Μικρογραφία…

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Αντικυβερνητικό μέτωπο προέκυψε την προηγούμενη εβδομάδα μετά την κατάθεση πρότασης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής με αντικείμενο τις λίστες Πέτσα και την OpinionPoll από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μέσα σε λίγες ώρες, συντάχθηκαν με την πρόταση που κατατέθηκε αφήνοντας άναυδη την κυβέρνηση, με μια κίνηση που σίγουρα δεν περίμενε. Έτσι θυμήθηκε, μετά από δυόμιση χρόνια, να διευρύνει τη συζήτηση συμπεριλαμβάνοντας και την περίοδο από το 2015 μέχρι το 2019. Καλοδεχούμενη η πρόταση.

Στην Αυστρία, για μόλις 1 εκ ευρώ, παραιτήθηκε ο καγκελάριος Κουρτς και στην Ελλάδα περισσότερα από 42 εκατομμύρια έχουν δοθεί και δεν έχει κουνηθεί φύλλο. Ο πρωθυπουργός, για τις λίστες Πέτσα, ξέρει ότι οι ευθύνες των υπουργών και στενότατων συνεργατών του πιθανότατα ξεπερνούν τις πολιτικές και φθάνουν τις ποινικές, με τέτοια σπατάλη δημοσίου χρήματος. Επίσης, ένα από τα θέματα που οφείλει να απαντήσει είναι για ποιον ακριβώς λόγο χρήματα του Δημοσίου δόθηκαν σε περιθωριακά Μέσα, τα οποία πρωτοστατούσαν – και το πράττουν μέχρι και σήμερα – στο αντιεμβολιαστικό κίνημα και τους αρνητές της πανδημίας. Τα παραδείγματα είναι πολλά και τα χρήματα ακόμα περισσότερα.

Επιπλέον, με την πρόταση για εξεταστική επιτροπή για την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση δεν θέλει παρά να εμφανίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δήθεν τα βάζει με τις εταιρίες δημοσκοπήσεων γενικά, ενώ η πρότασή του είναι σαφής και αφορά την Opinion Poll, η οποία βγάζει μετρήσεις πέρα από κάθε λογική, την οποία αρνήθηκε η ΝΔ να καλέσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και η οποία, την ίδια ώρα, εμφανίζεται να λαμβάνει υπέρογκα ποσά, σε απευθείας αναθέσεις, από φορείς του Δημοσίου. Προφανώς, στην περίπτωση της Opinion Poll, προστίθεται πλέον και η Interview του κολλητού του κουμπάρου του κ. Γεωργιάδη.

Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει απαντήσει ακόμα αν θα ψηφίσει ή όχι την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. 

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσουν οι βουλευτές της ΝΔ,  από τη στιγμή που βρίσκει τη στήριξη όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, θα συγκεντρώσει περισσότερες από τις απαιτούμενες 120 ψήφους, οπότε, με βάση το άρθρο 68 παρ. 2 του Συντάγματος, θα αποτελέσει το αντικείμενο εξεταστικής επιτροπής που θα συγκροτηθεί αμέσως μετά από τη σχετική ψηφοφορία.

Ο κ. Μητσοτάκης, ωστόσο, οφείλει να αφήσει τις υπεκφυγές και να ξεκαθαρίσει τη θέση του :

Θα σεβαστεί το Σύνταγμα ή θα προσπαθήσει να εκφυλίσει την ίδια την πρόθεση του νομοθέτη με κατάθεση, παράλληλα, άλλης πρότασης για δημιουργία και δεύτερης εξεταστικής, όχι με βάση το άρθρο 68, παρ. 2 του Συντάγματος, αλλά με τη κλασική διαδικασία σύσταση εξεταστικής που έχει κάθε πλειοψηφία ;

Αν πράξει το δεύτερο, θα είναι απόλυτα προφανές ότι στόχος δε θα είναι η χρονική διεύρυνση της υπό εξέτασης περιόδου, αλλά το να θολώσει τα νερά με έναν φτηνό αντιπερισπασμό, μήπως και αποφύγει τον έλεγχο των δικών της πεπραγμένων.
Άλλωστε η χρονική διεύρυνση της έρευνας στα θέματα που θέτει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι κάτι που ούτως ή άλλως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδεχτεί, οπότε θα μπορεί να αποφασιστεί με μεγάλη πλειοψηφία από την ίδια την εξεταστική επιτροπή, που θα συγκροτηθεί με ψήφους της μειοψηφίας και θα συγκροτηθεί άλλωστε με τους συσχετισμούς της Βουλής, δηλαδή με απόλυτη πλειοψηφία μελών από βουλευτές της ΝΔ.

Σε κάθε περίπτωση, η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη παράξει πολιτικά αποτελέσματα:

1. Έρχεται στην πρώτη γραμμή της ημερήσιας διάταξης ένα θέμα, για το οποίο βοά η κοινωνία και προσπαθεί να κρύψει ο κ. Μητσοτάκης, που είναι η πρωτοφανής για δυτική δημοκρατία χειραγώγηση και φίμωση του Τύπου.

2. Ο ΣΥΡΙΖΑ με την πρωτοβουλία του συσπείρωσε γύρω του όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, παρά τις δεδομένες και προφανείς μεταξύ τους διαφορές.

3. Μπαίνει ακόμα ένα λιθαράκι στο υπό διαμόρφωση αντιμητσοτακικό – αντικυβερνητικό μέτωπο που σε κάθε πολιτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης μεγαλώνει, στη βάση πολιτικών συγκλίσεων της αντιπολίτευσης.

4. Οι πρωταγωνιστές για το στήσιμο του πιο απολυταρχικού μιντιακού καθεστώτος που έχει γνωρίσει δυτική Δημοκρατία θα κληθούν να λογοδοτήσουν και να εξηγήσουν τις ανεξήγητες επιλογές τους για το ποιος θα πάρει δημόσιο χρήμα και πόσο, αλλά και τους αποκλεισμούς Μέσων σε πανελλαδική μετάδοση. Με λίγα λόγια, ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του θα είναι απολογούμενοι. Τους περιμένουμε.

Πηγή: Γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Το μέγαρο… υποκλοπών και ο «Ελληνας Νίξον» πολιτικά υπεύθυνοι για το ελληνικό Watergate

Περισσότερους από 12 δημοσιογράφους, πρόσωπα της τηλεόρασης και εκδότες...

Τσίπρας για Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ: “Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης του ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξει την καθημερινότητά τους”

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία ο Αλέξης Τσίπρας στέλνει...

Δυσανεξία στη δημοκρατία

Πρόκειται για κομβικής σημασίας νίκη και στρατηγική ήττα ταυτόχρονα....
Διαφήμιση