Λαογραφικό Μουσείο Θεσσαλονίκης – Μαζικές παραιτήσεις με καταγγελίες για κομματικές παρεμβάσεις

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Τα μέλη του ΔΣ καταγγέλλουν κομματικές παρεμβάσεις στο έργο τους που διεκδικούν για τον εαυτό τους ρόλο θεματοφυλάκων «πατριωτισμού»

Την παραίτησή τους στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη υπέβαλαν μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Λαογραφικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Τα μέλη του ΔΣ, τακτικά και αναπληρωματικά, καταγγέλλουν συστηματική υπονόμευση από ομαδώσεις μέσα στο χώρο του Μουσείου με κομματικές και ιδεολογικές διασυνδέσεις, που διεκδικούν για τον εαυτό τους ρόλο θεματοφυλάκων «πατριωτισμού».

Στην επιστολή τους καταγγέλλουν πρόσφατες παρεμβάσεις κομματικών στελεχών στο έργο τους, που υπερβαίνουν κάθε όριο. Στην επιστολή παραίτησής τους προς την Λίνα Μενδώνη κάνουν λόγο για υπονόμευση των προσπαθειών τους.

Όπως καταγγέλλουν, ομαδώσεις μέσα στο χώρο του Μουσείου με κομματικές και ιδεολογικές διασυνδέσεις, επικαλούμενοι-ες προσχηματικά τον «εθνικό χαρακτήρα» του Μουσείου, αναλαμβάνουν ρόλο επικυρωτή των φρονημάτων ατόμων και θεσμών και κατηγοριοποιούν πρόσωπα και δράσεις σε «πατριωτικές» και «μη πατριωτικές», αντιμετωπίζοντας το Λ.Ε.Μ.Μ.Θ. ως ιδιοκτησιακό πεδίο ικανοποίησης προσωπικών και συλλογικών συμφερόντων.

Την παραίτηση τους από το διοικητικό συμβούλιο του Λαογραφικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, υπέβαλαν σήμερα το απόγευμα, όλα τα μέλη του οργάνου, τακτικά και αναπληρωματικά, καταγγέλλοντας άμεσες παρεμβάσεις στο έργο τους από κομματικά στελέχη της ΝΔ, που όπως υποστηρίζουν, «διεκδικούν για τον εαυτό τους ρόλο θεματοφυλάκων «πατριωτισμού».

Την παραίτηση τους από το διοικητικό συμβούλιο του Λαογραφικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, υπέβαλαν σήμερα το απόγευμα, όλα τα μέλη του οργάνου, τακτικά και αναπληρωματικά, καταγγέλλοντας άμεσες παρεμβάσεις στο έργο τους από κομματικά στελέχη της ΝΔ, που όπως υποστηρίζουν, «διεκδικούν για τον εαυτό τους ρόλο θεματοφυλάκων «πατριωτισμού».

Τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη του ΔΣ παραιτήθηκαν ομαδικά για να διαφυλάξουν όπως τονίζουν την επιστημονική, ακαδημαϊκή και ηθική ακεραιότητα που διέπει το διοικητικό και ερευνητικό τους έργο και το κύρος του Λ.Ε.Μ.Μ.Θ. ως δημοσίου θεσμού.«Ευελπιστούμε η απόφασή μας αυτή να οδηγήσει σε μια ριζική επανεξέταση και αναθεώρηση πρακτικών που εκθέτουν το Υπουργείο Πολιτισμού» σημειώνουν.

Αναλυτικά η παραίτηση των μελών του Δ.Σ.:

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Για εμάς, τα υπογράφοντα μέλη του Δ.Σ. του Λ.Ε.Μ.Μ.Θ., ο απώτερος στόχος ενός μουσείου, γενικά, και του Λ.Ε.Μ.Μ.Θ., ειδικά, δεν περιορίζεται στην απλή συγκέντρωση, συντήρηση, ταξινόμηση και έκθεση αντικειμένων καλλιτεχνικής, ιστορικής, εθνικής, εθνοτικής σημασίας. Ένα μουσείο αποτελεί πλαίσιο κοινωνικοποίησης και χώρο συνομιλίας με τις πολύπλευρες διαστάσεις του παρελθόντος ενεργοποιώντας τους επισκέπτες στη συμμετοχική παραγωγή της γνώσης.

Κατά τη διάρκεια της θητείας μας δώσαμε ιδιαίτερη σημασία:

• Στην παραγωγή γνώσης μέσα από το ίδιο το μουσείο, αλλά και σε συνεργασία με την ερευνητική κοινότητα και άλλους φορείς.

• Στη διαφάνεια στις διοικητικές και ερευνητικές διαδικασίες και στη δημιουργία ενός Νέου Οργανισμού του Λ.Ε.Μ.Μ.Θ..

• Στην εξωστρέφεια προς την πόλη και πέρα από αυτήν και στην αξιοποίηση της ψηφιακής συνθήκης ως επικοινωνιακού εργαλείου.

• Στην υπέρβαση της επιστημονικά ξεπερασμένης άποψης περί στατικότητας της παράδοσης με μία πλουραλιστική προσέγγιση του πολιτισμού, όπου η λαϊκή δημιουργία συνομιλεί δυναμικά με νέους-ες δημιουργούς.

• Στη στελέχωση με επιπλέον μόνιμο προσωπικό.

• Στην αναζήτηση πολλαπλών πηγών χρηματοδότησης.

Όμως, οι αποφάσεις και το έργο του Δ.Σ. υπονομεύτηκαν συστηματικά από προϋπάρχουσες ομαδώσεις μέσα στο χώρο του Λ.Ε.Μ.Μ.Θ. με κομματικές και ιδεολογικές διασυνδέσεις, που διεκδικούν για τον εαυτό τους ρόλο θεματοφυλάκων «πατριωτισμού». Επικαλούμενοι-ες προσχηματικά τον «εθνικό χαρακτήρα» του Μουσείου, αναλαμβάνουν ρόλο επικυρωτή των φρονημάτων ατόμων και θεσμών και κατηγοριοποιούν πρόσωπα και δράσεις σε «πατριωτικές» και «μη πατριωτικές», αντιμετωπίζοντας το Λ.Ε.Μ.Μ.Θ. ως ιδιοκτησιακό πεδίο ικανοποίησης προσωπικών και συλλογικών συμφερόντων. Παράλληλα βιώσαμε τα τελευταία χρόνια τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις κρατικών θεσμών αναφορικά με τη διοικητική και λειτουργική επάρκεια του Μουσείου.

Κατά τη διάρκεια της θητείας μας πορευτήκαμε με ευθύνη και δημοκρατικότητα στην αντιμετώπιση πολλαπλών προκλήσεων με στόχο όχι απλώς την υπέρβαση αλλά την εξάλειψη των παραπάνω παθογενειών. Όμως, οι πρόσφατες παρεμβάσεις στο έργο μας υπερβαίνουν κάθε όριο. Έχοντας επίγνωση της βαρύτητας της πράξης μας, ΠΑΡΑΙΤΟΥΜΕΘΑ ΟΜΑΔΙΚΑ για να διαφυλάξουμε την επιστημονική, ακαδημαϊκή και ηθική ακεραιότητα που διέπει το διοικητικό και ερευνητικό μας έργο και το κύρος του Λ.Ε.Μ.Μ.Θ. ως δημοσίου θεσμού. Ευελπιστούμε η απόφασή μας αυτή να οδηγήσει σε μια ριζική επανεξέταση και αναθεώρηση πρακτικών που εκθέτουν το Υπουργείο Πολιτισμού.

Με τιμή

Τακτικά μέλη του Δ.Σ.

Βασίλης Νιτσιάκος,  Καθηγητής, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Πρόεδρος

Ιωάννης Μάνος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Αντιπρόεδρος

Ελένη Καλλιμοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Ταμίας

Ευτυχία Βουτυρά, Καθηγήτρια (αφυπηρετήσασα), Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Δημήτρης Αρκούδης, Δικηγόρος

Αναπληρωματικά μέλη του Δ.Σ.

Ελευθερία Δέλτσου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Βασιλική Κράββα, Επίκουρη Καθηγήτρια, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Σπύρος Γαρουνιάτης, Οικονομολόγος, BSc-MSc-MPhil

Ρωξάνη Κωστατζίκη, Δικηγόρος

Ανδρέας Παπουκίδης, Καθηγητής Φυσική Αγωγής με Ειδικότητα στον Ελληνικό Παραδοσιακό Χορό

Πηγή: avgi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

8 Δεκέμβρη 2008 / 15 χρόνια από την εξέγερση που τάραξε την Ελλάδα

Ηδιαδήλωση φουντώνει.Ο Αλέξης έπεσε νεκρός αλλά είναι ζωντανός.Ζεστό αίµα...

Αντιδημοκρατική δυσανεξία της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Με αφοπλιστικό τρόπο ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης παραδέχτηκε χθες...

2023: Ένας πλανήτης αλυσοδεμένος στα χρέη

*Γράφει η Έλλη Πετρίδη - Σε επικίνδυνη πορεία βρίσκεται...

Μέση Ανατολή: Σφυροκόπημα από το Ισραήλ στη νότια Γάζα – «Στόχος οι υπόγειες σήραγγες»

Η Γάζα φλέγεται για ακόμη ένα 24ωρο, με τον ισραηλινό στρατό...
Διαφήμιση