά αποτελούν δυστυχώς το γνώριμο χαρακτηριστικό αυτής της κυβέρνησης. Την ίδια νοοτροπία επέδειξε και στο πλήγμα με τις φυσικές καταστροφές του καλοκαιριού. Αν θυμάστε από τον περασμένο Μάιο είχε δοθεί το προειδοποιητικό σήμα με τη φωτιά στα Γεράνεια όπου κάηκαν 55 χιλιάδες στρέμματα. Το ίδιο συνέβη και με την πανδημία όπου πλέον βρισκόμαστε στο 4ο κύμα και όπου κάθε λίγο και λιγάκι η κυβέρνηση λήγει το συναγερμό.
– Σε ότι αφορά το θέμα της ενέργειας, στην Ελλάδα υπάρχει η ΡΑΕ, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, υπάρχει η Επιτροπή Ανταγωνισμού και είναι σαφές πως θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει μία παρέμβαση ή να γίνει οπωσδήποτε τώρα παρέμβαση για τον έλεγχο της τιμής της χονδρικής αγοράς μέσω της ΡΑΕ. Παράλληλα πρέπει να υπάρξει ένα ισχυρό κοινωνικό οικονομικό πακέτο για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Επίσης πρέπει να υπάρξει ένα Ειδικό Ταμείο Στήριξης για τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη βάση του ενεργειακού κόστους, το οποίο θα αυξηθεί. Είναι μέτρα, τα οποία θα πρέπει να ληφθούν άμεσα, να είναι γενναία και κυρίως παρεμβατικά.
– Δεν είμαι αισιόδοξος διότι η κυβέρνηση κινείται με τη γνωστή επιλεκτική πολιτική υπέρ των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Από τον περσινό Νοέμβριο είχαμε προειδοποιήσει ότι οι 4 – 5 μεγάλοι πάροχοι ενέργειας ακολουθούν «εναρμονισμένες πολιτικές» χωρίς παρέμβαση των αρμόδιων κρατικών αρχών και γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει αυτό. Άρα αυτή η πολιτική, η οποία γίνεται σαφώς υπέρ των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, φοβάμαι ότι δεν θα αφήσει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε τομές υπέρ των ασθενέστερων και των πλέον ευάλωτων.– Επί των ημερών μας υπήρξε μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 14% στο ρεύμα και αν θυμάστε την προπαγάνδα που έκανε η ΝΔ μόλις ανέλαβε ότι τάχα δίνουμε μια χρεοκοπημένη ΔΕΗ. Μέσα σε δέκα μέρες είχε «ξεχρεοκοπήσει» κατά τον κ. Χατζηδάκη που έκανε τις πρώτες του αυξήσεις περνώντας ένα το 15% στην κατανάλωση και στους λογαριασμούς και τώρα βρισκόμαστε σε ένα πιθανό μεσοσταθμικό 40% ή 50%. Αυτά είναι τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής. Ο κόσμος να κρίνει, να κινητοποιηθεί και να στηρίξει την Αριστερά.
– Σε ότι αφορά τα είδη πρώτης ανάγκης, δηλαδή και πέραν της μεγάλης επίδρασης που είχε και θα έχει το ενεργειακό κόστος στη διαμόρφωση και την εκτόξευση της ακρίβειας, θα πρέπει να υπάρξει ένα άλλο πακέτο στήριξης ιδιαίτερα στο φορολογικό τομέα. Αναφέρομαι σε παρέμβαση και μείωση των έμμεσων φόρων, σε φοροαπαλλαγές και σε μείωση της τελικής επιβάρυνσης των προϊόντων και με ελέγχους στις αγορές που επί της ουσίας έχουν παύσει να γίνονται εδώ και καιρό.
– Η μεροληψία που βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης της Νέας Δεξιάς και απλώνεται σε όλους τους τομείς βάζει τελικά τη σφραγίδα της σε όλα τα κρίσιμα θέματα. Γι’ αυτό δεν μπορούμε και δεν είμαστε καθόλου αισιόδοξοι. Ο κόσμος θα πρέπει να αντιδράσει, να ζητήσει, να απαιτήσει, να κινητοποιηθεί για να αποδομηθεί μία πολιτική, η οποία θα είναι για μία ακόμα φορά σε βάρος των πιο ευάλωτων και των πιο αδύνατων. Άραγε για πόσες φορές θα εξακολουθήσει να γίνεται αυτό μετά τα τόσα χρόνια της κρίσης;
– Οι αλλαγές των πολιτικών συσχετισμών δυνάμεων γίνονται ταυτόχρονα και στο κοινωνικό και στο πολιτικό επίπεδο, ιδιαίτερα στο κοινωνικό επίπεδο και εκφράζονται εκλογικά όποτε πρόκειται να γίνουν εκλογές.
– Γνωρίζετε πολύ καλά ότι από την πρώτη στιγμή της πανδημίας και ανεξαρτήτως των δημοκοπικών δεδομένων, από τότε μέχρι τώρα, που τώρα είναι και πολύ διαφορετικά έχουν μια διαφορετική τάση, είχαμε πει πώς είναι ζήτημα ευθύνης μέσα στην πανδημία όποιος αναλάβει την ευθύνη, δηλαδή εν προκειμένω ο κος Μητσοτάκης, για να έχει και όλο το κόστος αυτής της επιλογής σε σχέση με την κάλπη. Είπε όμως χτες και ο Πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας ότι η υπόθεση των εκλογών σε λίγο ή ήδη και τώρα, δε θα βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια του Πρωθυπουργού, όπως κατά το Σύνταγμα και κατά τα ειωθότα είναι, αλλά θα βρίσκεται κάτω υπό πίεση των πραγματικών αναγκών της πανδημίας, της ανικανότητας στη διαχείριση των κρατικών υποθέσεων, των επιπτώσεων από τις νεοφιλελεύθερες επιλογές, του εργασιακού νομοσχεδίου, του νομοσχεδίου που ψηφίσαμε την προηγούμενη εβδομάδα για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, της μεγάλης συζήτησης που έγινε για το προσφυγικό – μεταναστευτικό όπου ο κος Μητσοτάκης εμφανίζεται σαν ένας νέος Σαλβίνι για την Ελλάδα. Όλα αυτά θα πιέσουν και θα χαθεί ο έλεγχος για την επιλογή του timing από τον κ. Μητσοτάκη. Αυτή είναι η εκτίμησή μας. Διότι δεν είναι σε θέση, ούτε θέλει, επαναλαμβάνω και λόγω της μεροληψίας υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων σταθερά και πάγια, να οδηγηθεί σε άλλες πολιτικές αντιμετώπισης αυτών των αδιεξόδων και αυτών των επάλληλων κρίσεων.
– Κύριε Μελιγγώνη ζούμε θυμάστε αυτό που λέγαμε και μαζί πριν ένα, ενάμισι χρόνο, ότι ο κόσμος θα είναι διαφορετικός μετά την πανδημία. Και δεν έχει λήξει η πανδημία. Είναι σαφές λοιπόν ότι σε όλες τις πλευρές των κρίσεων, κλιματική κρίση, οικονομική, κοινωνική κρίση, προσφυγικό, μεταναστευτικό, η πανδημία, όλες αυτές οι πλευρές αναδεικνύουν καινούργια επίδικα και καινούργιες ανάγκες και λειτουργούν ως εμβρυουλκός, το έχω ξαναπεί, για μια ισχυρή αντιπαράθεση και σύγκρουση και στο πεδίο της κοινωνίας. Μέσα στην κοινωνία πιστεύω πως μέρα-μέρα που περνάει θα διογκώνεται η απαίτηση για πολιτική αλλαγή. Αυτό όμως θέλει το χρόνο του, είμαστε σε μια μεταβατική φάση. Και όταν λέω το χρόνο του δεν εννοώ χρόνια, ούτε το παραπέμπω στο άδηλο μέλλον. Οι διαδικασίες είναι μέσα σε έναν πολιτικό χρόνο ο οποίος είναι πολύ πυκνός και η καύσιμη ύλη που έχει μαζευτεί για πολιτικά ζητήματα όλο το καλοκαίρι είναι πάρα πολύ μεγάλη.
– Έχει ήδη αρχίσει να συμβαίνει η αντιστροφή της εικόνας των δημοσκοπήσεων. Καθώς αποδομείται η πολιτική της κυβέρνησης και αυξάνεται ποιοτικά και ποσοτικά η αποδοκιμασία προς τη «διαχειριστική» ικανότητα του κ. Μητσοτάκη. Αυτή η διαδικασία δεν είναι αυτόματη, δεν είναι νομοτελειακή, δεν είναι μονοσήμαντη για την ενίσχυση της Αριστεράς και ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Είναι σαφές όμως ότι έχει ξεκινήσει.– Θα σας έλεγα με χιούμορ ότι δε σας άκουσα να αναλύετε τις δημοσκοπήσεις του προηγούμενου Σαββατοκύριακου, διότι προφανώς δεν υπήρξαν. Εσείς που είστε τόσο έγκυρος πολιτικός συντάκτης γνωρίζετε πως είναι η πρώτη φορά μετά από ανασχηματισμό και πριν από τη ΔΕΘ που δε δημοσιεύονται δημοσκοπήσεις. Διότι προφανώς δεν υπήρξαν. Πριν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης πάντα γίνεται η σύγκριση του τέλους του καλοκαιριού και των προσδοκιών, των ελπίδων ή και των απογοητεύσεων με αυτά που επαγγέλλεται ο εκάστοτε πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Γίνεται και μια μέτρηση ύστερα για να δείξει τι προσδόθηκε ή αφαιρέθηκε στην κοινή γνώμη. Δεν σας έκανε εντύπωση που δεν ήρθε στη δημοσιότητα ούτε μια δημοσκόπηση. Είναι σαφές ότι υπάρχει και θα υπάρξει ίσως και ραγδαία αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων με την έννοια της απομείωσης του ηγετικού προφίλ του κ. Μητσοτάκη σε πολύ μεγάλο βαθμό, της διαχειριστικής του ικανότητας αλλά και των πολιτικών της κυβέρνησης.
– Όσο και αν πολλά κυρίως ηλεκτρονικά μέσα αγιογραφούσαν, στρογγύλευαν και αποσιωπούσαν αυτές τις πολιτικές, παιδεία, εργασία, περιβάλλον και προσφυγικό, τώρα με αυτά που συνέβησαν και το καλοκαίρι υπήρξε ένα σοβαρό ρήγμα. Η ακρίβεια, η οικονομική κατάσταση των απλών ανθρώπων, πολιτών και ιδιαίτερα των νέων μέσα σε συνθήκες πανδημίας θα είναι το βασικό στοιχείο που θα συμπυκνώσει και θα συμπαρασύρει αυτές τις κριτικές, τις ενστάσεις και τις κοινωνικές αντιστάσεις σε σχέση με τα άλλα ζητήματα μέσα στη κοινή γνώμη και το λαό. Εμάς μας ενδιαφέρει να διαμορφωθεί ένα ευρύ πλειοψηφικό ρεύμα που να αποτυπωθεί και στα εκλογικά αποτελέσματα. Όταν πρόκειται να γίνουν εκλογές να ψηφίσουν και οι πολίτες που δεν είχαν ψηφίσει από το 2009 μέχρι το 2019 και που ανέρχονταν σε 1.200.000. Να έρθουν οι 17ρηδες που είναι εκατοντάδες χιλιάδες και που μπορούν πλέον με βάση τη δικιά μας νομοθεσία να βάλουν τη δικιά τους σφραγίδα. Αυτά πρέπει να ενθαρρύνουμε και είμαστε υποχρεωμένοι να εκπροσωπήσουμε να δώσουμε ελπίδες σε όλο αυτό το κόσμο.
Ολόκληρη η συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί: