Κ. Αρβανίτης: Κλείστε Τώρα Νομοθετικά τα «Πλυντήρια» του Μαύρου Χρήματος

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Η ΕΕ δεν μπορεί να ανέχεται άλλο συστήματα χορήγησης ιθαγένειας τύπου Golden Visa να λειτουργούν ως «πλυντήρια» ολιγαρχών που στηρίζουν τον εισβολέα Πούτιν, τώρα είναι η ώρα για νομοθετική πρωτοβουλία ήταν το μήνυμα του Κώστα Αρβανίτη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία τοποθετήθηκε με την ιδιότητα του σκιώδους εισηγητή εκ μέρους της πολιτικής ομάδας της Αριστεράς / The Left στην επιτροπή LIBE της έκθεσης σχετικά με συστήματα χορήγησης ιθαγένειας και άδειας διαμονής σε επενδυτές.

Είναι αναγκαία μια ενιαία Ευρωπαϊκή αντιμετώπιση: το ζήτημα δεν μπορεί να εμπίπτει στις εθνικές πολιτικές, καθώς η απόφαση ενός κράτους μέλους να χορηγήσει ιθαγένεια μέσω επενδυτικών προγραμμάτων γεννάει και παρέχει αυτομάτως δικαιώματα σε όλα τα κράτη μέλη και συνεπώς σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται δηλαδή για ένα ζήτημα στην ουσία του Ευρωπαϊκό.

 Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής στηλίτευσε τη χρήση των συστημάτων αυτών για να ανοίγει η ΕΕ «την πόρτα σε ολιγάρχες, υποστηρικτές επί το πλείστον ανελεύθερων καθεστώτων που θέλουν απλά να ξεπλύνουν το μαύρο τους χρήμα». Ολιγάρχες, που όπως σημείωσε «έχουν ισόποση ευθύνη για το έγκλημα. Το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας αλλά και τα συνεχή εγκλήματα κατά της δημοκρατίας, και μέσα στις χώρες τους.»

 Οι ψηφοφορίες για την έγκριση της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της τρέχουσας ολομέλειας, και συγκεκριμένα αύριο Τρίτη 8 Μαρτίου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του Κώστα Αρβανίτη:

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Συμφωνούμε με την εισηγήτρια, χωρίς αστερίσκους.

 Ο φάκελος που συζητάμε σήμερα είναι ένας φάκελος που ενώνει τη λογική. Διότι τα γεγονότα μας προσπέρασαν. Σήμερα μιλάμε καθαρά, ότι μια ελίτ ολιγαρχών οπλίζει και βοηθάει τον απολυταρχικό, αντιδημοκρατικό κύριο Πούτιν να χτυπάει γυναίκες, άνδρες, παιδιά, αμάχους στην Ουκρανία. Αυτή είναι η αλήθεια.

Αυτές οι ελίτ,- δεν είναι μόνο στη Ρωσία- αυτοί οι ολιγάρχες έχουν ισόποση ευθύνη για το έγκλημα, το ξέρετε αυτό πολύ καλά. Το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας αλλά και τα συνεχή εγκλήματα κατά της δημοκρατίας, και μέσα στις χώρες τους.

Τέτοιες λίστες ολιγαρχών υπήρχαν και υπάρχουν και εκτός Ρωσίας και εκτός των δραματικών γεγονότων που μας φέρνουν την είδηση μπροστά, στο πρόσωπο, βίαια, και φυσικά εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι δυνατόν Κράτη-Μέλη της Ένωσής μας να είναι πλυντήρια αυτών που χρηματοδοτούν και στηρίζουν τέτοιες ακραίες αντιδημοκρατικές εξουσίες;

Δεν χρειάζεται να σημειώσω και ένα άλλο σημείο με το οποίο όλοι εδώ μέσα θα συμφωνήσουν. Είναι απάνθρωπο και έξω από κάθε κανόνα, να έχουμε ανθρώπους που βασανίζονται, ταλαιπωρούνται, πεθαίνουν στο κρύο ή πνίγονται στις θάλασσες μας, ή που έρχονται από εμπόλεμες περιοχές ή σκοτώνονται από τις νάρκες, στα ευρωπαϊκά σύνορα, και από την άλλη να ανοίγουμε την πόρτα σε μία ελίτ, σε ολιγάρχες, υποστηρικτές επί το πλείστον ανελεύθερων καθεστώτων που έχουν απλά τη λογική να ξεπλένουν μαύρο χρήμα.

Τα έχουμε ξαναπεί. Ερχόμαστε τώρα πιο αποφασισμένοι. Και περιμένουμε πραγματικά τη νομοθετική πρωτοβουλία. Αυτό περιμένουν όλοι οι δημοκράτες και όλες οι δημοκράτισσες σε όλη την Ευρώπη.

Πηγή: kostasarvanitis.eu

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Γάζα: Η Εξεταστική Επιτροπή του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά...

Εξελίξεις και στον ΣΥΡΙΖΑ: Ραγκούσης – Θεοχαρόπουλος ζητούν δημοψήφισμα για την κεντροαριστερά

Μπαράζ κινήσεων και προτάσεων έρχεται στην Κεντροαριστερά μετά τα...

Ο «έμπορος αστείων» Μητσοτάκης και η «αριστεία» του (ανύπαρκτου) ανεμιστήρα 

*Γράφει ο Γεράσιμος Χολέβας - Στις πρώτες δηλώσεις του...

Έκρηξη με μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο μαγειρικών σκευών στην Κάτω Κηφισιά

Αναστάτωση στην περιοχή της Κάτω Κηφισιάς μετά από μεγάλη...
Διαφήμιση