Κ. Αρβανίτης: Δεν είναι προσωπική υπόθεση του Κ. Μητσοτάκη η ασφάλεια και το αμυντικό δόγμα της χώρας

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

«Κάθε λεπτό που περνά άμαχοι χάνουν την ζωή τους με την τρελή απόφαση του Πούτιν, που πραγματικά αυτός είναι ο πόλεμος του Πούτιν» και «θέλω να πιστεύω ότι ήταν το τελικό του λάθος, του δικτατορίσκου αυτού και φαντάζομαι ότι θα πρέπει να υπάρχει μια λαϊκή αντίδραση στη Ρωσία» τόνισε μεταξύ άλλων «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ/The Left, Κώστας Αρβανίτης για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και για τις συνέπειες, που θα έχει αυτός στην Ευρώπη.

«Τα όργανα της Ε.Ε., η κ. Φον ντερ Λάιεν και άλλοι, που μίλησαν, μας είπαν στην ιστορική Ολομέλεια του Ε.Κ. της καταδίκης της ρωσικής εισβολής ότι πρέπει να προετοιμάσουμε τους λαούς μας για τις δύσκολες ημέρες, που έρχονται και εννοούσε οικονομικά», με κάποιες φωνές στην Ευρώπη να τονίζουν ότι θα έπρεπε η Ευρωπαϊκή Ένωση να ήταν πιο έτοιμη για να αντιμετωπίσει το τσουνάμι ακρίβειας σε ενέργεια, προϊόντα και καύσιμα.

Ο Κ. Αρβανίτης μίλησε για «άνοιγμα δρόμου από τους ισχυρούς να επαναχαράσσουν σύνορα κατά το δοκούν» και σε άλλες περιπτώσεις η διεθνής κοινότητα και ο ΟΗΕ, που μπορεί τώρα να κινητοποιήθηκε, αλλά σε παλαιότερες περιπτώσεις, όπως σε Γιουγκλοσβαλία και Κύπρο «έκανε ότι δεν καταλαβαίνει ή δεν συμμετείχε» επισημαίνοντας ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να κοιτάξει και προς την Κύπρο, που είναι μέλος της και έχει σήμερα «στρατό κατοχής και είναι ετεροβαρής η ευαισθησία. Όπως έγινε σωστά με την Ουκρανία, έπρεπε να είχε γίνει ήδη με την Κύπρο, που είναι ανεξάρτητο κράτος με στρατό κατοχής και ήδη αρχίζουν και παίζουν σενάρια, αν θα πρέπει να γίνει συμβιβασμός, που είναι χυδαίος, για αναγνώριση Δημοκρατίας της Κύπρου».

Ξεκαθαρίζει ότι η γειτονιά της χώρας μας είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτός είναι ο γεωγραφικός και πολιτικός χώρος μας. «Εμείς θέλουμε και παλεύουμε το ενιαίο Σύνταγμα, όπως έχουμε ενιαίο νόμισμα -ενδεχομένως να δούμε και τον ενιαίο ευρωπαϊκό στρατό- την άμυνά μας, εμείς και όχι ουρά των αμερικανικών συμφερόντων ή άλλοι παράγοντες εκτός Ε.Ε. να σέρνουν όλη την Ευρώπη σε καταστάσεις, που εμείς δεν θα θέλαμε».

Για την πρόταση μνημονίου οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία με την συμμετοχή του ΔΝΤ πριν την ρωσική εισβολή, ο κ. Αρβανίτης ξεκαθαρίζει γιατί διαφοροποιήθηκαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ. «Συμφωνούμε να δοθεί οικονομική στήριξη στην Ουκρανία, όμως να μην έχει χαρακτήρα μνημονίου, να έχει άλλους όρους, που δεν θα γονατίσουν την χώρα» και δεν καταψήφισαν, αλλά έπρεπε να εκφράσουν την διαφωνία τους και την διαφοροποίησή τους στους όρους. «Η ΝΔ θα πρέπει να απαντήσει, γιατί δεν ψήφισε την τροπολογία, που δεν πέρασε οριακά και αναφερόταν στο πάγωμα και τον έλεγχο των χρημάτων, που είναι στους «φορολογικούς παραδείσους» των Ρώσων ολιγαρχών, που μιλούσαν για κυρώσεις. Ποιοι υπάρχουν σε αυτούς τους «φορολογικούς παραδείσους»; Είναι σημαντικό να μας εξηγήσουν ποιοι κρύβονται στις offshore των paradise papers και γιατί η ΝΔ δεν το ψήφισε».

Για την αλλαγή στάσης της Ε.Ε αναφορικά με τους πρόσφυγες πολέμου από την Ουκρανία σε σχέση με τους Σύριους, κ.α και τις δηλώσεις του υπουργού Μετανάστευσης, κ. Μηταράκη ότι  «οι Ουκρανοί είναι πραγματικοί πρόσφυγες, όχι σαν τους «άλλους», ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ/ The Left σημείωσε ότι «είναι η ατζέντα της ακραίας δεξιάς, που είναι στην Ευρώπη, ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να διαχωρίζονται ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, την σεξουαλική προτίμηση. Το ότι η Ευρώπη δείχνει ουσιαστική αλληλεγγύη, ακόμη και χώρες, που έπαιζαν ρόλο και έλεγαν για τα «τείχη της Ευρώπης» και για την «Ευρώπη φρούριο» έρχονται σήμερα αλληλέγγυες στο δράμα, θα το δεις θετικά και θα το βάλεις σαν γενικότερη παρακαταθήκη στην άποψη, που έχουμε εμείς ότι η αλληλεγγύη δεν έχει χρώμα, θρησκεία κ.ο.κ. και πάντα για την προσφυγιά είναι η αιτία, ο πόλεμος και τώρα το έχουν καταλάβει όλοι».

Για την αποστολή αμυντικής βοήθειας στην Ουκρανία από την Ελλάδα, ο Κ. Αρβανίτης υπογράμμισε ότι «η διαφωνία μας και ο προβληματισμός μας είναι ότι δεν μπορεί -ο όποιος πρωθυπουργός- να αλλάζει το αμυντικό δόγμα της χώρας λες και η χώρα είναι μια προσωπική του υπόθεση» και ξεκαθάρισε ότι «η χώρα δεν έχει Πούτιν, ούτε βασιλείς, ούτε αυτοκράτορες. Είναι Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και θα έπρεπε ο Κ. Μητσοτάκης, εδώ, που έχουμε εθνικό θέμα, που έχουμε πόλεμο, και είμαστε σε μια παγκόσμια αναταραχή, να είχε επικοινωνήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς, να είχε γίνει από την πρώτη μέρα, που εισέβαλε ο Πούτιν σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών και να συμφωνήσουν σε έναν κοινό βηματισμό. Δεν είναι προσωπική υπόθεση του κ. Μητσοτάκη η ασφάλεια της χώρας». 

Πηγή: avgi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Τίτλοι τέλους στο νερό ως δημόσιο αγαθό από την κυβέρνηση Μητσοτάκη – Έρχονται οι ιδιώτες

*Του Άρη Χατζηγεωργίου - Πέφτει και το τελευταίο προπύργιο...

Και μετά τους καύσωνες, την ανομβρία και τις πυρκαγιές τι;

*Γράφει ο Νίκος Χαραλαμπίδης - Πέρασε ένα καλοκαίρι εφάμιλλο...

Στον ΣΥΡΙΖΑ οι “87” ετοιμάζουν την υποψηφιότητά τους, ο Κασσελάκης ψάχνεται

*Του Νίκου Γιαννόπουλου - Η ομάδα των “87” ήταν...

Ο Μητσοτάκης από τη Βιέννη “έκλεισε το μάτι” σε ένα ξενοφοβικό ακροατήριο

Φράχτες στα σύνορα και αποτρεπτικά μέτρα οραματίζονται οι ηγέτες...
Διαφήμιση