Αμηχανία επικρατεί στη συντηρητική παράταξη λόγω των συνθηκών πολιτικής απομόνωσης που αναδείχτηκαν μετά την επιλογή του κ. Μητσοτάκη να ανοίξει το παράθυρο των κυβερνήσεων συνεργασίας. Γαλάζια στελέχη, μετά την άρνηση του Νίκου Ανδρουλάκη να ρίξει σωσίβιο στην κυβέρνηση, επιχειρούν να τονώσουν ξανά το αφήγημα της αυτοδυναμίας επισημαίνοντας ότι οι πρόσφατες τοποθετήσεις του πρωθυπουργού είχαν θεσμικό χαρακτήρα και δεν σηματοδοτούν αλλαγή στρατηγικής. Στη σκιά της επιταχυνόμενης φθοράς της Ν.Δ., εντούτοις, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη -αφού επεσήμανε πως την αυτοδυναμία προφανώς τη θέλει και θα τη διεκδικήσει η Ν.Δ.- σημείωσε ότι η αυτοδυναμία δεν είναι αυτοσκοπός. Αυτοσκοπός είναι η σταθερότητα. Υπό αυτό το πρίσμα, βουλευτές της Ν.Δ. εντοπίζουν σήματα σύγχυσης και στρατηγικά κενά από τη μεριά του Μαξίμου, που ψαλιδίζουν το ηθικό του στελεχιακού δυναμικού και της εκλογικής βάσης.
Στόχευση στο εσωτερικό του ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Οι ένοικοι του Μαξίμου κοιτούν επίμονα ωστόσο προς τη μεριά της Χαριλάου Τρικούπη. Η κυρία Πελώνη, με αφορμή τις δηλώσεις του επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. περί συγκρότησης κυβέρνησης με σοσιαλδημοκρατικό κορμό, κάλεσε τον κ. Ανδρουλάκη «να ξεκαθαρίσει αν περνάει αυτός ο δρόμος της σοσιαλδημοκρατίας από τη συνεργασία με τον κ. Τσίπρα». Κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν την στόχευση να επαναφέρουν το μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων του 2019 που «γοητεύτηκαν” -όπως αναφέρουν- από τον νέο πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ισχυρίζονται ότι πρόκειται για ψηφοφόρους που ανήκουν στον χώρο του Κέντρου αλλά απορρίπτουν κατηγορηματικά μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.
« Όλοι θα βάλουμε πλάτη»
Ταυτόχρονα, ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε -στο πλαίσιο της συνάντησής του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας- ότι η κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Επανέλαβε δε -στα πρότυπα της πανδημίας- το αφήγημα ότι «κρατάμε εφεδρείες, γιατί δεν γνωρίζουμε πόσο θα κρατήσει αυτή η κρίση». Αξιοσημείωτη ήταν η αναφορά του ότι «όλοι θα βάλουμε πλάτη, το κράτος, οι πολίτες» σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «πλάτη πρέπει να βάλουν και οι επιχειρήσεις που έχουν στηριχθεί πολύ από την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας». Σε αυτό το φόντο, επανέλαβε «ότι τα όποια υπερκέρδη υπάρχουν από την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει ουσιαστικά να επιστραφούν στους πολίτες μέσω μιας έκτακτης φορολόγησης, ύψους 90%». Σημειώνεται ότι ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει σχετικές κατευθύνσεις, ενώ βουλευτές της Ν.Δ. πιέζουν για τον άμεσο προσδιορισμό και τη φορολόγηση των κερδών.
*Του Κώστα Σαββόπουλου στην εφημερίδα “Η ΑΥΓΗ”