Μειωμένη η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της «Όμικρον»

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Τη «μείωση της αποτελεσματικότητας» των εμβολίων έναντι της μετάλλαξης Όμικρον ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σε ότι αφορά την προστασία κατά «της μόλυνσης και της μετάδοσης» του κορονοϊού ενώ την ίδια στιγμή στη Βρετανία, ανακοινώθηκε ο θάνατος του πρώτου πολίτη μετά από μόλυνσή του από την νέα μετάλλαξη.

Συγκεκριμένα, αν και η παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού φαίνεται να προκαλεί λιγότερο σοβαρά συμπτώματα από την παραλλαγή Δέλτα, ωστόσο διαδίδεται περισσότερο. Μέχρι στιγμής, η παραλλαγή Δέλτα που πρωτοεντοπίστηκε στην Ινδία, είναι αυτή που ευθύνεται για τους περισσότερους θανάτους από τον κορονοϊό. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, η Όμικρον –που χαρακτηρίζεται από τις πολλές μεταλλάξεις– δείχνει να εξαπλώνεται σιγά-σιγά στον πλανήτη και είναι ήδη παρούσα σε τουλάχιστον 63 χώρες.

Τα εργαστήρια Pfizer και BioNTech -που παρήγαγαν το εμβόλιο Cominarty, ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέχρι τώρα- διαβεβαίωσαν πρόσφατα πως το εμβόλιό τους εξακολουθεί να είναι αποτελεσματικό έπειτα από τρεις δόσεις απέναντι στην Όμικρον. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν μεν ότι η χορήγηση μιας ενισχυτικής δόσης του εμβολίου της Pfizer αυξάνει την αποτελεσματικότητα, αλλά αυτή φθάνει σε ένα ποσοστό της τάξης του 70-75%, δηλαδή αισθητά μικρότερη σε σχέση με την απόδοση που είχαν οι δύο δόσεις εμβολίων απέναντι στη Δέλτα, που σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνούσαν και το 90%.

Τα δεδομένα δεν είναι ακόμη αρκετά ούτε για να προσδιοριστεί ο βαθμός σοβαρότητας της ασθένειας που προκαλείται από την Όμικρον, ακόμα κι αν μέχρι στιγμής τα συμπτώματα μοιάζουν «ελαφρά έως μέτρια», τόσο στη νότια περιοχή της Αφρικής, όπου εντοπίστηκε, όσο και στην Ευρώπη.

Ο πρώτο νεκρός από Όμικρον

Την ίδια στιγμή, τουλάχιστον ένας ασθενής έχει επιβεβαιωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο ότι έχασε τη ζωή του από το νέο στέλεχος, όπως ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε κέντρο εμβολιασμού κοντά στο Πάντινγκτον, στο δυτικό Λονδίνο, ο Τζόνσον είπε χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς ναι, η Ομικρον προκαλεί νοσηλεία και δυστυχώς τουλάχιστον ένας ασθενής έχει επιβεβαιωθεί ότι πέθανε».

Χθες, ο Βρετανός πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι οι δύο δόσεις εμβολίου δεν θα είναι αρκετές για την αντιμετώπιση της Ομικρον, έπειτα από τα ευρήματα μελέτης της υπηρεσίας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου που δείχνει ότι οι αναμνηστικές δόσεις αποκαθιστούν σε μεγάλο βαθμό την προστασία απέναντι στην παραλλαγή.

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης

Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα Τετάρτη 28/2 σε...

Απεργία: Χιλιάδες στους δρόμους ζήτησαν δικαιοσύνη για το έγκλημα των Τεμπών (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Χιλιάδες εργαζόμενοι, φοιτητές και μέλη πολιτικών οργανώσεων και συλλογικοτήτων...

Εξοργίζει με τη δήλωσή του για τα Τέμπη ο Καραμανλής – Αυτοξεπλένεται για το έγκλημα

O βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας, ο Κώστας Αχ....

Μέση Ανατολή: Χιλιάδες Παλαιστίνιοι κινδυνεύουν από λιμό – Ελπίδες για ανακωχή

Χιλιάδες άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν το επόμενο διάστημα, καθώς...
Διαφήμιση