Μητσοτάκης από την ΔΕΘ – Προεκλογικές παροχές, ημίμετρα για ακρίβεια, χάντρες και καθρεφτάκια για τους νέους (Βίντεο)

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Ημίμετρα εμπεριείχε το καλάθι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης για την αναχαίτιση της ακρίβειας ενώ παράλληλα επιχείρησε να γράψει το νέο success story της ελληνικής οικονομίας υποστηρίζοντας ότι «στην ανάπτυξη που έρχεται κανείς δεν θα μείνει πίσω».

Ο πρωθυπουργός εμφανώς θορυβημένος από τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων επιχείρησε να μειώσει το χάσμα με τις νεότερες ηλικίες με παρεμβάσεις-ασπιρίνες. Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής για τον εκτροχιασμό της πανδημίας, επανέφερε την κυνική θεωρία ότι «είχαμε σημαντικές απώλειες αλλά λιγότερες από τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη». Την ίδια στιγμή δεν προχώρησε σε καμία δέσμευση για ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ, ενώ επανέλαβε την κούφια συγνώμη για την πύρινη καταστροφή. Τέλος, αποθέωσε την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση χωρίς να αναφερθεί στο κόστος μετάβασης.

Μιλώντας για ένα «εθνικό σχέδιο δράσης δράσης για τους νέους», με πρώτο μέτρο το «πρώτο ένσημο»: Νέοι έως 29 ετών χωρίς προϋπηρεσία θα ενισχύονται για 6 μήνες από την πολιτεία με 1.200 ευρώ στην πρώτη πρόσληψη. Τα 600 θα πηγαίνουν στους εργοδότες και τα υπόλοιπα 600 θα κατευθύνονται στους νέους πέραν του μισθού τους  – «για να τα ξοδέψουν όπως θέλουν», όπως είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης, αποδεικνύοντας ξανά την απόστασή τους από την κοινωνική πραγματικότητα.

Πρόσθεσε ότι:

-Από το 2022 οι επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας αυξάνονται στις 150.000 από τις 100.000

– Το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα επεκτείνεται και στους σπουδαστές των ΙΕΚ

– Από 1/1 2022 μηδενίζεται για τους κάτω των 29 το ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας και data

– Για τους εφήβους 15 έως 17 ετών που θα έχουν εμβολιαστεί 50 δωρεάν gb data στο κινητό τους

– Καθιερώνεται από το 2022 η μόνιμη ψηφιακή κάρτα για τους νέους.

Τι αλλάζει στους φόρους

– Ιδιώτες και επιχειρήσεις θα πληρώνουν τέλη 10% κινητής τηλεφωνίας από το 2022

– Από 1/1 καταργείται ο φόρος στις γονικές παροχές και δωρεές έως 800.000 ευρώ.

– Η απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης θα ισχύσει και για το 2022 για τον ιδιωτικό τομέα, το ίδιο και η μείωση κατά 3% των ασφαλιστικών εισφορών.

– Στις επιχειρήσεις ο φόρος πέφτει στο 22% «και μάλιστα σε μόνιμη βάση», ενώ μειώνεται αμέσως στο μισό ο φόρος για τη συγκέντρωση κεφαλαίου.

– «Υπερεκπτώσεις» για πράσινο κεφάλαιο.

– Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που συγχωνεύονται στο εξής θα φορολογούνται με μόνο 15,5%. Το μέτρο θα ισχύσει για τρία χρόνια.

Παραδοχή των ανατιμήσεων, υπόσχεται πως θα «απομειωθούν» οι αυξήσεις στο ρεύμα

Ο Κυρ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε ακόμα στοχευμένα μέτρα χαμηλού ΦΠΑ σε καφέ και μεταφορές, αυστηρότατη τήρηση του νόμου περί ανταγωνισμού και αισχροκέρδειας, και «παροχή κρατικής στήριξης απέναντι σε ανατιμήσεις που επηρεάζουν κάθε νοικοκυριό».

Ειδικά στο θέμα της αύξησης του ηλεκτρικού ρεύματος, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε πως συγκροτείται «ταμείο ενεργειακής μετάβασης, όπου θα διατεθούν 150 εκατομμύρια ευρώ»., μέσω του οποίου « θα απομειωθούν ή και θα εξαφανιστούν οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος».

Μίλησε δε για επιδότηση που θα αφορά σε πρώτη φάση έως το τέλος του έτους, και θα αφορά και επιχειρήσεις που λειτουργούν με ρεύμα χαμηλής τάσης». Προσέθεσε πως τις λεπτομέρειες θα παρουσιάσει ο υπουργός Ενέργειας την άλλη εβδομάδα.

Για ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ

– Μειωμένος ΦΠΑ του 13% και στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού.

– Επεκτείνεται για ακόμη 3 μήνες το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ.

– Για τον ΕΝΦΙΑ, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι «θα παρουσιάσουμε το ολοκληρωμένο μας σχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ στη συζήτηση του προϋπολογισμού», ενώ υποσχέθηκε πως «τα περισσότερα νοικοκυριά θα πληρώσουν το 2022 μικρότερο ΕΝΦΙΑ από το 2021».

– Από τον επόμενο μήνα ο ΦΠΑ των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή πέφτει στο 6%.

– Τον Δεκέμβριο σε όλους του δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα πιστωθεί το διπλάσιο ποσό από αυτό που θα λάμβαναν κανονικά

Φέρνει ΣΔΙΤ στην πρωτοβάθμια Υγεία

Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στην πρωτοβάθμια Υγεία εξήγγειλε ακόμα ο Κυρ. Μητσοτάκης, ανοίγοντας ουσιαστικά την πόρτα της δημόσιας υγείας στους ιδιώτες.

Βιαστική αναφορά στις πυρκαγιές

«Πρώτος εγώ ανέλαβα την ευθύνη ζητώντας συγγνώμη για τις αδυναμίες του κράτους στο φόντο των πυρκαγιών», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης, προσπερνώντας βιαστικά την τεράστια καταστροφή με το 1,2 εκατ. στρέμματα καμμένα. Πρόσθεσε μόνο πως «οι πυρκαγιές του Αυγούστου ανέδειξαν την ανάγκη να δημιουργηθεί το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με εξασφαλισμένους πόρους 2,5 δισ. ευρώ και για την πολιτική του ηγεσία επέλεξα θεωρώ τους καλύτερους, τον Χρήστο Στυλιανίδη και τον Ευάγγελο Τουρνά» – αναφορά που προφανώς δεν έπεισε οποιονδήποτε δεν έχει ξεχάσει το φιάσκο με την υπουργοποίηση Αποστολάκη που δεν ευοδώθηκε.

Κυνική αναφορά στα θύματα της πανδημίας

Αίσθηση προκάλεσε, όπως σημειώνει η Αυγή, η κυνική αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στα θύματα της πανδημίας. «Ναι, είχαμε απώλειες αλλά λιγότερες σε σχέση με άλλα κράτη» σημείωσε τη στιγμή που ήδη 14.141 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Παράλληλα ανέφερε ότι «διαμορφώσαμε μία αρτια διαδικασία εμβολιασμού, την επιχειρήση “Ελευθερία”», χωρίς φυσικά να αναφερθεί στην πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης να πιάσει το πολυπόθητο τοίχος ανοσίας εντός του καλοκαιριού.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή 12/9, στη 1 το μεσημέρι, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα παραχωρήσει την καθιερωμένη συνεντευξη Τύπου στους πολιτικούς συντάκτες από τη ΔΕΘ.

Πηγή: left.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Αλέξης Τσίπρας: Ομιλία στο κλειστό γήπεδο «Απόλλωνα» στην Πάτρα

«Πολίτες της Πάτρας. Ένα μήνυμα στέλνουμε σήμερα από εδώ,...

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Έρχεται η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» με χιόνια και στην Αττική

Με χιόνια και καταιγίδες ξεκινά ο καιρός του Σαββάτου...

Ευρωπαϊκό μέλλον για το Κίεβο, με πολλούς αστερίσκους

Τη στήριξή της προς το Κίεβο επανέλαβε σήμερα η...
Διαφήμιση