Κ. Αρβανίτης: Καμπανάκι Γιόχανσον για την ποινικοποίηση διασωστικών οργανώσεων στο Αιγαίο

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Μετά την Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς, και η Επίτροπος Μετανάστευσης της Ε.Ε. Ίλβα Γιόχανσον παίρνει αποστάσεις από το πρόσφατο, σαλβινικής έμπνευσης, νομοθέτημα του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, που απαγορεύει το έργο των ανεξάρτητων διασωστικών οργανώσεων στο Αιγαίο αν δεν συνεργάζονται στενά με το Λιμενικό, την ώρα που πληθαίνουν οι καταγγελίες θυμάτων και διασωστικών οργανώσεων για τις παράνομες επαναπροωθήσεις του Λιμενικού που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή των προσφύγων.

Απαντώντας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ερώτηση 22 ευρωβουλευτών της Αριστεράς, των Πρασίνων και των Σοσιαλδημοκρατών με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Αρβανίτη, η κ. Γιόχανσον υπογραμμίζει: 

«Σχετικά με τη δυνατότητα επιβολής προστίμων σε ΜΚΟ που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι το καθήκον παροχής βοήθειας σε πρόσωπα ή πλοία που βρίσκονται σε κατάσταση κινδύνου στη θάλασσα αποτελεί υποχρέωση βάσει του διεθνούς δικαίου και ότι η ανθρωπιστική βοήθεια που προβλέπεται από τον νόμο δεν μπορεί να ποινικοποιείται».

Ενώ η κ. Γιόχανσον αναγνωρίζει το συντονιστικό ρόλο των κρατών στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα, με σεβασμό του διεθνούς ναυτικού δικαίου και του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάτι που βέβαια αμφισβητείται στην περίπτωση των καταγγελιών για τις παράνομες επαναπροωθήσεις, σημειώνει με νόημα: 

«Παρόλο που οι δραστηριότητες των ιδιωτικών φορέων, συμπεριλαμβανομένων των ΜΚΟ, πρέπει να ρυθμίζονται με σκοπό τη διασφάλιση πλήρους διαφάνειας, τυχόν περιορισμοί που επιβάλλονται ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε δραστηριότητα στην Ελλάδα πρέπει να είναι αναγκαίοι, αιτιολογημένοι και αναλογικοί. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί τη μεταφορά του ενωσιακού δικαίου για το άσυλο και τις επιστροφές στο εθνικό δίκαιο, καθώς και την εφαρμογή του, και επαναλαμβάνει ότι τα κράτη μέλη πρέπει να ενεργούν σε πλήρη συμμόρφωση με το σχετικό διεθνές και ενωσιακό δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε.».

Για ηχηρό μήνυμα της Επιτροπής προς την ελληνική κυβέρνηση, χωρίς περιθώριο για παρερμηνείες, κάνει λόγο ο Κώστας Αρβανίτης σε ανακοίνωσή του. «Αναδεικνύεται πέρα από κάθε αμφισβήτηση πως οι τυχοδιωκτικές επιλογές της Δεξιάς Κυβέρνησης Μητσοτάκη να μιλά με δήθεν μετριοπαθή λόγο αλλά στην πράξη να εφαρμόζει στο προσφυγικό απάνθρωπες πολιτικές με πρόφαση την αυτονόητη ανάγκη φύλαξης των συνόρων και μοναδικό στόχο την ικανοποίηση του ακροδεξιού της ακροατηρίου, όχι μόνο δεν φέρνουν αποτέλεσμα, όχι μόνο θέτουν τις ζωές ανθρώπων σε κίνδυνο και υποβαθμίζουν τη ζωή των κατοίκων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά επιπλέον απειλούν τη διεθνή θέση της χώρας μας καθώς την αφήνουν εκτεθειμένη σε ισχυρές διεθνείς πιέσεις. Όλα αυτά, σε μια περίοδο κορύφωσης της τουρκικής προκλητικότητας στην περιοχή, μια περίοδο που το τελευταίο που χρειάζεται η Ελλάδα είναι να δημιουργεί στους συμμάχους της την εντύπωση πως περιφρονεί το Διεθνές Δίκαιο και τις προερχόμενες από αυτό δεσμεύσεις της χώρας και υποχρεώσεις διάσωσης και παροχής βοήθειας σε άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο ζωής στη θάλασσα», σημειώνει. 

Δείτε την ανακοίνωση: 

Παίρνει αποστάσεις και αποδοκιμάζει η Κομισιόν το Σαλβινικής έμπνευσης νομοθέτημα Μητσοτάκη-Μηταράκη για τις ΜΚΟ

Πηγή: “Εφημερίδα των Συντακτών”

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ευρωεκλογές 2024: H επόμενη μέρα και η θετική εναλλακτική

*Γράφει η Δανάη Κολτσίδα - Οι ευρωεκλογές τελείωσαν, αλλά...

Ποια είναι η εναλλακτική στο σημερινό οικονομικό μοντέλο;

*Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου - Σε προηγούμενα άρθρα, περιγράψαμε τις...

Η “φυγή” Μητσοτάκη προϋποθέτει “έξοδο” Κασσελάκη και Ανδρουλάκη…

*Γράφει ο Γιώργος Καρελιάς - Στην πρώτη δήλωσή του...

ΣΥΡΙΖΑ: Πορεία για το συνέδριο, η ανασυγκρότηση και τα μηνύματα

*Του Ιάσονα Σχινά-Παπαδόπουλου - Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προχωρά με «ανοιχτό...
Διαφήμιση